Anonimen -> RE: Domač kruh - tak in drugačen :) (20.7.2010 22:48:49)
|
Mene je tako mami naučila pečt, mami pa ena stara teta ... torej jaz pečem iz pol kile moke (pa recimo da iz bele) ... v skodelico stresem 3/4 kocke kvasa in žličko sladkorja ter zalijem vse skupaj z deci mlačne vode, zmešam in postavim na toplo da naraste. Med tem v skledo stresem moko in na sredini naredim jamico, ob rob sklede pa stresem 2 ščepca soli. Ko kvas "zavre" ga zlijem v jamico in počasi začnem mešat tako da postopoma vmešam moko, ki je okoli ... ter dodajam postopoma še okoli 2dcl vode ... samo vodo je treba dodajat po občutku in ne preveč, ker moke se kasneje ne sme več dodajat, da bi zgostil testo, ker se kruh drobi potem. No in ko imaš tako kompaktno suho kepo tsta, jo pokriješ s srvetom in pustiš na toplem vzhajati 1,5 ure ... potem testo streseš na pomokano površino in ga z rokami res fino pregneteš in pustiš počivati še pol ure. Med tem pa pečico segreješ na 200°C (tut pekač naj se segreva v pečici). No in po pol ure na vroč pekač streseš testo, ga poškropiš z vodo in flikneš za cca. 20-30minut v pečico. Ko ga vzameš ven ga preložiš na rešetko in pokriješ s srvetom ter počakaš, da se shladi ... in je dober ko 100 [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] pa še svež in mehak ostane tut do 3 dni, če ga seveda ne pojemo prej ... samo res pa je, da se moke ne sme dodajat ... samo vodo je treba prav dozirat. To je tak osnovni recept, potem se pa samo igraš z dodatki kot so različne vrste moke, semena, pražena čebula, ocvirki, itd. ...
|
|
|
|