|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   mirne noči z dojenčkom - spanje...
3.6.2010 21:20:02   
lucka123
pozdravljeni,
v reviji Moj malček je članek o "metodah navajanja" dojenčka na spanje...  v prvi metodi svetujejo, da naj pustimo dojenčka jokati "nadziran jok"... postopama naj podaljšujemo čas jokanja, dokler ne joka 20 minut...(s komantarjem, da je primerna za starše, ki prenesejo, da njihov otrok joka in da ga pustimo jokati ter se ne odzivamo, avtor pa ni znan...)
revija je namenjena za skrbne starše...

Dokazano je, da dojenčki ne morejo biti razvajeni... VZGOJA se začne kasneje... dojenček pa POTREBUJE varnost, toplino, bližino... saj je iz varnega "zavetja" prišel v neznan svet (mnogi brez lastne želje... "pod prisilo" z umetnimi popadki ali carskim rezom...)

dojenčki z jokom IZKAZUJEJO POTREBO (velikokrat po bližini)... nas kličejo, prosijo, da jim pomagamo...

če pa ga pustimo da joka... dan za dnem, večer za večerom... OTROK OBUPA...
otroka nismo naučili spati v svoji postelji...otrok nas je vsak večer klical... POTEM PA JE OBUPAL...

in sedaj spi SAM v SVOJI postelji v SVOJI sobi... starši nismo zmagovalci ampak "dolgoročno"  PORAŽENCI

Ko stvari ozavestimo, ko mame vodi intuicija... želimo našim štručkam prijetno dobrodošlico in ustvariti dober in stabilen temelj zadovoljne družine.

Sama sva najino hči tri mesece samo pestvala, zaspala je samo na rokah, potrebovala je ogromno bližine in varnosti... sedaj spi večji del noči, sama v svoji postelji v svoji sobi..

Za starševstvo ne potrebujemo nobene diplome in dokazil o sposobnosti...zato vsak po svoje...dejstvo pa je, da, če si starš si za otroka odgovoren.
zato SREČNO user posted image .
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
3.6.2010 21:39:38   
beba1912
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

se popolnoma strinjam s tabo! tudi jaz nisem za metodo izjokavanja kot temu pravijo, ker dojenček ko joka, sigurno nekaj rabi. sama sem o dojenčkih, njihovemu obnašanju, joku...veliko prebrala, čeprav mi skoraj vsi ljudje okoli mene težijo, da knjige so eno, praksa pa drugo. najbolj mi dvigne pritisk ko mi kdo reče, da me izsiljujeuser posted image to sem slišala, ko je bila moja miši stara komaj tri mesece...



(odgovor članu lucka123)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
3.6.2010 22:46:53   
TaMaSa
Tudi sama se strinjam,da se bolj ne bi mogla.Puscanje dojencka da joka v nedogled,se mi zdi barbarsko.Ce zaspi le v narocju,pa naj.Se tako prekmalu odrastejo in vec ne zelijo crklanja.
S prvo hcerko sem vsak vecer hodila skupaj lezat v posteljo dokler ni zaspala,tam do sole sigurno.
Druga se je kmalu privadila sama zaspati ob glasbi.
Tretja se je uspavala na rokah,sem hodila z njo po sobi,zdaj kaksne 14 dni sama zaspi v zibki.Potrebuje le dudo in glasbo.Ima 5m.
Na silo nikoli nobeno.


_____________________________

Nas pogled nikoli ni tako popacen, kot takrat, ko gledamo sebe.

(odgovor članu beba1912)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 8:54:23   
norksi
Nič ni "črno - belo".

Ne poznam nobenega starša, ki bi pustil otroka jokati v nedogled (verjetno so kakšni), po drugi strani pa poznam ogromno staršev, ki po tri leta niso normalno spali, zaradi tega ali onega prepričanja o dolgotrajnih posledicah joka. Itak pa, da otroka navadiš, da sam spi v svoji posteljici ter da je sposoben sam zaspati - to večinoma nikoli ne traja več kot en teden. Dolgoročno pa delaš uslugo sebi, otroku in celi družini.

