zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lilu23 Sem zagovornik pogovorov, pa tudi do 500 krat ponovit da se določenih stvari ne dela in da ni lepo da se grdo obnašajo... Poglejte današnjo mladino, saj to so otroci - živčne razvaline pri 15 letih!! jaz bi se uprašala zakaj in kam pelje ta svet. Nam so pri psihologiji na pedag.-andrag. izobraževanju razložili, da so tole, kar opisuješ, ravno posledice preveč permisivne vzgoje in preveč pogajanj in pregovarjanj z otroci, kjer jih ne bi smelo biti. O določenih zadevah se z otroci enostavno NE pogaja, ker si ti starš, oni pa otroci in v določenih primerih enostavno morajo ubogati. Pogaja se pač tam, kjer se otroku ponudi neka izbira - vedno pa to ne gre. Pa to nikakor ne pomeni, da pa zagovarjam fizično izživljanje nad otroci - to je vsekakor nedopustno. Glede tele vode pa tako - jaz tega še nisem nikoli prakticirala in dvomim, da kdaj bom - upam, da mi ne bo treba. Imam pa 2 kolegici, ki sta - 1 je hčerko enih 2x stuširala z mrzlo vodo, ker je imela take grozne izpade trme, da se je tudi polulala v hlače od trmarjenja in histerije (čeprav je bila sicer že dooolgo brez pleničk in suha) in ni zaleglo prav nič drugega, da bi jo umirili. Enih 2x jo je res stuširala, potem je pa bilo dovolj že, če ji je v krizi zagrozila, da jo bo stuširala z mrzlo vodo, pa je že zaleglo. 2. primer pa je kolegica, katere mali razvajenec je ugotovil, da pade skupaj, če dovolj dolgo zadržuje sapo, tako da ga zdaj, če vidi, da je nehal dihati, hitro nese v kopalnico in ga kar z dlanjo z malo vode polije po obrazu, v tistem pa potem avtomatsko zajame sapo in začne dihati. Tu mislim, da je ta metoda povsem primerna, ker res ne vem, kako bi ga lahko na kak drug čim manj agresiven način "prisilila", da bi začel dihati in ne bi padel skupaj. Mislim, da se boste strinjale, da za pogovor v takem primeru ni ravno časa, ker je treba ukrepati hitro.