|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  137 138 [139] 140 141   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Februarke 2011
29.9.2010 10:29:57   
Teyla
Sem pozabila napisat, da sva včeraj kupila album za dojenčka in je prav lušten. Želela sem kupiti tega, ker mi je bila knjigica neznansko všeč. Ampak sem potem prelistala  vse možne variante, pa mi je bil potem tale še najbolj všeč, ker so slikice zelo lepe (plus papir je res močan). Edino, kar me moti je, da nima posebej Božiča in Novega leta, ampak ima potem "posebne dogodke". No, toliko o tem. Sem sfilozofirala zadevo vidim. user posted image

Še tole (se opravičujem, če sem že napisala, ampak sem grozljivo pozabljiva), moj user posted image je prejšnji teden kupil dojenčku enega najlepših plišaštih zajčkov, kar sem jih kdaj videla. In sicer izgleda takole le da ima najin eno uho navzdol in drugega gor in je prav prisrčen. Potem je pa malemu preko bušija povedal, da mu je kupil zajčka in da ga čaka na polički. Se mi je tak prisrčno zdelo, da sem kar solzne oči dobila, pa niso bili krivi hormoni. user posted image

Aja, še nekaj me zanima, nekaj vas je napisalo, da ne ib kupile AC, ker bo dojenček spal v isti sobi. Ampak po moje to nima veze, ker če dojenček neha dihat, ti tega ne moreš slišat, pa če ga imaš čisto zraven sebe. Sem brala ravno tu na RR, da je parim dojenčkom v bistvu rešil življenje, ker so nehal dihat oz so tako plitov dihal, da so ga starši težko zbudili. Mojemu sem takrat (to je bilo več kot leto nazaj, ko še nisem bila noseča) rekla, da če je pa kaj treba kupit je pa AC.

(odgovor članu tamy82)
Neposredna povezava do sporočila: 3451
29.9.2010 10:30:48   
hel32
IZVIRNO SPOROČILO: suzy29

Kako daste slike  direktno pod besedilo in ne v album user posted image  

Greš na slikomat, tam izbereš sliko iz tvojga računalnika, in daš na zmanjšaj za format za forume, potem pa klikneš tam, kjer piše koda za forume, klikneš kopiraj v odložišče in nato v okencu dovoli dostop. Potem pa samo kopiraj v odgovor, evo, to je to.

TJAŠA 11.8.1998 3050gr,52cm
MARKO LUKAS 6.9.2009, 3830gr, 51cm
MAJA LUCIJA 9.2.2011, 3800gr, 52cm

(odgovor članu suzy29)
Neposredna povezava do sporočila: 3452
29.9.2010 10:37:30   
Anonimen
Kako se borite proti suhi koži? Danes sem se zbudila vsla luskasta po obrazu in hrbtu.... srbi za znoret user posted image

(odgovor članu tamy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 3453
29.9.2010 10:37:39   
tamy82
Teyla jaz mam tudi tak album! user posted image Luškan res user posted image Mam pa potem še enega, kjer je pa res treba dosti pisat, je res cela knjiga user posted image
Pa res cute zajček user posted image

(odgovor članu hel32)
Neposredna povezava do sporočila: 3454
29.9.2010 10:39:20   
tamy82
PilotGirl jaz HB nimam kakšnih posebnih problemov s kožo, ampak verjetno je fajn, da se večkrat namažeš s kakšno fajn vlažilno kremo. Drugih rešitev ne poznam ... 

(odgovor članu tamy82)
Neposredna povezava do sporočila: 3455
29.9.2010 10:39:21   
Anonimen
TeylaO kako lep zajček na temo Me to youja!!! Jaz sem čisto nora na me to youje

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3456
29.9.2010 10:42:36   
hel32
Pravkar me je klicala sestra od mojega G in je beje še kr bolan, se pravi, da imam pregled naslednji teden v sredo 6.10.p.i.z.d.o,sem jeznauser posted image user posted image user posted image user posted image
že zdaj je več kot 5 tednov, potem bo že 6, sem bila pa tak vesela da končno grem.

