|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Spanje 5 letnikov v vrtcu
3.9.2010 9:59:38   
pety78
Naj najprej povem, da smo z vzgojiteljicama super zadovoljni. user posted image
Problem je pa pri spanju. Naš fant že ziher od 3. leta, mogoče malo kasneje, doma ne hodi več spat. Razen občasno, če je kje na poti v avtu zaspal...
To sem že lani omenila vzgojiteljicama, da mu pač ni do spanja, ker najprej v vrtcu težje zaspi, zaspi bolj pozno, posledično ga morajo zbujati, ko se selijo v drugo igralnico in je potem še bolj zblojen.
Naj ne bi bil problem, če bedi, ampak...sam mi je povedal, da mora spati, da vsi spijo, da če kdo ne spi, mu rečejo, da bo pa moral iti k malčkom (ki btw tudi spijo), potem pa jok in seveda zaspijo. Ker je očitno odhod k malčkom kazen...user posted image

Kaj menite, ali je res siljenje s spanjem nujno pri teh letih?
Ali res ni možno otroka zaposliti za tisto uro in pol, ali pa še manj, da nekaj v miru počne? Počiva že naj, ampak če potem, po pravljici,  ne zaspi, pač ne zaspi.

Naš fant gre zelo nerad spat v vrtcu, občasno prosi, da pridemo po kosilu ponj, kar je seveda zelo redko možno. Saj drugače gre rad v vrtec, ni panike. Je pa res, da vedno bolj opažam, da vsak večer, ko mora spati, reče, da ne mara spat, da je žalosten, ker mora spat, da ne spi rad. Mu je to spanje postalo že prav muka in tečno in ga sploh ne mara, že sama beseda spanje, ga zmoti.

Kakšne so vaše izkušnje s spanjem toliko starih v vrtcu?

LP

Neposredna povezava do sporočila: 1
   [Brisano sporočilo]
3.9.2010 10:03:13   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu pety78)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Spanje 5 letnikov v vrtcu
3.9.2010 10:05:14   
uškinamama
user posted image  ma daj, ubogi fantek.
Naš je tudi v predšolski skupini in ne spijo  - če kdo izrazi željo (mislim ,da sta to dva otroka od 20-ih ) gresta spat k tamalim. Tudi v kurikulumu je zapisano , da  spanje ni obvezno .

Najina Uš : staršem prijazen otrok.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 3
3.9.2010 10:06:42   
pety78
Tudi v kurikulumu je zapisano , da spanje ni obvezno .

A to ima vsak vrtec svojega?

(odgovor članu uškinamama)
Neposredna povezava do sporočila: 4
3.9.2010 10:07:33   
uškinamama
IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Tudi v kurikulumu je zapisano , da spanje ni obvezno .

A to ima vsak vrtec svojega?

ne, to je en splošen...čakaj imam shranjen link ( user posted image  za vsak slučaj)

http://www.mss.gov.si/fileadmin/mss.gov.si/pageuploads/podrocje/vrtci/pdf/vrtci_kur.pdf

< Sporočilo je popravil uškinamama -- 3.9.2010 10:09:15 >

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 5
3.9.2010 10:11:36   
pety78
Hvala Uška! user posted image
Si ga bom sprintala, pa dala decu, da vsaj kaj koristnega na WC-ju prebere! user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 6
3.9.2010 10:14:17   
uškinamama
malenkost. user posted image

Samo ne vem kako si vzgojiteljice predstavljajo leto pred šolo naj bi še spali (teoretično še 31.08.2011) dan kasneje v šoli pa ne. Mah.

Upam, da fanj rešite.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 7
3.9.2010 10:22:21   
josephine27
ej se že bojim kako bo z mojim pri 5h letih.nikol ni dost spal. pri dveh letih ga še komaj pripravim da gre za pol urce zadremat ( zaenkrat tolk še rabi ker je čis brez spanja siten) ampak sm opazla da drugi v njegovi skupin spijo vsi urco in pol do dve tako da ne vem kako vzgojitelice to rešujejo ker otroci različno dolgo spijo. mirna igra in tišinauser posted image user posted image user posted image misija nemogoče

Neposredna povezava do sporočila: 8
3.9.2010 10:23:17   
blak
Evo, vidiš, mi pa imamo obraten problem. Naš je sicer v skupini 4-5, on je star 4 in pol. On popoldanski počitek potrebuje, čeprav sam pravi, da ne. In skupina je naravnana tako, da se pač prilagajajo otroku: torej če on reče, da ne bo počival, ga pač ne dajo počivat. Je pa potem obupen popoldan, siten, podivjan in če se kam z avtom peljemo ziher zaspi in potem imamo žurko zvečer, pa naslednje jutro spet.

