betricija
|
jutro vidim da ste pri ogrevanju. mi čakamo na novo centralno, v bistvu je že naročena, samo roba mora priti. pa upam, da zvozimo z 10000€ z delom čez. bomo pa imeli toplotno črpalko, peč na drva in peč na olje.sem jaz celo paniko naredila, ker smo do sedaj po zimi, ko je bilo hudo mrzlo kurili na premog in drva, potem si se pa zjutraj zbudil v mrazu in z mrzlo vodo. sedaj bo sistem tak, da ko bo zmanjkalo toplote v peči za drva, se bo vključila peč za olje. imava pa midva v podstrešnem stanovanju (ni mansarda, ker so stropi visoki tudi do 3,5m) tudi klimo, zaradi poletja in sedaj ko je prehodno obdobje se je obnesla superca. smo pogreli stanovanje in bilo je toplo. imava tudi električno kaminsko peč, samo to je v bistvu kalorifer, ki kuri 2000kwh in je sedaj bolj za okras v dnevni sobi, klima pokuri okoli 2kwh. sva pa midva tudi gledala, če bi vgradila kamin na drva, pa se jaz upiram, ker sem alergična na dim, ki je povzročen z izgorevanjem drv. je pa tako, da sva bila najprej tudi midva skeptična, kam tak kamin postavit, bajta ima 3 dimnike, pa noben v bližini dnevne sobe. potem pa sva se spomnila, da sva itak zgoraj doma in bi lahko samo streho prebila in dimnik je postavljen. teže ni take, ne rabiš temeljev, tudi cev naj bo minimalna. načeloma je treba samo gledat, da gre dimik čez sleme. lahko pa bi ga postavili tudi na zunanjo steno, pa zid prebil, če ste v medetaži in naredili zunanji dimnik. variant je veliko, problem so edino soldi...denar...tle se vse konča.pa tudi paziti je treba, kaj izberemo. na trgu je malo morje peči, vsak prodajalec zagovarja svoje, prodajajo ti pa itak tisto, kar je najdražje.pa gledat je treba dolgoročno in malo preračunat v kolikšnem času boš dobil vloženo povrnjeno. mi računamo, da bomo z obnovljeno kotlovnico prišlo v cca manj kot 5 letih notri. odvisno od zime. pa drva imamo svoja. to se pa tudi pozna.
|