TJAŠA 11.8.1998 3050gr,52cm
MARKO LUKAS 6.9.2009, 3830gr, 51cm
MAJA LUCIJA 9.2.2011, 3800gr, 52cm

(odgovor članu tamy82)
Neposredna povezava do sporočila: 3457
29.9.2010 10:48:44   
HoneybeeMaja
PilotGirl7 jaz imam težave s suho kožo ponavadi pozimi,pa mi pomagajo kakšne res nežne zadeve za tuširanje,jaz kupujem Nivea Baby Sensitive ali pa Johnsons Baby,tudi Bubchen me je navdušil,obvezno lotion za po tuširanju,tudi uporabljam baby zadeve.Sem si pa nazadnje kupila tušgel za nosečnice (Bubchen z eteričnim oljem vrtnic in sivke) pa zraven isti negovalni lotion,pa je tudi super pa še božansko diši.

Sometimes when you hope for a miracle,you get two...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3458
29.9.2010 10:54:01   
Teyla
hel32  škoda, ker je g bolan. Bo treba malo počakati. Upam, da dočakaš to Morfologijo.

Pilotgirl jaz uporabljam Baby kremo iz Mullerja (menda je Bubchen kot pravi Honeybeemaja) in je prav mehka in se lepo razmaže. Zajčku sva drugače dala ime uhec, ampak še ni bil krščen, tako da sprejemam predloge. user posted image

(odgovor članu HoneybeeMaja)
Neposredna povezava do sporočila: 3459
29.9.2010 10:58:13   
antoninap
IZVIRNO SPOROČILO: Teyla

Sem pozabila napisat, da sva včeraj kupila album za dojenčka in je prav lušten. Želela sem kupiti tega, ker mi je bila knjigica neznansko všeč. Ampak sem potem prelistala  vse možne variante, pa mi je bil potem tale še najbolj všeč, ker so slikice zelo lepe (plus papir je res močan). Edino, kar me moti je, da nima posebej Božiča in Novega leta, ampak ima potem "posebne dogodke". No, toliko o tem. Sem sfilozofirala zadevo vidim. user posted image

Še tole (se opravičujem, če sem že napisala, ampak sem grozljivo pozabljiva), moj user posted image je prejšnji teden kupil dojenčku enega najlepših plišaštih zajčkov, kar sem jih kdaj videla. In sicer izgleda takole le da ima najin eno uho navzdol in drugega gor in je prav prisrčen. Potem je pa malemu preko bušija povedal, da mu je kupil zajčka in da ga čaka na polički. Se mi je tak prisrčno zdelo, da sem kar solzne oči dobila, pa niso bili krivi hormoni. user posted image

Jaz imam isti album, ki je že precej izpolnjen, in istega zajčka, prav tega z linka ... pa mi je mal smešen, ker ga je prinesla tašča iz potovanja po Danski user posted image user posted image

(odgovor članu Teyla)
Neposredna povezava do sporočila: 3460
29.9.2010 11:01:54   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: HoneybeeMaja

PilotGirl7 jaz imam težave s suho kožo ponavadi pozimi,pa mi pomagajo kakšne res nežne zadeve za tuširanje,jaz kupujem Nivea Baby Sensitive ali pa Johnsons Baby,tudi Bubchen me je navdušil,obvezno lotion za po tuširanju,tudi uporabljam baby zadeve.Sem si pa nazadnje kupila tušgel za nosečnice (Bubchen z eteričnim oljem vrtnic in sivke) pa zraven isti negovalni lotion,pa je tudi super pa še božansko diši.

Ja pozimi mam tezave, sam nikol se nisem mela tako kmalu pa tko mocno :(

(odgovor članu HoneybeeMaja)
  Neposredna povezava do sporočila: 3461
29.9.2010 11:02:24   
Mišyka
IZVIRNO SPOROČILO: Teyla

Aja, še nekaj me zanima, nekaj vas je napisalo, da ne ib kupile AC, ker bo dojenček spal v isti sobi. Ampak po moje to nima veze, ker če dojenček neha dihat, ti tega ne moreš slišat, pa če ga imaš čisto zraven sebe. Sem brala ravno tu na RR, da je parim dojenčkom v bistvu rešil življenje, ker so nehal dihat oz so tako plitov dihal, da so ga starši težko zbudili. Mojemu sem takrat (to je bilo več kot leto nazaj, ko še nisem bila noseča) rekla, da če je pa kaj treba kupit je pa AC.

