MissElvira
|
In dolgoletno uživanje marihuane pusti na možganih dosti hujše posledice kot pa konzumiranje alkohola v npr. študentskih itd norih letih. Bo kar držalo... Tetrahidrokanabinol oslabi povezave v nevronskih mrežah določenih centrov, posebej za kratkoročni spomin, časovno dojemanje in somatosenzoriko. A to le trenutno, takrat ko se ga oseba zadeva in je pod vplivom. V istem času se poviša aktivnost v drugih centrih, predvsem čustveno in abstraktno razmišljanje, zato se zdi človeku lastno razmišljanje precej smešno, saj pri polni zavesti spremlja, kaj se dogaja z njim. A povezave med centri tudi sicer konstantno slabijo, saj celice sproti odmirajo, je pa res, da tudi vedno nastajajo nove. Nove povezave pa se krepijo takrat, ko jih človek zavestno trenira... se pravi, ko je intelektualno aktiven, da veliko razmišlja. Problem teh "hašišarjev" pa je v glavnem zelo pasiven način preživljanja časa, ki na koncu res lahko povzroči to, da se človek spremeni v vegetirajočo rastlino. Brez zamere - to ni vec otrok. Sama si napisala do katerega leta je otrok - otrok, a sedaj naj bi 26 bil spet otrok? Odrasel clovek, bodoci moz, pri polnih 18 je sposoben poskrbeti zase - odgovarja za sebe , tudi po zakonu. Obveznost starsa je, da mladi moz prezivi dokler mu je sola v napoto, da v polni meri poskrbi zase. Moj fant je imel neke vrste "posvojenega" brata, za katerega je še do nedavnega skrbel - poba se je zelo slabo razumel s svojimi starši, je tudi v avtističnem spektru. Prvih par mesecev se je trudil nekako postaviti na svoje noge, študiral je, a samostojen še zdaleč ni bil niti finančno, niti osebnostno, pa le 3 mesece mlajši od mojega. Njegovi starši niso opazili nič čudnega, saj - roko na srce - njegova nesamostojnost ni toliko izstopala med vrstniki. Fant mu je pomagal iskati dela, ki bi ga veselila, od športnega novinarstva, do prevajalstva, stroške stanovanja je kril le on, polnil hladilnik in skrbel za gospodinjstvo. Starši tega "brata" pa so mu vsak mesec dali nekaj denarja za stroške, ki jih je imel z njim. A ta "brat" se še vseeno ni mogel osamosvojiti, za nobeno delo se ni mogel osredotočiti, zabluzil je na faksu... Nato pa se je začelo obdobje, ko je začel na veliko piti in to je skrival - pločevinke piva in steklenice žganih je imel skrite pod posteljo. Ko je moj fant to ugotovil, je bilo stvari konec. Še isti dan je "brata" izselil nazaj k staršem in zaprl vrata. Rekel jim je, da ko bo mali enkrat vedel kaj hoče v življenju, bo že speljal stvari. Če bo hotel biti pravnik, bo nekako izdelal faks, četudi bo vmes menjal univerzo. Če bo hotel biti stran od staršev, si bo tudi našel stanovanje, četudi mansardo z dvema cimroma, ki jo bo plačeval magari s kelnarjenjem. Če je sin avtorice te teme že toliko odrasel, da ve kaj hoče, nabrž ve tudi zakaj se ga zadeva. A dokler živi pod mamino streho MORA upoštevati njena pravila in če mati ne prenese gandže, se ga nima kaj za zadevat. Alternativa je, da se osamosvoji in gre na svoje, a jaz sama poznam le malo 19 letnikov, ki bi bili toliko samostojni, da bi vedeli zakaj počnejo vse stvari, ki jih pač počnejo - od popivanja, žuranja, do študija stvari, s katerimi naj bi se v življenju ukvarjali.
|