Vsak se odloči sam - prepričanje, da otroka doživljensko uničiš, če ga pustiš jokati 5 min je pa močno sporno (pa tu ni samo vprašanje spanja, so tudi izbruhi togote , ki so popolnoma normalen del odraščanja in jih ima vsak otrok) - kako potem tu reagiraš? Vzgoja je kompleksno vprašanje, ljudje smo različni in kar je najpomembneje - otroci so si različni!! Dobra praksa pri prvorojencu nam osebno pri drugorojencu ne pomaga, saj reagira na enake vzojne vzorce popolnoma drugače!

Pa še v razmislek: po logiki, da otroka ne smemo nikoli pustiti jokati - bi bili mi vsi in naši predniki zaznamovani s travmo? Tako se je pač včasih delalo. Mi imamo danes vsaj možnost svoje izbire in samo upamo lahko, da smo izbrali pravo pot.

(odgovor članu TaMaSa)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 9:08:07   
AnciM
Otroka ni težko navadit, da zaspi v svoji posteljici. Težje ga je navaditi, da prespi noč v njej.

Prvega problema smo se mi pri obeh lotili z veliko mero potrpežljivosti in pripravljenosti na "sprehajanje". Blaža sem dala v posteljico ga umirila in odšla iz sobe, ko je bil še zbujen. Ko me je poklical, sem šla k njemu, ga umirila in odšla, preden je zaspal. Po enem tednu je zaspal brez problemov sam.

Drugi del pa je malo težji. Zaenkrat še vedno enkrat jemo - ob 3:30. Potem spimo do 7h. Ne pomaga nobena flaška zvečer (pri Urošu je). Ampak bo že. Fant je pač lačen.

_____________________________

27.8. 2008 se nama je pridružil čmrlj Uroš.
17. 2. 2010 pa še Blaž.

(odgovor članu norksi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 9:38:18   
Oren
Jaz sem si kar nekaj knjig in člankov prebrala na temo spanja dojenčkov ponoči. Nikoli nisem pustila otroka da bi se jokal v nedogled...ampak moreš ločiti ali otrok joka ali pa bolj jamra ker je utrujen in če ga greš takrat jemat ven iz posteljice ga samo zdramiš in zbudiš.

Poskušala sem v resnici razumeti spanje dojenčkov in mi je lepo uspelo brez problema da naša pikica spi že od tretjega meseca 11-12 ur skupaj brez prebujanja. Prej pa se je zbudila enkrat na noč se je nahranila in potem zaspala nazaj.

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 9:49:22   
Jessy
IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Otroka ni težko navadit, da zaspi v svoji posteljici. Težje ga je navaditi, da prespi noč v njej.

Prvega problema smo se mi pri obeh lotili z veliko mero potrpežljivosti in pripravljenosti na "sprehajanje". Blaža sem dala v posteljico ga umirila in odšla iz sobe, ko je bil še zbujen. Ko me je poklical, sem šla k njemu, ga umirila in odšla, preden je zaspal. Po enem tednu je zaspal brez problemov sam.

Drugi del pa je malo težji. Zaenkrat še vedno enkrat jemo - ob 3:30. Potem spimo do 7h. Ne pomaga nobena flaška zvečer (pri Urošu je). Ampak bo že. Fant je pač lačen.


Točno tako počnem jaz!
Moj se pa večkrat ponoči zbudi za hranjenje, verjetno zato, ker se doji. Pa to mi sploh ni problem, saj poje in zaspi nazaj. Težava je, ker se mi ob 5h!!! zbudi in hoče vstat. Vstaneva za 1,5 ure, nato pa zaspi nazaj. NO? Kako ga to odvaditi?

_____________________________

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu AnciM)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 10:10:58   
beba1912
Jessy, zakaj pa bi ga odvadila vstajanja ob petih? kdaj pa gre zvečer spat? verjetno ima tak ritem in dovolj spanja.

je pa moja hčerka ista. zvečer gre spat ob osmih, nekje od enih do treh (ponavadi) se zbudi, poje in gre nazaj spat. zjutraj se zbuja različno-od šestih do sedmih enkrat. se je pa tudi danes zbudila ob petih, vendar jaz v tem ne vidim problema, previla sem jo in nahranila, nato pa sem jo dala na najino posteljo, kjer smo se vsi trije igrali. po dobri uri je itak ratala zaspana in smo šle skupaj nazaj spat še za eno uro.

ne vem, zakaj bi jo ob petih silila nazaj spat, če se čisto predrami in se že v posteljici začne pogovarjat in igrat. ima pač tak ritem.

