nananaja -> RE: mirne noči z dojenčkom - spanje... (4.6.2010 13:48:37)
|
Ena stvar je 'učenje' spanja po metodi izjokavanja dojenčka, ki ima sicer že nek dnevni ritem, torej je star vsaj 4 ali 5 mesecev, drugo pa je pustiti jokati novorojenčka, ki itak še ni pogruntal, kakšne so navade in pričakovanja tega sveta. Starši, ki se lotijo trših metod v prvih mesecih, so meni smešni, tako kot tisti, ki otrokom, starejšemu od enega leta dajejo po flašo, dve, tri mleka ponoči. Meni je prva sama začela podaljševati spanje ponoči, ko pa je ta trend se obrnil, sem pač poskusila z gostim obrokom zvečer, pa je pomagalo. Mlajša nikoli do osmega meseca ni spala več kot 5 ur skupaj brez dojenja. No, jaz sem sicer štela, da če se otrok od devete ure zvečer pa do sedme zjutraj zbudi dvakrat ali trikrat, se doji in nazaj zaspi, da spi ponoči. Zato tudi mlajše nisem odvajala od dojenja do osmega meseca, takrat pa si je miss zamislila, da bom jaz njena duda, tega pa nisem sprejela in takrat smo jo pač pustili malo jokat, pa ji dajali njeno dudo. No en mesec sva jo še nekaj časa dvigovala, potem pa ne več in takrat je v par nočeh ugotovila, da je ne bomo več dvignili, pa je sama poiskala dudo ter nazaj zaspala, če pa je ne najde ji pomagamo. Tako kot starejši pomagamo it na kahlo. Starejša pa je potem okoli 8, 9m imela obdobje, ko je ponoči dobivala čaj, pa je bila tudi to razvada, za katere ukinitev sva se morala odločiti z možem. Večerno uspavanje pa je pri nas bilo tako, da smo ali po dojenju ali po večerni steklenički dali otroka (ampak ne v prvih treh mesecih) v posteljo, kjer je zaspal sam, prva ob glasbi, druga z dudo. Obe sta imeli obdoblja, ko sta poskušali izsiliti pozornost, a takrat je treba najti rešitev in pri njej vztrajati. Zdaj sem se kar razpisala. Predvsem je treba znati razbrati, kdaj otrok joka iz potreb (lakota, lulanje, ga zebe...) in kdaj hoče nekaj izsiliti. In JA trimesečnik tudi zna jokati IZ PROTESTA in izsiljevanja, če je vajen nečesa rutinskega, bo itak jokal dolker ne dobi. Je pa mala razlika, če ne ustrežeš novorojenčku ali ne ustrežeš 10, 11mesečniku, ki pa že marsikaj razume in mu lahko poveš, zakaj ga ne boš v rokah upaval (nenazadnje je že kar težak zato). Kar se pa tiče tega, da prehitro odrastejo, moja prva je do 9m sovražila crkljanje, smo imeli znanko, ki jo je vedno hotela stiskat k sebi, pa je tamala kar jokala. Potem se je pač vse skupaj obrnilo in zagotovo ne drži rek, da če dojenčka ne navadiš na objemanje, lupčkanje, potem teda nikoli ne bo maral! Imam občutek, da bo zlahka nadoknadila tistih 9m.
|
|
|
|