Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: špelin@ Evo, nekaj v tem smislu sem imela namen napisati, samo bolj bi zavila v celofan V danem primeru gre za najem gospodinje, kombinirane z varuško. Če vzamem ta novo minimalno plačo in dam na pol, je to cca. 285 EUR neto. Kolikor sem razumela, bi jo znanka poklicala, kadar bi jo potrebovala, ne gre za en stalen urnik. Torej bi morala biti gospa v pripravljenosti. Ne. O klicanju si napacno razumela. Ona bi jo imela vsak dan po 4 ure, kar pomeni stalen urnik. Ce bi pa zenska zelela prost dan, bi se pa dogovorile , da v tem tednu drugace razporedi ure (dva dni po 6 ur npr. ce bi obema tako ustrezalo) in en dan prost. Hoce kam na vikend, bi bila gospa doma v petek, caka vnuke npr... bi delala 4 dni po 5 ur na dan in bi si petek vzela free. .... Se mi zdi, da bi bilo delo pri tvoji znanki glede odgovornosti in vestnosti podobno, torej lahko zaključim (gre za moje osebno razmišljanje!), da bi bilo veliko bolj pošteno plačilo za 4 ure dnevno (govorim o tem, da bi se te 4 ure intenzivno delalo, gre za odgovorno in racionalno ter vestno upravljanje z gospodinjstvom in skrb za družino) 400 EUR. Ker takega podviga se ne more lotiti kar vsakdo, oseba mora biti resna in, kar je najpomembneje, vsi družinski člani se morajo z njo ujeti, ker ima koneckoncev vpogled v precej intimne kotičke njihovega življenja, poleg tega gre še za eno zelo odgovorno nalogo: otroke. Koliko bi se intenzivno delalo tezko recem, ker se mi zdi, da pri redno vzdrzevanem stanovanju kaj posebno intenzivnega za vsak dan se ne nabere. Zagotovo bi bil ponedeljek bolj delavno intenziven kot sreda ali cetrtek... vendar se vse to razporedi. Kar se otroka tice - znanka ima prijazen delavnik in sama vodi v solo otroka, se pa zgodi, da mora prej v sluzbo in ker ocka gre v sluzbo se prej, bi jim bilo otroku prijazno, da ne gre tudi otrok prej v solo, temvec, da bi ga morebiti ta gospa peljala. Solo imajo stran kaksnih 50 metrov in se gre pravzaprav za pospremiti otroka v solo. Je pa tudi meni dalo misliti, pa sem malo precekirala okoli - na Sezamu je varuska za vec kot dve uri placana po 3,5 eur na uro od tega pa se placa dohodnino. Glede na dejstvo, da najvec upokojencev danes prejama okoli 400 eur pokojnine - 288 eur niti ni tako malo. Z druge strani, univerzitetno izobrazen kader npr. za delo v solstvu ima na uro 5,2 eur s tem, da od tega zneska placa se dohodnino, se ob tem postavka cca 3,5 eur na uro ne zdi tako majhna. Logicno se mi zdi, da ce imas namen nekoga sprejet v druzino za dlje casa, da le tega ne zenes, da se raztrga od dela ker je potem drugi vidik odnosov - tisti druzinski - nemogoc. V taksnem primeru je jasno, da bo tisti, ki naj bi ti pomagal dolgorocno, cim prej sel kam drugam. Ne vem kaj je posteno placilo in kaj neposteno... ne vem kako placajo znanki, ali posteno ali neposteno. Verjamem pa, da se potrudi za zasluzek in verjetno bi tudi placilo njej iz dolocenega stalisca bilo neposteno.
< Sporočilo je popravil Misek -- 20.4.2010 12:43:17 >