talika81
|
IZVIRNO SPOROČILO: latka No jaz pa bom pri naslednji začela s Femodenom, punkcijo pa imam predvideno 27.10.! Zdaj me pa zanima, kako je s spolnimi odnosi pred punkcijo in ali in koliko mora imeti mož abstinenco, ker na dan punkcije mora dati seme in kako je boljše(pri njemu je problem majhna količina)? Pred oddajo semena mora biti vsaj 3 dni posta. Pred punkcijo imata lahko spolne odnose, ampak kot sem že rekla, da tri dni pred punkcijo ne. Sej mislim, da ti to tudi piše na listu, ki si ga dobila na razgovoru. Punkcijo ste imele vse pod narkozo, kako to sploh izgleda, si tisti dan kako dolgo v bolnici ter kaj rabiš imeti s seboj? Zjutraj ob pol osmih moraš biti tam - in sicer v 1. nadstropju, tam kjer imajo oddelek. Partnerji pa počakajo kar dol v ambulanti. V posebni sobi se preoblečeš - s sabo imaš spalno srajco ali pižamo, plašč in copate. Počakaš, da pridejo po tebe in da greš (greste, ker vas bo verjetno več tisti dan za punkcijo) proti prostoromo, kjer se opravljajo punkcije in ET. Potem pa čakaš, da te pokličejo, greš v operacijsko in čez cca. 10 minut prideš ven. Ko se orng zbudiš, pride do tebe zdr., ki je opravljal punkcijo povedat, kolko celic si pridelala. Pol še malo poležiš (če se prav spomni, cca. 2 uri) in lahka greš domov. Torej, to traja nekje od 8. do 12. ure. Glede tega, katera boš na vrsti pri punckiji - se boste zmenle, kdaj ste si dale stopko in prej si jo boš morala dat, prej boš na vrsti na punkciji. Jaz sem imela punkcijo točno ob 9. uri zjutraj, ker sem si dala stopko ob 21. uri zvečer. Takoj po punkciji ti tudi povedo, kdaj prideš na ET oziroma vsaj na pogovor. Jaz npr. sem imela predviden ET 3 dni po punckiji, ampak so pol rekli, da se ne morejo odločiti, kateri zarodek je bolj kvaliteten, in sem imela pol ET na 5. dan po punkciji (je baje tudi boljš, ker je boljši rezultat). Dobiš list z navodili, recept za utrogestan in lahka greš domov. Vem, sem tečna, ampak rada bi se pripravila! Ni panike, ti kar vprašaj, kar te zanima. ET pa je podobno kot punkcija - počakaš v ambulanti (če je med vikendom, drugače v 1. nadstropju), da ti povedo, kakšen je rezultat in če je vse vredu, greš spet v posebno sobo, da se preoblečeš in počakaš, da te pokličejo. in pol ti vstavijo en al pa dva zarodka in pol še kake pol ure poležiš in lahko greš domov. dobiš list z navodilom, da si še doma na bolniški do testa - datum testa ti napišejo na tistem listu, ki ga dobiš po punkciji.