Eh, ni kaj, se bo treba pogovorit z vzgojiteljicami, da počiva vsaj pol do ene urce.

Tvoj fantič pa se mi smili. Jaz bi vzgojiteljicam predlagala tako: naj leži na ležalniku pol ali tričetrt urce, pol pa naj vstane in naj kaj riše, barva, sestavlja, lista knjigice pa je hitro ura in pol mimo. Btw: koliko časa pa imajo sploh namenjenega počitku? Ker se mi zdi, da naj bi čas počitka za tako velike otroke trajal uro in pol, več ne.

Neposredna povezava do sporočila: 9
3.9.2010 10:36:15   
Nika v službi
Pety, tudi naša Nika je nehala spati popoldan pri približno istih letih kot Vid. Pri nas že lani ni bilo nobenih problemov, pa je bila v skupini prav ona med tistimi redkimi posamezniki (mislim, da je takrat šlo zgolj za 3 otroke od 21), ki niso spali oz. so spali res izjemoma. Pri nas je splošno pravilo tako, da se otrok ne sili k spanju, morajo pa na ležalnike, da se vsaj malo spočijejo. Če otrok v 15 - 20 min ne zaspi, potem lahko vstane in nadaljuje z mirno igro - risanje, "branje", ipd.

Letos, ko so najstarejši v vrtcu (5 - 6 let), spanja ni več, če pa ga kdo še potrebuje, ga dajo spati v sosednjo učilnico, kjer spijo mlajši.

Jasno je, da spanje ne sme biti kazen, zato je edina prava pot, da se pogovoriš z vzgojiteljicama in vztrajaš na primerni rešitvi.

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 10
3.9.2010 10:37:40   
pety78
Blak, počitek je po kosilu, predvidevam da med 12:30 do nekje 13:00 pa dokler spijo, najkasneje do 15:15, ko se selijo v drugo igralnico.  Mojega hodi dedi ob 15. uri iskat in včasih še edini spi, pa ga zbudijo.

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 11
3.9.2010 10:39:54   
pety78
Pri nas je splošno pravilo tako, da se otrok ne sili k spanju, morajo pa na ležalnike, da se vsaj malo spočijejo. Če otrok v 15 - 20 min ne zaspi, potem lahko vstane in nadaljuje z mirno igro - risanje, "branje", ipd.

Tako nekako sem se že lani dogovarjala z vzgojiteljicama. Če zaspi po pravljici, naj zaspi, ne pa, da se matra potem še eno uro, da zaspi, zaspi za pol urce, ko ga morajo zbuditi. user posted image
Ja, bom šla malo predebatirat z vzgojiteljicama.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
3.9.2010 10:46:10   
blak
IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Blak, počitek je po kosilu, predvidevam da med 12:30 do nekje 13:00 pa dokler spijo, najkasneje do 15:15, ko se selijo v drugo igralnico.  Mojega hodi dedi ob 15. uri iskat in včasih še edini spi, pa ga zbudijo.

Uh, to je pa ful! Ko sem jaz delala v vrtcu so tako veliki otroci počivali od nekje 13ih do 14.15, 14.30. Sej vem, da bom zdaj zlobna izpadla, a se mi zdi, da bi te vaše vzgojiteljice rade imele malo preveč mirauser posted image .

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 13
3.9.2010 10:57:02   
emaa
Pri nas, če ne zaspi, pač poleži toliko, da vsi zaspijo in potem dela tihe aktivnosti. Ni nobenega problema, ker če ne jim pa vse druge zbudi. Doma pa oba ne spita že skoraj dve leti, še pred drugim rojstnim dnem. 

