|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:15:33   
Grascakinja
Ker LLLKarmen ni dosegljiva, bom kar vam malo potožila, če ima katera tako izkušnjo.

Imam 3 tedne staro punčko, dojiva se od začetka na približno 2 uri in pol, vendar mi kot po naročilu zvečer zmanjka mleka - že od porodnišnice naprej.

Trudim se, da bi jo dojila polno, vendar mi nikakor ne uspe, zvečer imam mlahave prsi, kljub temu jo pristavljam, kolikor lahko, ampak punčka vleče 5 minut, zaspi za 15 minut in spet grozovit jok. Po uro ali dve se trudim tako, potem pa ne zaspi več in samo še joka, moje prsi pa razbolene, da se jih niti dotakniti ne morem. Takrat pač sežem po Aptamilu, spije tudi do 60 ml, kljub prejšnjemu pristavljanju. Potem podreva kupček in zaspi, kot bi odrezal, za 5-6 ur. V tem času se mi tudi nabere dovolj mleka, da jo nato ponoči dojim.

Ali delam kaj narobe? Pijem veliko, tudi čaj za dojenje, počivam, jem, tudi na sprehodu sva čez dan. Punčka se lepo redi, sicer se nismo še tehtali, vendar je napredek viden na bistveno bolj zalitem teleščku. Naj povem še to, da se mi mleko izven dojenja nič ne cedi (nisem še nikoli potrebovala blazinice za dojenje), tudi če ga poskušam iztisniti, nič ne "šprica", samo kapljice so. Ko slišim nekatere, kako jim izteka vsakič, ko otrok joka, sem jim kar nevoščljiva.

Mi lahko kaj svetujete? Naj nadaljujem svoj boj s pristavljanjem in se obe matrava vsak večer ali ji naj raje enostavno dodam, ko vidim, da je treba? Kakše so vaše izkušnje?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:25:07   
Yasmina
Jaz sem imela enake težave kot ti. Nikakor se moj :duda: ni mogel dovolj najesti na prsih. Bil je nervozen in nonstop lačen. Tri tedne sem vztrajala, potem pa sem mu začela dodajati Novalac 1, nato kasneje Novalac AC1 proti krčem. In ti povem, da je mali bolj zadovoljen in miren. Lepo mi sli in sploh nimava problemov. Tudi ful lepo napreduje. Ga pa seveda zraven še vedno dojim. Star je 5 mesecev in se še vedno ful rad doji in pocrklja, istočasno pa pije dodatek brez problemov. Zdaj ga pa tudi že na drugo hrano navajam. Dojim pa ga zjutraj, enkrat med dnevom in zvečer. Pa ponoči, če se kdaj slučajno zbudi. Ostalo pa mu pripravljam dodatek. Dam pa mu ga kolikor ga hoče. Predlagam ti, da delaš isto in bosta ti in tvoja punčka bolj zadovoljni.

LP Yasmina :rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
25.7.2005 12:25:28   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Grascakinja)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:32:23   
Anonimen
mi2 sva sama prešla iz dojenja na hipp 1 in sem vesela da sva zamnjala.nik se namreč mojega mleka ni in ni najedel,tu pa se in vem točno koliko poje.priporočam hipp9nebesa:bravo:

(odgovor članu Grascakinja)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:33:18   
srki
Nič ne delaš narobe, pač nimaš dovolj mleka za tvojega :duda:. Jaz ga že od samega začetka nisem imela, že v porodnišnici mi je ful :((, tako da sem takoj začela z Aptamilom, potem je bilo pa v redu. Sem si želela dojiti, pa pač ni šlo:(. Morala sem si pa črpati mleko ven iz prsi, tako da je dobil malo mojega, malo "umetnega", pa je šlo. Sem bila zaradi tega tudi zelo obupana, ker sem si res želela dojiti, potem sem se pa sprijaznila. Druge ni bilo. Ne se sekirat, potem boš še to malo mlekca izgubila! Lep pozdrav! :rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:35:01   
srki
Aja, da ne pozabim, moj :duda: tudi ni znal pravilno sesati, saj je kar spal, zaradi tega sem si morala črpati mleko.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   težave z dojenjem
25.7.2005 12:59:57   
Minki
Živjo,
mislim, da bi bilo najbolje če pokličeš eno od svetovalk za dojenje. Meni je pomagala Mateja (01/ 512 45 74), super punca, pokliči jo po 9 uri zvečer, ko da spat otroke in ima čas.