Lušten albumček! Jst sem ravno te dni za albumček od Iana zbirala slike, da jih dam razvit in napopam notr. Mam pa tega http://www.emka.si/dojenckov-album/PR/31358,452
ful so lepe slikice notr, zato ga je naš takrat novopečeni očka takrat izbrat.
A v ta album, ki si ga kupila ti, maš tud za limat slikice, al sam vpisuješ? Za našega drugega otročka bom sigurno tud mela album, pa se še odločam kakšnega.

Zajček je pa tud corti, res!

Sej čist razumem vse, ki boste mele prvega otročka da tko razmišljate. Jst sem takrat govorila recimo, da dojenček nikol ne bo spal zraven mene v postelji, potem pa sploh, ko sem rodila, ker sem se ful bala, da ga bom poležala al pa pokrila s kovtrom da ne bo mogu dihat. Potem se ti pa zgodi prvič, da ga podojiš in čist izmučena zaspiš zraven, on pa seveda tudi. Pa se trudiš, da se ti to nebi dogajalo prevečkrat, ampak enostavno si včasih preveč utrujen. Sicer pa sem ga jst če se je le dalo ravno zaradi tega strahu prelagala v zibko zraven. Nisem pa potem ko se je že rodil nikol mela strahu, da bi nehal dihat, če je bil v svoji zibki. Nekatere pa vem, da ful živijo v strahu, da bi se to zgodilo. Tko da jst tudi zdej tega ne bom kupovala.

IAN 7.11.2007
NEŽA 27.2.2011

(odgovor članu Teyla)
Neposredna povezava do sporočila: 3462
29.9.2010 11:16:49   
Teyla
Mišyka ja je tudi za lepit sikice in za pisat. Ravno prav je slikic-ne preveč. Eden je bil tak, da so same slikice notri, pa mi ni bil všeč. pa ta od jelke Recihman in en drug sta tudi zelo lepa, ampak me je zmotilo tisto o krstu, ker naš ne bo krščen, pa bi bila že tako ena stran prazna. user posted image

Sem pozabila napisat, da sem na pilatesu spoznala še eno februarko, ki je ni na forumu. tako da nas je še dosti naokoli.

(odgovor članu Mišyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3463
29.9.2010 11:16:52   
vipercat
meta 21 super za dudo user posted image . mi smo našemu rekli da smo jo pozabili na morju, ker jo ni spakiral, je ni več. potem sploh več ni spraševal zanjo, ker je vedel da mu bomo spet rekli da jo je pozabil spakirati, pa noče biti kriv za kaj user posted image

grozdek čestitke za deklinco user posted image

nina čestitke za poba user posted image

d3fink4 - joj jest sem te prestrašlaa. se opravičujem samo imam eno kolegico, kki ga ima (je imela - na ustih) in vem da je klicala ginekologa in je morala iti k njemu. kaj je bilo ne vem ker se nisva od takrat slišale, samo vem da je glede tega govorila tudi z dr. pušenjakom. tudi v mami (revija) sem zasledila šlanek o herpesu med nosečnostjo. jest upam da ni to nič hudega, samo opozoriti sem te hotela, da mogoče ne bi bilo neumno samo poklicati g in vprašati če je kaj na tem - ŠE ENKRAT OPROSTI ČE SEM TE PRESTRAŠLA

pilotgirl jest imam tudi sedaj  dosti bol suho kožo kot pred nosečnostjo. včasih mam po stegnih kar belo user posted image  - moram priznati da sem tudi veliko bol lena za mazanje kot prej user posted image , no ko se pojavi vse belo se končno namažem. uporabljaam kremo mleko in med  - ori  in mi je super hahaha pa še vedno jo imam pri roki, ker kot sem omenila sem za te stvari fejst lena

no zdej grem pa še malo delot

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3464
29.9.2010 11:21:40   
Mišyka
Jst mam pa suho kožo na prsnih kolobarjih user posted image , čeprov si prsi ravno tako mažem z vlažilno kremo proti strijam. Tud jst se po tuširanju skor vedno namažem, ker mam nasplošno ful suho kožo. Zarad tega mam verjetno tud strije. Zdej mam po novem cel kup enih krem (olje za strije, kremo za strije, losjon po tuširanju, kremo za krčne žile in še in še), sem včerej moža poslala (ker sem bla jst že v postli) po kremo za krčne žile (sem ravno začutila eno bolečino), pa je reku da nima pojma katera v tisti skladovnici bi bla prava user posted image  
S fanti bo manj takih stroškov - tiste ki pričakujete fantičke.

