Lana25
|
Sem še ena mamica s podobno težavo. Moja deklica (stara 20 mesecev) zelo težko zaspi. Tudi po uro in pol traja, da končno zapre oči, tako pri popoldanskem počitku kot zvečer. Sama sem včasih že čisto obupana. Pa poslušam vse dobronamerne nasvete, pa na koncu razočarano ugotovim, da ne pomaga nič. Pa si vzamem čas za njo (čez dan in tudi ponoči sve vedno skupaj), držim se rutine (hranjenje, kopanje, spanje), ritma (odhaja ob enakem času spat in tudi zbudim jo vedno ob istem času), imave ritual (zatemnim prostor, dam ji gor tiho glasbo, se vležem zraven nje, ji zapojem pesmico, jo božam, držim za roko, ima tudi svojega medvedka pa dudico), ... čez dan jo probam imet čim več zunaj, pa da je aktivna, pa na koncu, ko bi res že rabila počitek tudi jaz, ne zaspi in ne zaspi. Včasih jo vzamem gor pa jo še nosim, da bi ja zaspala pa ne gre. Zaspi ob 22 ali še pozneje in vstane ob 7 zjutraj. Čez dan spi od ure in pol do dve uri. Pa ne vem, če res ne potrebuje več spanja ali kaj je narobe, nimam pojma. Vem le, da postajam vse bolj nespočita in živčna. Vstaja na postelji, pa se spet uleže, pa si govori nekaj, pa spet malo zajoče - zajamra, da bi šla s postelje, pa vztrajam, da ve počivale, pa me začne suvat s postelje, utrujena je včasih, da komaj še gleda in stoji, do spanja ji pa ni in ni. Včasih leži pa gleda, pa si mislim zdaj pa bo, pa spet obrat pa že več ni sledu o zaspanosti. Pa jaz, ki spijem več kavic kot vode, bi zaspala v sekundi zraven nje.