Lp, Minki:rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   težave z dojenjem
25.7.2005 13:09:45   
SaaS
Meni je pri 5 tednih začelo zmanjkovati mleka in sem ga kakšen teden zvečer dodajala. Potem sem pa vseeno še enkrat probala s pogostejšim dojenjem čez dan, na uro in pol ali dve. Pa seveda, to kar že naštevaš: vpda, čaj za dojenje, počitek.. Po dobrem tednu, dveh sem imela spet dovolj mleka in sva se dojila na 3 ure.
Če ne gre dojiti pa pač ne gra, nobene katastrofe.
Če mu začneš dodajati, ti res lahko hitro zmanjka še tisto mleka, kar ga imaš. Ni pa nujno. Otrok naj ti vedno popolnoma izprazni prsi, najprej eno in šele nato drugo. Pa svetujem, da pri dodajanju ne uporabljaš cuclja z večimi luknjami. Glede na to, da je stara 3 tedne mogoče celo z 1. Če na flaški prehitro teče - več lukenj, se otrok kar malo razvadi. Včasi potem nočejo več piti pri mami, saj se tam veliko bolj namatra.
Jaz sem začela z Aptamilom, potem pa sem prešla na Novalac AR, zaradi refluksa. Aptamil je malo sladek in po okusu veliko boljši od Novalaca. Zelo rad ga je pil (mogoče celo raje kot mojega?). Ko pa sva prešla na Novalac, ga je spil res samo toliko, da je bil sit in čisto nič več. Je bil moj še zmeram boljši.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   težave z dojenjem
25.7.2005 13:10:52   
SaaS
Pomota v prvem stavku. Dodajala sem kakšen dober mesec, ne teden.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   težave z dojenjem
25.7.2005 13:45:32   
Minki
pa še to si lahko prebereš

kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1273&t=1273

relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   težave z dojenjem
25.7.2005 14:13:43   
Grascakinja
Hvala punce.

Sem prebrala že vse članke o dojenju na MON, hvala tudi še enkrat za link. Tudi sama sem pomislila na nepravilno pristavljanje, vendar sem to možnosti izključila - naučili smo se že v porodnišnici, tudi patronažna naju je pohvalila in čez dan se lepo naje in potem spi.
Poskusila bom kljub vsemu še vztrajati najprej z večernimi obredi pristavljanja, dokler bova lahko zdržali, upam, da mi bo kmalu uspelo brez stekleničke.
Lepo pa je vedeti, da nisem sama v svojem mlečnem boju, čeprav ga nobeni ne privoščim.
:rozica::rozica::rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   težave z dojenjem
25.7.2005 14:41:47   
rainbow
Pupa25!!!

zdi se mi čudovito, da se tako trudiš z večernim dojenjem in prav je tako; tudi fajn, da si prebrala članke o dojenju, meni so odprli obzorje ua 100%

mislim, da nimaš premalo mleka, po moje se bo kmalu vse uredilo; če se ti zdi, da se tvoj :duda: ni najedel, mu pač daj dodatek; vendar vedno po dojenju.
verjetno si zvečer že tudi utrujena, pa imaš zato tak občutek;

naj ti povem, da je bilo pri meni sedaj drugič (prvič nisem uspela z dojenjem, tako kot veliko mamic ne) čisto enako, uspavale sva se po dve uri, na zizi, pa nosit, pa spet na zizi, za znoret, ampak nisem enkrat nč dodala, pa sem tudi imela že čisto prazne prsi;
ampak mislila sem si, saj vendar pa tudi ne more bit ne vem kako lačna, če ima čez dan dovolj; in - mleko se sproti dela, ne razumem filozofije, da ti ga pa zvečer zmanjka, saj telo ne dela na uro!

Je pa res utrudljivo!! Ampak mine, boš videla, ti samo fajn počivaj, papaj, PIJ in se ne sekiraj; vedi, da je veliko v glavi!! Če želiš dojit, ne smeš dvomit o tem, da nimaš mleka;

če nisi sigurna, da tvoj :duda: dovolj papca, ga pelji na tehtanje, sicer pa boš kmalu imela 1. posvetovalnico in boš videla, kak sta.

veliko potrplenja želim in tudi veselja z dojenjem!