IAN 7.11.2007
NEŽA 27.2.2011

(odgovor članu vipercat)
Neposredna povezava do sporočila: 3465
29.9.2010 11:33:17   
Anonimen
Jaz sem tud za prvi album studijo delala, ker bom naredila baby box, v katerem bo album, copatki prvi, kapica, laski...
Didaktin je zelo lep, imaš roza, modrega in rumenega.
http://www.didakta.si/e-knjigarna/prirocniki/za_otroke/moj_prvi_album.html
Opis knjige
Moj prvi album je paket za novorojenčka. Vsebuje knjigo za spomine, koledar in merilni trak. V knjigo za spomine mladi starši lepijo fotografije in vpisujejo vse pomembne dogodke od otrokovega rojstva do njegovega tretjega leta starosti. Seveda pa je v knjigi prostor tudi za prvi koder las, zapestnice iz porodnišnice, odtise drobcenih nogic in rokic, prve risbice ...
Knjigi je priložen koledar za prvo leto otrokovega življenja. Odpremo ga na dan, ko se dojenček rodi, potem pa vanj vpisujemo vsakdanje utrinke in doživljaje. Tako bodo v spominu ostali prvi sprehod, prvi nasmeh in prvi koraki.
V paketu je tudi merilni trak, ki bo spremljal rast vašega malčka.
Poglejte si še kompleta za punčke in fantke!

Potem je tudi zanimiv album to sem jaz...
http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=137824

(odgovor članu vipercat)
  Neposredna povezava do sporočila: 3466
29.9.2010 11:58:36   
maurica

joj, jaz bom znorela!!!!

sem napisala zdej ful dolgo sporočilo, ker me nekaj časa ni bilo in medtem, ko sem hotela označit, da bi shranla, se je kar samo zbrisalo user posted image user posted image kr neki ta ringaraja ..... bi bilo dobro malo posodobit zadevo, drugje se mi kaj takega še ni zgodilo

ne vem, mogoče se kasneje še enkrat lotim!

(odgovor članu Mišyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3467
29.9.2010 12:00:23   
maurica
aja, na srečanje pa pridem in upam, da nas bo čim več

(odgovor članu maurica)
Neposredna povezava do sporočila: 3468
29.9.2010 12:56:21   
Ribi Bibi
Hej punce!

Vidim, da ste že veselo v nakupih. Ste me nalezle in sem zadnjič kupila (bolj zaseuser posted image ) en luštkan kompletek.

Termometer imamo mi kar navaden digitalni, pa se čist dobro obnese, pa še poceni souser posted image

Babyfon imamo AC in če bi ga spet kupovala, bi spet tega. Res te pomiri ta senzor za dihanje, vsaj meni je strah pred smrtjo v zibki spravil skoraj na nulo. Nese kar daleč, ampak to je seveda relativno (meni se zdi dalečuser posted image ). V hiši sploh ni problem, tudi ven nese precej daleč, tako da sem lahko pozimi zunaj kidala, ko je mala spalauser posted image

Hel32 to je pa res zoprno, sploh ker si bla najbrž že čisto napaljena, da vidiš bebico. Ampak, da te malo potolažim, jaz sem tudi imela 6 tednov med predzadnjim pregledom in morfo in razen tega, da nam je vmes lulček zrasel, ni blo hujšegauser posted image

Matične celice smo mi shranili v javni banki, ki je tudi brezplačna. Prvič zato, ker je cena res pretirana, drugič pa zato, ker od vseh medicincev (pa jih poznam kar nekaj) mi niti eden svetoval naj damo v neocelico. Tko da bomo tudi tokrat nardil isto.

Posteljico kupujemo tudi mi, samo da mal večjo kot jo boste veuser posted image  Sva se odločila, da bo božiček mali prinesel "tavelko" posteljo, da ne bo imela februarja občutka, da jo kdo ven meče iz njenega kraljestva. Tako da bova šla kar v ikejo in kupila posteljo in jogi tam...sem preračunala, da bo tako najceneje, itak sva pa Ikea fan-auser posted image

Srečanja pa zame na žalost ne bo. Bomo takrat cel vikend odsotniuser posted image . Ampak ker smo fejst babe sem prepričana, da se bomo še zmenila!

