Raho
|
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78 Ja, grozna mama sem, ker hočem, da mi otrok najkasneje ob 21h zaspi Ura je 20.30 in moja otroka spita. Brez ohlajanja, vpitja in vsesplošnega cirkusa. Najbolj ljubko na tem RR je, da vse (pre)berete samo tisto, kar si želite. Nobena od nas, ki zagovarjamo miren "odhod" otroka v deželo sanj ni nikjer omenila, da "ohlajanje" čez dan, ko otroku ne moreš stvari drugače dopovedati, ne zagovarja - da se otroka pač osami za čas, ko ne dojame, kaj počne napak. Vsekakor pa nobena od nas ni zagovornica ohljanja v času, ko se otrok odpravlja spat. Čudno, da nobena ni odgovorila, ali lahko takoj zaspi, če jo pestijo kakšne težave, če se spre s partnerjem, če ima za sabo slab dan, če jo kaj vrže tik pred spanjem iz tira. Najverjetneje ne. Ali mislit, da otroška psiha funkcionira drugače kot vaša? Edino, kar je pri otroškem uspavanju izrednega pomena, je rutina.Od rojstva. Če je otrok bil dojen in je več mesecev zaspal na dojki, ne morete pričakovati, da ga boste, ko prenehate z dojenjem, lahko položile v posteljco in bo zaspal. Če ste otroka, ko je bil dojenček, uspavali tako, da ste ga nosili, ne morete pričakovati, da bo sedaj zaspal, če ne bo ob njem vas. Mi imamo ustaljeno rutino, ne glede na dan, mesec ali leto. Ne glede na dejstvo, ali smo doma ali kje drugje. Ob 19.00 se gremo kopat, ob 19.30 večerjamo, si umijemo zobke in gremo v posteljo. Če je ata doma, gre s starejšim, se mu prebere pravljica in ponavadi že na polovici pravljice smrči. Jaz grem z damico, si naštimave CD, se stisneve ena k drugi in damica čez 15-20 minut spi. Če sem sama z obema, tako kot danes, ju uspavam v zakonski postelji - ja, tudi z nama spita, predvsem z mano. Naštimam CD, povem pravljico in oba spita. Sin zaspi malce prej, damica potrebuje morda malce več časa, ker se, tako kot jaz temu pravim, gnezdi. V glavnem, sedaj že 15 minut oba spita.
|