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   težave z dojenjem
25.7.2005 15:16:18   
Minki
aha...
jest nisem mislila na nepravilno pristavljanje ampak na spodbujanje laktacije oz. proizvodnje mleka

ko se je meni zdelo, da imam premalo sem ga v enem podoju dojila na obeh dojkah in sicer sem menjavala stran vsaj trikrat (5 min leva, 5 min desna, 5 min leva...) dokler mali ni bil sit

to pa zato, da sta bile obe dojki spodbujeni z dražljaji (beri: ajde punce na delo)

tako kot rainbow, tudi jaz mislim, da imaš samo občutek, da zvečer mleka ni dovolj (vprašanje: ali te je to vprašala patronažna? tako je bilo namreč pri meni, ampak sem samo enkrat dodala in je mali pojedel 60 ml pa sem mislila, da mam premalo, sam ni bilo res) vztrajaj z dojenjem, če le imaš volje MI SMO S TABO, PUNCA:)-:)-

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   težave z dojenjem
25.7.2005 16:12:58   
Pikapolonica
Jaz ti pa poleg tega kar že počneš, svetujem sezamov čaj. Preverjeno deluje.

2 dcl vode + 2 žlički sezamovih semen - 20 minut kuhaj, ohladi in spij 3 krat na dan.

Svetujem pa malo več vode, ker med kuhanjem izpari.

Lp, :pika:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   težave z dojenjem
25.7.2005 16:58:01   
Grascakinja
Ja, rainbow, jaz imam čisto iste misli - kako se ne more najest zvečer, če se pa čez dan in ponoči lahko?! Čisto brez kakršne koli logike! Sploh hecno, ker sva se ravno prejle dojili, 20 min na eni in 15 na drugi strani, vlekla je kot za stavo in na koncu od silne utrujenosti od sesanja zaspala na rami med podiranjem kupčka... pa če zvečer spet ne bo nič, enostavno ne najdem razlage.
No, držimo pesti, čez kake 2-3 urce gremo v boj :)-!

Tale sezamov čaj bom pa tudi poskusila, škodit ne more!

:rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   težave z dojenjem
25.7.2005 20:31:29   
Anja167
Hoj! Enej se je, ko je bil še micen, vsak dan popoldne večkrat dojil, tako da sem imela tudi jaz proti večeru občutek, da je mleka manj. Baje ima veliko novorojenčkov popoldne take strnjene podoje. Baje ima tudi veliko mamic največ mleka dopoldne, ker se ponoči spočijejo. Jah, kakorkoli, pravijo, da velja usklajevanje ponudbe in povpraševanja, tako da se mogoče splača še malo počakati (dan ali dva je premalo, včasih traja kakšen teden ali več, da telo zakapira). Čeprav, če bi se meni zdelo, da nikakor ne gre in je mali lačen, bi jaz najbrž slej ko prej tudi pristala na večernem dodatku (ga pa nisem nikoli zares dala in sem zato bolj slaba referenca). "Nevarnost" je le, da bi tamali dojel, da je lažje jesti na flaški kot se dojiti in bi začel zavračati dojenje.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   težave z dojenjem
25.7.2005 22:59:15   
SaaS
Zakaj vam je nelogično, da je zvečer mleka manj kot dopoldne, da se telo drugače obnaša zvečer kot zjutraj? Zvečer si bolj zmatrana, telo nima več toliko energije... Delovanje telesa res ne gleda na uro, ampak na njegovo delovanje vpliva tvoja aktivnost. Ko si bolj utrujena, se tvorba mleka upočasni. Dopoldne, ko pa si spočita po nočnem spancu (saj ne ponočujete punce, kajne?), mlekarna obratuje s polno paro. Zato pravijo pit in počivat.

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   težave z dojenjem
26.7.2005 8:48:54   
teja
Poglej, punčka ima šele 3 tedne in tvoje telo se še privaja na povpraševanje. Ker ji zvečer dodajaš mleko, telo ne ve, da mala potrebuje več mleka, zato ne poveča proizvodnje. Svetujem ti, da si čez dan (najbolje zjutraj, ko so prsi najbolj polne) stisneš tistih 60ml in ji raje daj to mleko zvečer. Tako bodo joške dobile sporočilo, da morajo proizvajati več.

Sicer pa je vse, kar opisuješ, normalno. Puščanje in brizganje sploh ni nujno (sploh pa ne tako zgodaj!), tudi to, da so prsi zvečer bolj mehke, je najbolj normalno!

Vse je v redu, nič skrbeti. Ti samo punčko pristavljaj na vsako njeno željo, veliko pij in počivaj, pa mleko si čez dan še malo iztiskaj (zjutraj in ene 15-30 minut po vsakem obroku iz obeh dojk) - nič hudega, če bo priteklo čisto malo, glavno, da so dojke zadosti stimulirane. Pa dodatek ukini.