- www.mojasobica.si -

(odgovor članu maurica)
Neposredna povezava do sporočila: 3469
29.9.2010 13:00:20   
iluzija
OOOO čvekice pozdravljene,

sem komaj vse uspela prebrati.
PilotGirl glede suhe kože te razumem kako je to, od moje prve user posted image imam s tem težave, in to tako da sem se tudi do krvi že spraskala in potem sem šla k dermatologinji ker je bilo stanje že nevzdržno. In mi je strogo prepovedala tekoča mila za tuširanje, baje je to strup za kožo, tako da se umivam s trdim milom, najbol kar t izsuši kožo je tudi losijon za po tuširanju, ter seveda mehčalci. Za mazanje pravi da je najboljše čim bolj mastna krema, še najbolša je to hladilno mazilo iz lekarne k jih imamo za dojenčkove ritke, jaz pa uporabljam milo in kremo oz bolj kot losijon ADERMA ki je prav namenjeno za to hudo suho kožo in stanje se mi je res veliko izboljšalo. No pa za prašek mi je rekla da zame in tudi za otročka naj bi bili najbolši za kožo DASH praški, jaz ga kupujem v Mullerju ker je direktno iz Nemčije, ne od drugih uvoznikov, ker je tudi kvaliteta boljša.

Če pa imaš banjo si lahko v lekarni kupiš FETTA N KOPELNO OLJE in se malo v tem namakaš, tud za pod tuš je v redu da se s tem stuširaš, je super zadeva, mi zelo pomaga takrat ko je najhujše ( zima in mraz).

No tko pa sem se mal razpisala, pa vsem čestitke za fantke in punčke in za dobor opravljene preglede user posted image

No jaz pa komaj čakam da bo ura 15:00 ker imam M, JUHUUUU user posted image

Vam poročam kako je bilo

Pozdravček vsem skupaj

(odgovor članu maurica)
Neposredna povezava do sporočila: 3470
29.9.2010 13:07:54   
Mišyka
IZVIRNO SPOROČILO: Ribi Bibi

Matične celice smo mi shranili v javni banki, ki je tudi brezplačna. Prvič zato, ker je cena res pretirana, drugič pa zato, ker od vseh medicincev (pa jih poznam kar nekaj) mi niti eden svetoval naj damo v neocelico. Tko da bomo tudi tokrat nardil isto.

Zdej pa nč več ne vem. Ena je prej prilimala link od neocelice, kjer je možno tudi brezplačno shranjevanje. A obstaja še kakšna druga brezplačna varianta?

IAN 7.11.2007
NEŽA 27.2.2011

(odgovor članu iluzija)
Neposredna povezava do sporočila: 3471
29.9.2010 13:10:14   
Patrisha
http://www.ivis-bg.com/images/garnier-intens-krem-extra%20dry%20skin%20copy.jpg no tole pa je moja varjanta za extra suho kozo in se disi ko sus!! priporocam

(odgovor članu Mišyka)
Neposredna povezava do sporočila: 3472
29.9.2010 13:17:04   
Patrisha
malo sem bila packa in skopirala iz sosednih forumov! Bom pa natancneje vprasala kolegico, ki dela kot babica v porodnisnici... in ko zvem sporocim!

Zakaj se uporablja?

Popkovnična kri vsebuje poleg zrelih krvnih celic tudi majhno število matičnih celic, ki sodelujejo pri obnavljanju telesa, tako da se delijo in dozorevajo v različne vrste zrelih celic, ki zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov.
Po porodu lahko popkovnično kri odvzamejo in shranijo ter jo uporabijo kot vir krvotvornih in drugih matičnih celic za zdravljenje bolezni s presajanjem celic. Trenutno s tem načinom lahko zdravijo nekatere rakave bolezni krvi in dedne motnje presnove ter imunskega sistema. Zdravljenje drugih bolezni (Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, bolezni srca in jeter, diabetes, mišično distrofijo, multiplo sklerozo, poškodbo hrbtenjače) še raziskujejo.

