ronja
|
Ja, vzameš takrat. Ker če meče/packa zagotovi ni lačen/a. To se popolnoma strinjam. Verjetno pa ni za kazen ves teden brez hrane? Itak, da ne. Vzamem takrat. Saj kazen pomaga TAKRAT, ko je bil prekršek, vsaj po moje. Pa tudi spucat pomagata - tako če je bilo po nesreči kot če je bilo nalašč iz igranja. Meni se zdi to ok metoda: da otrok vidi, da je treba potem to pospravit in da tudi sam pri tem pomaga po svojih močeh (osnovnošolec lahko seveda sam v celoti pospravi, 2,5letnica pač še ne). Nekdo bo pač moral to spucat - zakaj ne bi tisti, ki je to packarijo naredil? Sicer pri nas hrana ni vzgojno sredstvo. Edino, kar sva delala v smislu hrane kot nagrade, je bilo, da sta po negravžnih zdravilih dobili čokoladni bonbonček - ampak to v bistvu zato, da se je okus čimprej spral dol in da sta potem res lepo pojedli tista zdravila, ker je gotovo boljše, da otrok sodeluje in poje celo žlico, kot da ga nekaj siliš, pa gre pol mimo . Sicer pa ne obljubljam hrane za dobro opravljeno delo (rajši to, da bomo skup delale neko hrano, ki jima je všeč), niti ne kaznujem z odtegnitvijo hrane. ne vem, to mi je mimo - za moji punci - in tega ukrepa enostavno ne rabim, se da drugače zmenit. Ne vem, kako je pri drugih in kako je pri objestnih osnovnošolcih, ampak za večino mislim, da se da tudi drugače, za moji pa VEM, da se da. Zato mi kaj takega ne pride na misel. In tudi vem, da bi si s tem nakopala še več problemov . Tudi jaz nisem za to, da jim prepoveš nosit hrano s seboj, ker je to res že kršenje pravic. Verjamem, da otrok ni lačen, ko razmetava s hrano, vendar čez 3 dni pa bo... In ne vem, če imajo ti mali tak spomin, da bi to dvoje tako povezovali, po moje bojo mislili, da se jim godi krivica. Še vedno zagovarjam kazen takoj po dejanju. Odvzela bi mu hrano takrat, takoj bi za sabo moral pospraviti in potem bi moral oditi iz jedilnice. Če bi isti učenec nadaljeval z razmetavanjem, bi bili nadaljni ukrepi... Koneckoncev tudi jaz ne vzamem hčerki večerje za ves teden, če razmetava s hrano...ampak pač samo tistikrat. Picola, midve se pa dostikrat strinjava . Kako bos prisilil otroka (ki nima pomislekov, ko je treba metati hrano ob steno), da pomaga cistilki cistiti. Ne boš verjela, pri nas v OŠ se je to dogajalo - in ja, so pomagali čistit. Sicer navadno šele potem, ko je bilo konec malice, da jih nismo gledali zraven, ampak so jih znali prepričat, očitno. Pa zanimivo - na isti šoli (samo je bil takrat drug ravnatelj ). Povsod se vecinoma lepo zmenijo... vcasih pa ne gre. pogovarjamo se o ukrepih za to vcasih... kakor ste tu pisale, je izgledalo, ko da je družba na robu propada, ker otroci tako grdo delajo s hrano... In meni se je vse skup zdelo pretirano. ker tega ne vidim, vzgojiteljice se ne pritožujejo, midva tudi ne... Sicer pa, mišek in ostali: še ena replika na tako opevano spoštovanje do hrane: jaz v OŠ nisem jedla kosila, KER GA NISEM MARALA, ker je bilo zanič (pač imam prirojen "palate" ). Mami sem povedala, da lahko plačuje, ampak jaz tiste svinjarije ne bom jedla, ker je zanič. Še vedno stojim za svojim mnenjem. Ko sem se prešolala, sem spet poizkusila, ker naj bi bilo kosilo na drugi šoli bojlše, pa je bilo vsaj enako zanič kot na prvi in sem se nekaj časa mučila, potem pa ko se je enkrat cela šola zastrupila s hrano (ocvrli so nam pokvarjeno posebno salamo - češ, da tako pa en bo več pokvarjena, verjetno...), je tudi mami popustila in ugotovila, da mogoče pa res ni nič narobe, če ne jem tiste svinjarije - ker še vedno stojim za mnenjem, da to, kar so nam dajali, ni bilo vredno imena hrana. In ne, nikoli je nisem spoštovala. je pa nisem metala po tleh ali se grdo obnašala do nje - ne zaradi tako opevanih pokvarjenih salam, ampak zato, ker ne vidim smisla v tem, da bi drugim delala delo, če nimam nič od tega. In svojih punc ne bom silila, da jesta kosilo tam, če ne bosta hoteli, ker bo zanič. Pa zaenkrat ni teh problemov, ker je hrana v vrtcu dobra, za OŠ bomo pa še videli, nimam pojma, kaka je hrana zdaj. Ne smeš razmetavat, ampak pojest vsega ti pa tudi ni treba - doma velja isto: ni treba, da ti je všeč, ni ti treba jest, ampak drugega pa ni, pika. In zaenkrat ni bilo še nikoli problemov.
|