Mirne živce in vse bo v redu!
teja

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   težave z dojenjem
26.7.2005 8:52:50   
teja
Aja, Pupa, še to sem pozabila - NIKAKOR ne poslušaj tistih, ki ti pravijo, da nimaš dovolj mleka in da dodajaj. Mleka imaš dovolj oz. skoraj dovolj in vse, kar se ti dogaja, je najbolj normalno, in vse bo v redu, samo ne zafrkni se z umetnim mlekom. Pa tudi jaz ti svetujem, da se obrneš na svetovalko za dojenje, ki ti bo pomagala s PRAVIMI nasveti in ti vlila samozaupanje.
teja

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   težave z dojenjem
26.7.2005 10:12:35   
rainbow
BRAVO punce!!!!!!!!!

Kaj če bi katera, ki ima čas:)-;):)- nekaj linkov (iz MON) prijazno svetovala še nosečnicam na našem rr, ki se jim bliža čas poroda??? da se oborožijo z znanjem o dojenju in bodo pripravljene, ko bo čas.

saj bi jaz, ampak sem bolj leva s temi linki in aktiviranjem in tak, ampak me že nekaj časa mika, da bi to naredila, ker se mi zdi, da imajo mamice potem probleme, na katere niso pripravljene in hitro hop na flaško (tak kot sem jaz naredila pri prvi :duda::(()

no, če kateri je, bi bilo fajn

v glavnem, fajn dojite in uživajte z vašimi:duda:



(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   težave z dojenjem
26.7.2005 10:45:29   
teja
MON danes (še) ne dela, bom pa prilepila tiste linke z Dojenja, ko se zažene. Res pametna ideja, da jih preberejo vse nosečnice. Kaj bi jaz dala, da bi že prej vedela te stvari, se ne bi toliko sekirala in se lovila še dva meseca po porodu (šele takrat sem namreč odkrila forum Dojenje). Ampak sem imela na srečo polno podporo v sorodstvu, ki so mi vsi govorili, naj vztrajam. Pa sem vztrajala, malo uporabljala logiko in materinski instinkt, pa mi je uspelo in sva se z malo do 6m polno dojili, pa še vedno se na veliko dojiva in se še dolgo bova.
teja

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   težave z dojenjem
26.7.2005 12:50:09   
Minki
no, jast mam tale link kar pod priljubljenimi in večkrat posežem po njem oz. se povežem:)-

http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=6351&t=6351#reply_6351

bom dala še na prvič noseča, meni bi tudi ful pomagalo, če bi že prej kaj vedela o dojenju

lp,minki

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   težave z dojenjem
26.7.2005 13:48:43   
rainbow
Punce, super ste, fala!!

Ja, tudi jaz bi dala vse na svetu, da bi pri moji prvi :duda: toliko vedela o dojenju, kot vem zdaj.
Ampak, iz izkušenj se učimo in zorimo in smo pametnejši8)

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   težave z dojenjem
26.7.2005 15:23:16   
Grascakinja
No, da poročam.... včeraj sem si po vašem nasvetu uspela iztisnit slabih 15 ml popoldan in je zvečer hudimano prav prišlo. Imeli sva štiriurno borbo z dojenjem na petnajst minut, deset minut... no, ob pol polnoči sva bili obe čisto preč od utrujenosti, mala je jokala ko jesihar in takrat sva porabili tisto revščino mojega iztisnjenega mleka, potem pa še malenkost formule, ko ni zaleglo. Danes sem že nabrala 15 ml, upam, da bom do zvečer še kaj iztisnila za hude cajte, da bo vsaj samo na mojem mleku. Še enkrat hvala vsem, pa super, da ste dale link o dojenju na Prvič noseča. Resnično premalo vemo o tem, pa bi morale! Zakaj naprimer ni v šoli za starše kakega predavanja svetovalke LLL?
:rozica::rozica::rozica:

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   težave z dojenjem
26.7.2005 15:59:25   
Minki
dobra ideja, tale s svetovalko in šolo za starše

(odgovor članu Grascakinja)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





So nočna prebujanja pomembna za dojenčkov ...
Večina staršev se veseli trenutka, ko bo njihov dojenček prespal celo noč, malokdo pa se sprašuje, ali in zakaj so nočna...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...




Ime za punčko
pikolinaa

Ali vam je všeč ime Minka?

DA (26%)

NE (74%)


Število vseh glasov: 295

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!