Pri zdravlenju bolezni s presajanjem krvotvornih matičnih celic ima popkovnična kri zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi več prednosti, kot so npr.: ima lažja in večja dostopnost, manjše tveganje za prenos virusnih okužb in manjše tveganje za nastanek bolezni presadska proti gostitelju po presaditvi. Glavni pomanjkljivosti popkovnične krvi sta majhno število krvotvornih matičnih celic, ki trenutno zadostuje za presajanje pri otrocih in osebah lažjih od 40 kg, ter daljši čas potreben za pričetek delovanja presadka.

Kako poteka odvzem?

Odvzem popkovnične krvi je varen in povsem neboleč tako za mater kot za otroka, saj ga opravijo po porodu, ko je popkovnica prerezana, otrok rojen in po prenehanju utripanja popkovničnih žil. Iglo zabodejo v veno popkovnice, ko je posteljica še v maternici. Kri steče po cevki v sterilno vrečko za zbiranje popkovnične krvi. V laboratoriju potem popkovnično kri pregledajo, obdelajo, zamrznejo in shranijo pri nizkih temperaturah v tekočem dušiku za dobo več let.

Komu darovati popkovnično krvi?

Popkovnično kri lahko darujemo za potrebe javnega zdravstva v t.i. „javni“ banki popkovnične krvi, kjer jo shranijo in vpišejo v seznam (register) shranjenih krvotvornih matičnih celic. Shranjena popkovnična kri je potem na voljo za zdravljenje drugih bolnikov s presaditvijo krvotvornih matičnih celic tako pri nas kot v svetu. To imenujemo nesorodniška ali sorodniška alogenska presaditev.

Popkovnično kri lahko shranimo tudi v t.i. »zasebni« banki, za morebitno zdravljenje svojega otroka z matičnimi celicami iz lastne popkovnične krvi (avtologna presaditev) oziroma za zdravljenje njegovih sorodnikov (sorodniška alogenska presaditev). Glej informacijski material zasebnih bank popkovnične krvi.
Shranjevanje popkovnične krvi v javni banki je prostovoljno in brezplačno, shranjevanje v zasebni pa je potrebno plačati.

Darovanje in shranjevanje popkovnične krvi v javne namene.  

Komu koristi darovana popkovnična kri?

Z darovanjem popkovnične krvi v javne namene lahko rešite življenje bolnemu otroku ali odraslemu, ki zdravljenje s presajanjem krvotvornih matičnih celic potrebuje.
Pred zdravljenjem s presaditvijo alogenskih krvotvornih matičnih celic moramo preveriti, če se popkovnična kri in prejemnik ujemata v tkivnih transplantacijskih antigenih (antigeni HLA). Verjetnost, da se dve osebi ujemata v antigenih HLA, je zelo majhna. Z darovanjem popkovnične krvi v javno banko se možnost, da za bolnike najdemo ustrezne tkivno skladne krvotvorne matične celice povečuje. Trenutno je v svetu zbrano več kot 300.000 enot popkovnične krvi za javne namene.

Kdo lahko daruje popkovnično kri v javne namene?

Za darovanje popkovnične krvi v javne namene se pred porodom lahko odloči vsaka zdrava nosečnica, ki ni v več kot 34. tednu nosečnosti, ima negativne izsledke testov na prisotnost nalezljivih bolezni (HIV in hepatitis), ter v svoji družini nima genetskih bolezni (hemofilija, avtoimunske bolezni). Prav tako ne sme imeti v svoji družini genetskih bolezni biološki oče otroka.
Ker s presaditvijo krvotvornih matičnih celic iz popkovnične krvi se lahko prejemniku prenesejo določene bolezni, nosečnica pred darovanjem popkovnične krvi izpolni vprašalnik, iz katerega lahko razberemo tveganje za prenos okužbe z nevarnimi mikroorganizmi in določenih genetskih bolezni. Hkrati pa kri nosečnice testiramo na prisotnost povzročiteljev bolezni, ki se prenašajo s presaditvijo popkovnične krvi (virus hepatitisa B in C, HIV, HTLV, CMV in sifilis). Zaupnost in tajnost vseh pridobljenih podatkov je zajamčena.

Ali je vsaka popkovnična kri primerna za shranjevanje?

