loremi
|
gigi na morju sem letos jedla pomarančno marmelado, v kateri so ble tud lupine in štuidirala, kako tole narest in me je tolk matral, da sem kr zdej kupla pomaranče, ne pozimi, ko je sezona pol sem pa mal po googlu iskala, kako bi se tega lotla in kombinacija mal na hitro najdenega je potem nastajala doma ... kupila sem 6 bio pomaranč (Mercator jih ima, ampak tavečje trgovine - centri), pa sadni sladkor sem uporabila, nisem merila oz. vagala količine, ker se meni tisto ko je po receptih, zdi preveč, pa še sadnega sladkorja se da manj, kot kristalnega, tko da sem dala recmo okol 2 dcl sladkorja in vrečko in pol želina za marmelade (na voljo sta dve vrsti (mislim da, no) rdeča in zelena vrečka, jst sem vzela zeleno, ker ima razmerje 2:1 (2 enoti sadja, 1 enota sladkorja), pa še sok ene limone. Vse pomaranče opereš in olupiš. Krhljem odstraniš belo kožico in jih na drobno narežeš v posodo (sok, ki teče od pomaranč, prestrežeš). Po okusu (jaz sem od priližno treh pomaranč in pol) lupinam pomaranč malo porežeš notranji (beli) del (samo kolikor se pač da z enim potegom) in oranžni del lupine čimbolj na tanko narežeš in dodaš pripravljenim krhljem, dodaš še limonin sok. Priliješ približno 4-5 dcl pomarančnega soka (jaz sem pa falila in domov prinesla 100% breskvov sok, namesto pomarančnega , no to sam men rata , ampak mmmmmmm dobro je pa vseeno). Vse skupaj postaviš na štedilnik, občasno pomešaš, počakaš, da zavre, zmanjšaš moč gretja tolk, da se lepo kuha in kuhaš, hm recmo okol 15-20 min, mal se s tem zmehčajo lupine. Sladkor pomešaš z želinom in dodaš masi za marmelado in kuhaš še par minut. Da preveriš gostoto, daš žlico marmelade na hladen krožnik, počakaš da se ohladi. če je preredka, dodaš želin, če pa je pregosta, bi pa verjetno se dalo mal rešit s sokom. Sladkobo se tudi da popravit, če je premalo sladkorja. In ekola, naliješ v kozarce, zapreš. Samo upam, da se zadeva obdrži, glede na količino sladkorja, ampak jst mislim, da nebi smelo bit problema. Je pa zadeva sladko-grenka, pa vzame kar nekaj časa. Ampak meni je to doooobro, tko da ko zmanjka, spet delam. IZVIRNO SPOROČILO: gigi1 Loremi še nekaj sem se spomnila, kaj mi je delala mami, ko me je uho fejst bolelo. Zmečkala je čebulo in iz nje iztisnila sok. V sok je dodala toplo olivno olje, nakapala v uho in z mešanico prepojila vatko in mi zamašila. Čez vse to je pa (čez uhelj) dala še kuhan zmečkan krompir v gazi. Je pomagalo. Full. tole bi pa blo fajn probat, sam ne vem kako bo imet na glavi zmečkan krompir IZVIRNO SPOROČILO: lana08 Loremi silikonski čepki za ušesa so zakon, moj je bil vsako poletje najmanj 2x na ab, sedaj se je končno sprijaznil s čepki in je mir z vnetji. super, bom nabavla, hvala! IZVIRNO SPOROČILO: lana08 Fidi poznam ta občutek, samo jaz bi kar grizla , očitno to prenašam na K, ker z največjim veseljem zagrize v mojo brado, uhlje, nos. Ampak verjamem da od veselja . zgleda da nas je nekaj takih, ki bi jih al zgrizle, al pa prileple kako okol kepe, al pa kr oboje
_____________________________
Po dolgih letih truda ... dvakrat noseča, dvakrat z dvojčki in dvakrat ostala brez njih. :*( Mogoče mora pa ena izmed velikih želja ostali le želja :(.
|