katrinka
|
IZVIRNO SPOROČILO: khurde IZVIRNO SPOROČILO: lillchy123 IZVIRNO SPOROČILO: cresisy Jaz imam pa tud eno vprašanje glede naslova itd. Prijavljena sem še doma, živim pa pri partnerju. Otroka bova tud prijavila na partnerjevem naslovu in me zanima, če je to uredu al kej komplicirajo, ker sta otrok in mati prijavljena na različnem naslovu. Mislm, če so zarad tega kakšni problemi. Če mogoče katera ve. tole pa do ne vem katerega otrokovega meseca oz. leta mislim, da sploh ni možno. Naslov dobi otrok avtomatsko po materi. vem da j fora tud v tem, da če imata npr. oče in otrok različna priimka in naslova, potem oče za tega otroka ne more dobit bolniške. Se pravi v tem primeru mati ne dobi bolniške oz pol ti tud porodniška ne pripada, saj jo dobiš za nego otroka. kako pa izvajaš nego, če z otrokom ne živita na istem naslovu po moje tole ne gre se boš po moje morala ti prijaviti pri partnerju, ali pa ostati prijavljena kjer si. otrok bo pa prijavljen tam kot ti. pa še za vse, ki niste poročeni- prej uredite očetovstvo. oba morata it na občino, kjer podpišeta izjavo, da se strinjata, da bo imel otrok tak in tak priimek in da oba priznavata očetovstvo.na prvem rojstnem listu, ki ga dobiš, oče ni vpisan, en teden kasneje pa dobiš nov rojstni list, kjer je vpisan tudi oče. kakšen je pa postopek po porodu, pa ne vem. verjetno isti otrok naslova ne dobi avtomatsko po materi. mene so lani v porodnišnici vprašali za stalen naslov otroka, ker imava s partnerjem stalno prebivališče na različnih naslovih in ker nisva poročena. in to, kje se otroka prijavi, nič ne pomeni, vsaj meni so tako povedali. ker s tamalo sva na drugem naslovu kot partner, ampak ker živimo v bistvu skupaj in tudi nisva šla v kakšno tožbo za preživnino in navidezno samohranilstvo, nas vsi uradi, od občine do csd-ja, jemljejo kot družino in se s stalnim prebivališčem sploh ne ubadajo. pa različen priimek tudi ni (več) problematičen, ker je izvenzakonska skupnost že nekaj časa izenačena z zakonsko, znajo pa baje zakomplicirati na mejah, če mladoletni otrok potuje s staršem, ki ima drugačen priimek. priznanje očetovstva sva midva uredila mesec pred pdp-jem na csd-ju, nič na občini in naju tudi niso spraševali o priimku otroka, to so vprašali šele v porodnišnici, ko je prišla matičarka. pa dobila sem samo en rojstni list, oče vpisan. dva rojstna lista dobiš, če si neporočen in če urejaš očetovstvo po porodu ali pa če urejaš zadeve v res zadnjem hipu oz. te porod prehiti. takrat ti najprej pošljejo "praznega", kasneje pa še z vpisom očeta. cresisy, za 100% ažurne informacije pa pokliči na vaš csd, ti bojo vse razložili. samo verjetno se od lani ni bistveno spremenilo. ampak za vsak slučaj je fajn poklicat kakšna dva meseca pred pdp-jem, da ne urejata v zadnjem trenutku. no takole, se strinjam in dodajam informacije - tudi ce par pred porodom uredi ocetovstvo to se ni nujno da bo napisano na prvi roj.list - pravtako oce ni avtomatsko napisan ce je par porocen, vsaka od nas more s seboj vzeti kopijo potrdila o ocetovstvu ali kopijo porocnega lista - to bomo dale maticarki ko pride k nam v porodnisnico in ko bomo izpolnile vlogo!tako da ne pozabite tega s seboj vzeti - dovolj je fotokopija, nic ne rabite originalov nosit s seboj!
|