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 13:48:37   
nananaja
Ena stvar je 'učenje' spanja po metodi izjokavanja dojenčka, ki ima sicer že nek dnevni ritem, torej je star vsaj 4 ali 5 mesecev, drugo pa je pustiti jokati novorojenčka, ki itak še ni pogruntal, kakšne so navade in pričakovanja tega sveta.

Starši, ki se lotijo trših metod v prvih mesecih, so meni smešni, tako kot tisti, ki otrokom, starejšemu od enega leta dajejo po flašo, dve, tri mleka ponoči. Meni je prva sama začela podaljševati spanje ponoči, ko pa je ta trend se obrnil, sem pač poskusila z gostim obrokom zvečer, pa je pomagalo. Mlajša nikoli do osmega meseca ni spala več kot 5 ur skupaj brez dojenja. No, jaz sem sicer štela, da če se otrok od devete ure zvečer pa do sedme zjutraj zbudi dvakrat ali trikrat, se doji in nazaj zaspi, da spi ponoči. Zato tudi mlajše nisem odvajala od dojenja do osmega meseca, takrat pa si je miss zamislila, da bom jaz njena duda, tega pa nisem sprejela in takrat smo jo pač pustili malo jokat, pa ji dajali njeno dudo. No en mesec sva jo še nekaj časa dvigovala, potem pa ne več in takrat je v par nočeh ugotovila, da je ne bomo več dvignili, pa je sama poiskala dudo ter nazaj zaspala, če pa je ne najde ji pomagamo. Tako kot starejši pomagamo it na kahlo.
Starejša pa je potem okoli 8, 9m imela obdobje, ko je ponoči dobivala čaj, pa je bila tudi to razvada, za katere ukinitev sva se morala odločiti z možem.
Večerno uspavanje pa je pri nas bilo tako, da smo ali po dojenju ali po večerni steklenički dali otroka (ampak ne v prvih treh mesecih) v posteljo, kjer je zaspal sam, prva ob glasbi, druga z dudo. Obe sta imeli obdoblja, ko sta poskušali izsiliti pozornost, a takrat je treba najti rešitev in pri njej vztrajati.

Zdaj sem se kar razpisala. Predvsem je treba znati razbrati, kdaj otrok joka iz potreb (lakota, lulanje, ga zebe...) in kdaj hoče nekaj izsiliti. In JA trimesečnik tudi zna jokati IZ PROTESTA in izsiljevanja, če je vajen nečesa rutinskega, bo itak jokal dolker ne dobi. Je pa mala razlika, če ne ustrežeš novorojenčku ali ne ustrežeš 10, 11mesečniku, ki pa že marsikaj razume in mu lahko poveš, zakaj ga ne boš v rokah upaval (nenazadnje je že kar težak zato).

Kar se pa tiče tega, da prehitro odrastejo, moja prva je do 9m sovražila crkljanje, smo imeli znanko, ki jo je vedno hotela stiskat k sebi, pa je tamala kar jokala. Potem se je pač vse skupaj obrnilo in zagotovo ne drži rek, da če dojenčka ne navadiš na objemanje, lupčkanje, potem teda nikoli ne bo maral! Imam občutek, da bo zlahka nadoknadila tistih 9m.

(odgovor članu beba1912)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
4.6.2010 17:47:56   
marjetica8
Jst tudi nisem za metodo izjokavanja. Niti enostavno ne zmorem, da bi ga pustila jokat. Tudi pri nas smo se skoraj celo leto zbujali od 10 - 20krat na noč. Ampak čist, ko sem že sklenila da ga bom enkrat pustila jokat, se je izkazalo da je jokal ker je neki rabu - al je bil žejen, lačen, rabu dudo, bil za previt...Enkrat sem ga pustila jokat 15 minut in se je na koncu izkazalo da je bil žejen. Poznam pa družino, ko so pončko pustil že od vsega začetka jokat tud po eno uro! Jst jih res obžalujoče "občudujem" kako zmorejo...user posted image

(odgovor članu nananaja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
5.6.2010 10:04:08   
Itkica
Popolnoma se strinjam z norksi.