(odgovor članu blak)
Neposredna povezava do sporočila: 14
3.9.2010 11:26:07   
Najaa
Jaz sem vzg. prosila, da hčerko prej zbujajo. Čez dan ne spi že od dobrih dveh let in ko v vrtcu zaspi, je pol doma zvečer cel cirkus. In smo se zmenili, da če ob pravljici, ko vsi počivajo, zaspi, naj spi sam jo prej zbudijo.
To s strašenjem, da bo otrok šel h dojenčkom, je pa meni glupo. Sej pa je že dosti velik, da lahko tiho riše ali se igra tisto urco.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
3.9.2010 11:42:07   
pety78
Sej pa je že dosti velik, da lahko tiho riše ali se igra tisto urco.

Seveda. Čisto dovolj so stari, da bi morali znati se lepo mirno igrati. Pa tudi šepetanje verjetno ne zbudi več 5 letnikov, saj niso dojenčki, no, da bi morali imeti res popolno temo in tišino za popoldanski počitek.

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 16
3.9.2010 17:36:02   
Katrin
Naša user posted image že od 3-ega leta ne spi več. V vrtcu jo dajo počivat na ležalnik za 20 min, potem lahko vstane in riše ali kaj podobnega.

lp, k

Be the Peace and Harmony you desire...

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 17
3.9.2010 17:45:53   
mamamajča
Drage mamice!

Zakon v vrtcih je takšen, da se otroka NE SILI v spanje! Posebej ne 5letnika.
Vendar, ker nekateri še spijo, je v praksi, da gredo na ležalnike VSI in poslušajo glasbo/pravljico, da se spočijejo.
Potem, ko drugi zaspijo, se MORA tistim, ki ne spijo več, omogočiti igranje v t.i. tihih kotičkih. To je branje knjigic, risanje, mirna in tiha igra.

Spati mu ni treba, če noče oziroma ne rabi in vzgojitelji ga ne smejo silit. Sicer se lahko odpraviš do vodstva!
Mogoče mu pa doma poveš, da se vleže na ležalnik in malo počiva, dokler drugi ne zaspijo.

< Sporočilo je popravil mamamajča -- 3.9.2010 17:49:53 >

(odgovor članu Katrin)
Neposredna povezava do sporočila: 18
3.9.2010 22:53:04   
pelin
Točno tako kot pravi Mamamajča!! Jooo, kako mi gre to na živce, ko nekje tako velike otroke silijo ležati na ležalnikih po cele ure ali pa celo spati...To je živi kriminal!Od otroka imajo pravico zahtevati, da nekaj časa počije, toliko da drugi zaspijo...definitivno ne dlje kot eno uro, pa še to je za nekoga krepko predolgo...Seveda je najlažje zriniti vse na ležalnike in dati možgane na off. Za vse tiste, ki ne spijo, bi morali organizirati umirjene dejavnosti in konec. Če nimajo kadra, naj ga pa zaposlijo...To je skrb vodstva in ne staršev. Ti otroci, ki morajo tako dolgo ležati, resnično trpijo in gre za krepko kršenje otrokovih pravic in za živo sramoto vrtca, ki to dopušča. Fej pa take vzgojiteljice in pomočnice! To se je dogajalo pred tridesetimi leti , danes pa se to definitivno ne sme.Pritožite se! To je zadeva, ki je meni v vrteških časih povzročala resnične travme. Še danes se spomnim tega grozljivega triurnega premetavanja in dolgočasenja na ležalniku, ker smo morali kao vsi počivati. user posted image Že takrat sem si rekla, da jaz tega , če bi bila vzgojiteljica ne bi nikoli zahtevala...tega se dandanes definitivno držim.

(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 19
4.9.2010 9:10:29   
mayci
Tudi pri nas je tako, pety...
Naš fant tudi že od tretjega leta ne spi več v vrtcu, pa mora vseeno vedno ležati na blazini user posted image in to ne 20 minut, ampak tudi uro in pol...
Ko sem bila še noseča (na dopustu in porodniški), sem hodila ponj po kosilu, zdaj pa imam tri tedne staro malčico in pridem ob 2h, pa še vedno ležijo vsi (pa jih nekaj ne spi)...user posted image
Jaz bom skušala čim prej spet hoditi ponj po kosilu, da mu ne bo treba počivat, pa bom raje malo več časa sama z obema otrokoma, kot pa da bi revež moral tam telovadit po blazini...

