sazi
|
Zdaj niti ne vem, komu in kaj naj grem odgovarjat. Pa bom najprej na prvi avtoričin post: "kako živimo s hudimi krediti" No, kot si lahko v vseh odgovorih prebrala je tako, da očitno nobena nima tako velikega kredita in nimamo takih problemov. Ali si s tako finančno situacijo lahko privoščita otroka? Glede na številko, koliko vama ostane - seveda, brez problema. Ampak glede na to, da jamraš, da je ostanek 500 EUR po plačilu vseh življenjsko pomembnih stroškov (položnic) 500 EUR komaj za preživetje - no, tu se pa pojavi problem, če sta vidva zmožna s tem živet. Kot rečeno, marsikdo je. Vrtca je jasno, da bosta plačevala precej, vseeno pa ne 400 EUR (razen za plačilo privat varstva gre lahko toliko, ampak to je strišek, ki ne traja v nedogled - načeloma samo dokler ne dobite vrtca. Za vrtec pa s takima plačama, če nimata ostalega velikega premoženja (razen nepremičnine, v kateri živite in nimata dragih avtomobilov ali drugega vrednejšega premoženja), padeta v 7. plačilni razred in če sta iz LJ in je otrok v vrcu v LJ, pride položnica za vrtec cca 260 EUR dokler je otrok v jaslih, potem pa občutno ceneje. To je pa res, še pomislila nisem... Pravzaprav me je kar groza, ko pomislim... Npr. ena povprečna plača dveh univerzitetno izobraženih odraslih je tam nekje za ženske okol 1000 neto, moški recimo 1500 neto, kar je recimo da že lep dohodek. Suuuper, lahko si kupiš hišo, od 2500 neto plačuješ, recimo, povprečno 500 kredita, 2000 ti ostane, OK stroški približno 300 EUR, 200 hrana, za bencin ne štejem ker dobimo vsi potne stroške, OK ostane 1500 EUR. Potem pa dva otroka, vsak po 400 EUR samo za varstvo, si pa že res skoraj v minusu... No, tako hudo pa res ni. Vsaj zaenkrat ne, razen, če imaš oba otroka v privat varstvu. Mi smo nekaj časa plačevali privat varstvo za 1 otroka. Pa je šel v vrtec in palčevali smo manj, pa je dobil sestrico in smo plačevali še manj, pa so nam šteli plačilo kredita, pa je še en razred manj, pa je šla tudi sestrica v vrtec - zaenkrat zastonj, bratec plačuje ša še za 1 razred manj vrtca, pa še v jaslih ni več. In tako je plačilo varstva upadlo z začetnih 300 na zdajšnjih cca 115 EUR pri višjih dohodkih. Pri nas je bila situacija podobna, le da sva se hišo v 3.pdrg fazi lotila kupovati, ko je imel prvi otrok že dobro leto. Pri podobnih dohodkih pa sva se zakreditirala precej manj in za krajši čas - tak znesek za tako dolgo obdobje je res nepremišljena poteza, ampak kar je-je. Mi je sicer jasno, da če ni nekega zaledja, da je težko priti do dobre in udobne nepremičnine za manj denarja, ampak 1200 EUR na 30 let je cca 270.000 EUR za 3. pgr fazo - v takem položaju bi jaz, sploh, če še ni otrok, startala z nekim malim stanovanjem in kasneje s hišo in kreditom na manj časa. Glede življenjskega zavarovanja, kot je ena pisala - je že res, da bi naj ga imela za znesek kredita..., ampak ga jaz tudi nimam. Gre le za nepremičnino, ki je kolikor toliko dosti vredna (četudi pade cena) in se lahko po najhujšem scenariju, če se kaj zgodi, še vedno nepremičnino proda, poplača kredit, ostane pa še vsaj za manjše stanovanje in ne ostaneš na cesti.
|