katrinka
|
izabelina - cestitam DA MALO DODAM - drugace pa je super seznam,sem se celo nekaj naucila...fino IZVIRNO SPOROČILO: nadka30 Če se kateri da brat, kaj rabi v porodnišnici - tole je skopirano od ene junijke, pa vzemite iz tega kar rabite (tale seznam se mi zdi kar zanimiv, jih je pa toliko, da treba itak svojega na koncu napisat). 1. dokumenti: • zdravstvena kartica – za LJ porodnišnico obvezno potrjena, avtomat je v porodnišnici a med 10 zvečer in ne vem do kdaj zjutraj ne dela! Priporočam, da si potrdite kartico že prej. KARTICE SE NE DA VES POTRDITE TAKO KOT DRUGJE KER SO TUDI ONI SLI NA NOV SISTEM • napotnica za porod • materinska • poročni list ali priznanje očetovstva KOPIJA SEVEDA,NE NOSITE ORGINALOV • potrdilo da je mož/partner obiskoval tečaj/šolo za starše. S tem težijo – ekstremno! Od ene v sprejemni mož ni obiskoval tečaja ali pa samo ni imel potrdila. So mu glatko rekli, da zato pri porodu ne more biti prisoten, da so taka pač pravila. No, na koncu je le bil a v tej svoji zahtevi so bili zelo ostri in tečni. 2. za vas: • vložki: močno priporočam vložke MASMI za porodnice: prodajajo v Sanolaborju, so v veliki škatli na kateri je narisana nosečka. Dragi ko pes a vredni vsakega centa (10 vložkov je cca 8 EUR)Vložki so popolnoma natur, daljši in široki cca 8 cm. Mercedes proti vložkom VIR80 (prekratki, preozki, jaz sem jih tlačila tudi po 4 naenkrat ali vsaj 3 in zato hitro prešla na Masmi) Ko bo krvavitev malo manjša so fajn tudi vložki Vir Nature Super. • copate, natikači – nekaj kar se lahko zmoči. Sicer se dobijo tudi v porodnišnici a meni so bili tisti zoprni. IMEJTE DVOJNO DA BOSTE V ENIH BILE POD TUSOM,POL PA V SUHE • modrček za dojenje, blazinice za prsi(priporočam Chicco), krema za bradavice (meni je res daleč najboljša riževa krema Lenirag , prodajajo jo v lekarnah, stane cca 15 EUR), multi-mam komprese za bradavice (skupaj z riževo kremo so fantastična pomoč trpečim bradavicam).Začela sem z Rešilkotom a je pomagal le dokler sem dojila z nastavki. Zdaj, ko dojim brez je omenjena kombinacija neprecenljiva. • voda (meni je bila med porodom neprecenljiva. Ko predihavaš popadek se ti grlo čisto izsuši in po vsakem popadku sem jaz obvezno pila) • Donat: naj vam prinese mož po porodu. Jaz sem se z njim nalivala od začetka. Nikakor si nisem želela zadevo opraviti na trdo ;) Je pomagalo. • Kozmetika za osebno higieno • Telefon in polnilec • Fotoaparat 3. Za dojenčka: • V porodnišnici: dobite vse kar potrebujete, eventualno si vzemite dudo (če jo mislite uporabljat). Meni je moj prinesel še nastavke za dojenje, priporočajo Aventove – small. Priporočam, da najprej probate brez in otročka čim več pristavljate tudi, ko še nimate mleka. • Za domov: bodi, žabice, 2 tetra plenički: jaz sem imela eno za pod bejbija v lupinici in eno za vsak slučaj- npr. za pokrit (nismo rabili)Eventualno še copatki. Nismo rabili kapice, oblečeni eni dolgi rokavi, vsa oblačilca iz bambusa (iz BC), ki so precej tanjša od navadnega bombaža in jih zelo priporočam! Ne vem zakaj v seznamih navajajo, da naj bi imel za domov svoje tudi »pamperske«, pleničke so v porodnišnici in otročka pač previješ še v njihove. Še nekaj praktičnih , vse se nanaša na porodnišnico Ljubljana: • V juliju bo v Lj porodnišnici grozljivo vroče, že junija je bilo, prostori niso klimatizirani. V tistih njihovih haljah je vroče še stokrat bolj. Jaz bi si vzela kaj svojega za oblečt. • Blazine v Lj porodnišnici so oblečene v neko plastiko, čez je bombažna prevleka za blazino. Priporočam, da tisto plastiko čimprej slečete z blazine in jo skrijete v omarico – v vročini je to neprecenljivo. • Če ste šivane: ne sedet!!! Niti na obroču. Jejte stoje ali se z enim kolenom oprite na stol z roko na mizo, rit v luft. To je nam svetovala ginekologinja na materinski. Jaz sem se tudi umivala s popolnoma hladno vodo po čisto vsakem WC-ju! S šivi nobenih težav, niti sekundo me niso boleli, prvi dan sem čutila le rahlo cukanje. • Vsakič ko delijo brisače/halje/mrežaste hlačke recite za dodatno brisačo, jo dobite brez problema in pride zelo prav. Tudi dodatne spalne srajce ni problem dobiti, kadarkoli. ALI PA KAKA BRISACKA SVOJA S SABO • Mrežaste hlačke: meni je zadostovalo kar smo dobili v porodnišnici- 2je na dan. • Moja cimra si je zaželela CTG zapis iz poroda za spomin. Meni je bila to super ideja- dejansko zapis celega poroda. Ob odhodu sem ga brez težav dobila. Sama se na to niti slučajno ne bi spomnila. • Hrana v porodnišnici (predvsem kosila) je popolnoma neslana in posledično precej brezokusna. Če vas to moti, si s seboj vzemite nekaj soli. • Za pit v porodnišnici dobite čaj, voda je iz pipe in je ok. Dopoldne in popoldne dobite še kozarec mleka (če želite - pridejo vprašat). • Če imate kakršnekoli dileme ali karkoli potrebujete – ne odlašajte z zvonenje sestram. Ponoči in podnevi. Nobena ni bila zaradi tega sitna, vsi so bili ekstremno prijazni in ustrežljivi. Vse pohvale, res,. Bila pa sem na oddelku D v 3. nadstropju. Najbolj od vsega pa priporočam, da v porodnišnico vzamete prepričanje, da je rojevanje ženskam naravno, da to počnemo že od nekdaj, da so naša telesa na to pripravljena in da premoremo vso moč in znanje, da porod izpeljemo. To ni medicinski dogodek (vsaj večinoma ne) ampak eno krasno doživetje in neprecenljiva izkušnja. Doma absolutno pustite strah, zaupajte svoji intuiciji in svojemu telesu. Ne pozabite jima prisluhniti in se porodu popolnoma prepustite. In kakorkoli se sliši morda smešno, noro ali nemogoče: veselite se poroda in v njem uživajte! Jaz sem, v vsakem trenutku! In rodila sem zlahka ter hitro pa čeprav je bilo vse drugače kot sem si v teoriji zamislila.
|