Čeprav ste bili izbrani za primerno darovalko, vam na žalost ne moremo zagotoviti, da bo vaša popkovnična kri primerna za shranjevanjein kasnejšo presaditev. V določenih primerih popkovnična kri ni primerna za shranjevane, predvsem če se med postopkom zbiranja kontaminira ali se jo premalo zbere, ali pa ni ustrezno dostavljena v našo banko. Tako kri bomo z vašim dovoljenjem uporabili v raziskovalne namene, ki jih je potrdila Komisija za medicinsko etiko RS, ali pa na neoporečen način uničili.

Kako poteka postopek prijavljanja za darovanje popkovnične krvi?

1.Pred odločitvijo o darovanju popkovnične krvi se posvetujte z vašim ginekologom.
2.V primeru, da ste se odločili darovati popkovnično kri za javne namene, nas pokličite po telefonu (01) 5438314 ali pa obiščite spletno stran (www.ESPOK-ZTM), kjer boste dobili vse potrebne informacije in obrazce.
3.Prijavite se najkasneje do 34. tedna nosečnosti.

Ali se lahko premislite?

Kadarkoli med postopkom se lahko brez posledic za vas in otroka premislite in brez pojasnila odstopite od postopkov darovanja in shranjevanja popkovnične krvi.

Če imate kakršnakoli vprašanja, pokličite na telefonsko številko 01 5438100, 01 5438314 Enota za shranjevanje popkovnične krvi na Zavodu RS za transfuzijsko medicino ali na elektronski naslov [email=ESPOK-ZTM@ztm.si]ESPOK-ZTM@ztm.si[/email].

eSPOK Enota za shranjevanje popkovnične krvi Zavod RS za transfuzsijko medicino
Oddelek za preskrbo s krvjo
Šlajmerjeva 6, 1000 Ljubljana

(odgovor članu Patrisha)
Neposredna povezava do sporočila: 3473
29.9.2010 13:33:50   
Teyla
Mišyka  če dač v javno banko, potem daruješ zavodu za transfuzijsko medicino -> link

Moram rečt, da imajo kar prav. Celice se shranjujeo za vse, če jih kdo rabi, potem jih dobi (če mu ustrezajo). Itak pa tudi za tvojega otroka preverijo, če mu celice ustrezajo, pa te nič ne vprašajo, če si jih daroval, če jih nisi, ali si jih dal v zasebno banko. Dejstvo je, da ni nujno da bodo celice od tvojega otroka njemu sploh koristile. Torej po kmečki logiki si vsi šanse povečamo s tem, da jih damo v javno banko. Verjetno jih ogromna večina sploh ne bo rabila. lahko pa s tem pomagamo drugim. Moram se še s svojim dragim pogovorit glede tega, ampak jaz sem definitivno za javno banko. user posted image

(odgovor članu Patrisha)
Neposredna povezava do sporočila: 3474
29.9.2010 14:03:24   
cukica
Nina33 čestitam za dobro opravljeno m in za user posted image ,očiten bo kr neki fantkov drugo leto,sej prav bomo mal fantke vzdiglne,da nebodo sam punce prevladovale,...
Suzy29 ja jaz ti povem kaj je blo pr men in sem res probala s sadjem zjutraj in moram povedat,da sem se do sedaj zredila v petih mesecih 5 kg,ker sem jih poslušala zarad kg ,ker sem se zredila v treh tednih 3 kg in zarad sladkorja v vodi,sem probala omejit sadje na dopoldan in ti povem,da sem šla kg dol in sladkor v vodi izginil,...RAje pojej popoldan kaj zelenjave npr.korenje,paradižnik,solato ali bilo kaj drugega,...Sej neki dni je hudo ampak paše,...
Pa še to od sadaj ne jej domačih jabolk,hrušk,sliv in pa grozdja vsebuje precej sladkorja,...Lahko pa kupljeno,...jaz jem predvsem pomaranče,jabolka,kivi in mandarine,...Probaj,....
hel32 a,da bi šla kam drugam,da te pregleda pa ne gre,...

17.01.2011 Nejc

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 3475
Stran:   <<   < Prejšnja stran  137 138 [139] 140 141   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  137 138 [139] 140 141   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...

Poljubljanje otroka na usta.
пеперутка16

Ali vi (mama in oče) poljubljate otroka na usta? Pa ga še kdo poljubi (na pobudo otroka)? Tu mislim na otroka do 3 let. starost.