Res ni vse črno belo, tudi dojenčki so si različni. Dejstvo je, da pri novorojenčku drugače ravnamo kot denimo pri 8- mesečniku, ki že zelo dobro ve, kako se kakšni stvari streže. Verjetno gre tukaj predvsem za občutek, za čutenje tega, kaj se dogaja z dojenčkom. Jaz nekako čutim, kdaj je hčerka osamljena, kdaj jo matrajo dlesni, kdaj je mogoče preutrujena, prepolna vtisov, takrat jo takoj vzamem k sebi, jo umirim, nesem spat, naredim, kar pač takrat potrebuje. Točno pa tudi prepoznam jok, ko mala nekako poskuša izsiljevati. Da, to že zna pri svojih 9 mesecih.

Želim biti mama in hčerki nuditi vso ljubezen, ki jo potrebuje. Želim pa tudi biti mama, ki jo bo vzgojila, ki ji bo kakšno stvar prepovedala, jo učila, kaj se sme in česa ne. Težko je biti na idealni poziciji in skoraj nikoli ni tako. Učimo se celo življenje. Vsak starš dela po svoji vesti, važno pa je, da se zaveda, da mora svojega otroka ljubiti in hkrati vzgajati za življenje - pravo življenje z vzponi in padci, z lepimi in manj lepimi izkušnjami.

(odgovor članu marjetica8)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
5.6.2010 18:12:02   
marjetica8
IZVIRNO SPOROČILO: Itkica

Popolnoma se strinjam z norksi.

Res ni vse črno belo, tudi dojenčki so si različni. Dejstvo je, da pri novorojenčku drugače ravnamo kot denimo pri 8- mesečniku, ki že zelo dobro ve, kako se kakšni stvari streže. Verjetno gre tukaj predvsem za občutek, za čutenje tega, kaj se dogaja z dojenčkom. Jaz nekako čutim, kdaj je hčerka osamljena, kdaj jo matrajo dlesni, kdaj je mogoče preutrujena, prepolna vtisov, takrat jo takoj vzamem k sebi, jo umirim, nesem spat, naredim, kar pač takrat potrebuje. Točno pa tudi prepoznam jok, ko mala nekako poskuša izsiljevati. Da, to že zna pri svojih 9 mesecih.

Želim biti mama in hčerki nuditi vso ljubezen, ki jo potrebuje. Želim pa tudi biti mama, ki jo bo vzgojila, ki ji bo kakšno stvar prepovedala, jo učila, kaj se sme in česa ne. Težko je biti na idealni poziciji in skoraj nikoli ni tako. Učimo se celo življenje. Vsak starš dela po svoji vesti, važno pa je, da se zaveda, da mora svojega otroka ljubiti in hkrati vzgajati za življenje - pravo življenje z vzponi in padci, z lepimi in manj lepimi izkušnjami.



podpisuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Itkica)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: mirne noči z dojenčkom - spanje...
5.6.2010 22:46:20   
nananaja
IZVIRNO SPOROČILO: marjetica8

Ampak čist, ko sem že sklenila da ga bom enkrat pustila jokat, se je izkazalo da je jokal ker je neki rabu - al je bil žejen, lačen, rabu dudo, bil za previt...


Ah no, pri nas je potem žejna, ker pač ne ve povedat, kaj je narobej, zakaj joka ali tuli ko zverina. Če bi ustregla vsem muham, ki jih imajo, bi tavelki danes pri skoraj treh letih lahko petkrat na noč nekaj nosila, ker se kar znajde že od malega.
Pa ni vedno jok, pri nas je že pred dopolnjenim enim letom sredi noči začela pet, se pogovarjat, klicat brez vsakega vzroka, preden je zaspala, je vedno malo pojokala. Tako sva bila prisiljena najti prostor in uredit otroško sobo.

(odgovor članu marjetica8)
Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sis...
Preverite, kateri so največji sovražniki otrokovega močnega imunskega sistema in s tem njegovega zdravja.




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?