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 20
4.9.2010 9:21:09   
Anonimen
Jaz pa ne razumem, da morajo ležati tako dolgo. To je že mučenje, meni je isto kot bi nekomu, ki je sit, v usta še tlačili hrano, ker jo mora pojesti do konca s krožnika. Nekaj počitka je dobrodošlega, ampak tako dolgo ležanje user posted image . Glede vrtca se redko pritožujem, ampak tole posiljevanje...ne vem, no. Stegnite jezik, saj vidite, da se marsikje da lepo organizirat.

(odgovor članu mayci)
  Neposredna povezava do sporočila: 21
4.9.2010 9:39:23   
mamamajča
Starši, zelo vam predlagam, če si npr. v knjižnici  sposodite kurikulum za vrtce in se seznanite z določenimi stvarmi!
Ne samo glede počitka, nasplošno, kadar vas karkoli muči, pokukajte noter.

Itak je več možnosti, da se nekje nekaj doseže, če smo s stvarjo dobro seznanjeni, kajne?

Smo ljudje, ki se nekih pravil držimo in ne zato, da ne bi imeli težav, ampak v dobro otrok, in so ljudje, ki pač preprosto izpolnijo svojo sedeinpol urno normo in so zadovoljni sami s sabo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 22
4.9.2010 10:03:33   
mala zirafa
Tako bom rekla iz prakse.Odvisno kakšna oseba jih ima pri spanju oz. popoldan.Otroci hitro pogruntajo in izkoristijo priliko, sploh pri novinkah.Pri meni so vsi vedno spali, brez nobene prisile, tudi 5-letniki in starši so se samo čudili.Samo božala sem jih, pa so zaspali.Zanimivo ker pri drugih niso.Mogoče določene osebe deluejejo pomirjevalno, druge so z mislimi drugje..
Drugače pa, otrok mora vsaj pol ure ležati, da se mu telo spočije.Saj ni treba da spi.Nekoč smo imelo celo, skupino nespečih.Nakar so začeli starši  oz. otroci izkoriščati.Poskusite poiskati kompromis.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 23
4.9.2010 12:29:39   
2ursae
naš 5letnik doma že 3 leta ne spi več, v vrtcu pa vedno. Letos, ko je predšolski, je v skupini 4-6 let in bržkone marsikateri 4letnik še potrebuje počitek.
V vrtcu imajo prakso, da po kosilu prostor zatemnijo in gredo vsi ležat - za druge ne vem, ampak našemu paše it ležat (raje, kot da bi se šel kaj tiho igrat) in velikokrat tudi zaspi. Jaz to pripisujem temu, da se v vrtcu bolj utrudi in se mu učki zaprejo, ko se malo umiri. Je pa res problem v tem, da zaspi malo kasneje, ponj pa pridem ob 14.30 in ko ga zbudijo je še nekaj časa popolnoma dezorientiran.

Zaenkrat se zaradi tega režima ne obremenjujem, ker se mi pomočnica zdi zelo ok in se mi zdi, da spoštuje želje otrok. Zate se mi zdi pa fajn predlog, ki so ga dale druge, da se o tem čim prej pomeniš z vzgojiteljico ... kaj pa menijo drugi starši?

moj 3-letni otrok na morju, navdušeno in razneženo opazuje mravlje: "iii, mravljica! Nosi drugo speštano mravljico!"

(odgovor članu mala zirafa)
Neposredna povezava do sporočila: 24
4.9.2010 14:59:37   
mayci
mala zirafa, ni vse odvisno samo od osebe, ki je z otroki v igralnici.... Tudi jaz sem v tem poklicu in vem, da nekateri otroci pač pri tej starosti ne potrebujejo več spanja kot takega. Zdi se mi prav, da gredo po kosilu počivat, poslušajo glasbo, pravljico...ampak po približno pol ure se mi pa zdi, da bi bilo potrebno tistim otrokom, ki ne zaspijo, omogočiti počitek na drugačen način, tako kot se predvideva v kurikulu. user posted image
Jaz bom stvar izpostavila pri prvih govorilnih urah, mogoče se bo pa dalo kaj dogovoriti...user posted image

Lepo je biti mamica.. :))

(odgovor članu 2ursae)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Prvi koraki k srečnemu otroštvu z Generali
Program Za srečen začetek zavarovalnice Generali mladim staršem ponuja ključne nasvete o negi dojenčka in malčka ter prv...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?