Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:21:16
|
|
|
|
*miska.mcc*
|
ok, in "resujeve problem". ma po mojem kake pol ure. bi popravila, ma je ze cebelica citirala
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:27:10
|
|
|
|
ALWAYS LARA
|
na forumih me ne moti slengovsko pisanje, tudi sama pišem kao što govoriš. v uradnih dokumentih pa je valda knjižni jezik nepogrešljiv.
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:41:01
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj To je pa prav; IZ Primorske ali S Primorskega. Tole ne vem, če bo držalo - kot pravi Mizantrop - saj se ne gre V Primorsko, da bi lahko potem rekli IZ Primorske. Če gremo NA Primorsko, potem je tudi S Primorske. Pa v korpus Fida sem šla gledat in so notri samo zadetki S Primorske - IZ Primorske mi ne da niti enega. Lahko je pa IZ primorske regije recimo - če je uporabljeno kot pridevnik. Samo IZ Primorske pa ne bo šlo po nobeni logiki.
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:45:52
|
|
|
|
majch
|
tole Primorsko sem tudi jaz iskala po pravopisu in v slovnici, pa ni nikjer posebej zabeležena, torej smatram, da gre za normalno rabo dvojice predlogov na-z/s. Kot Gorenjska, Štajerska in druge podobne. V tem kontekstu mi je zabavna tudi tale: prejmi lepe pozdrave iz morja. Sicer pa slovnico z veseljem kršim na forumih in v sms-ih, v uradnih zadevah pa se trudim in isto pričakujem od drugih.
< Sporočilo je popravil majch -- 26.3.2010 12:46:27 >
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:47:59
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: majch V tem kontekstu mi je zabavna tudi tale: prejmi lepe pozdrave iz morja. kako ne? pišeš kartico med plavanjem
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 12:56:30
|
|
|
|
poli*
|
Mene narečja niti ne motijo tu na forumu. Motijo pa me take spakedralščine, kot je Rija dobila sms od osebe, ki je prodajala avto po spletu. No in takih je kar nekaj tudi tu na forumu .
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 13:07:03
|
|
|
|
majch
|
IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop IZVIRNO SPOROČILO: majch V tem kontekstu mi je zabavna tudi tale: prejmi lepe pozdrave iz morja. kako ne? pišeš kartico med plavanjem multitasking , pa še malo soli za spomin
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 13:09:34
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: majch IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop IZVIRNO SPOROČILO: majch V tem kontekstu mi je zabavna tudi tale: prejmi lepe pozdrave iz morja. kako ne? pišeš kartico med plavanjem multitasking , pa še malo soli za spomin viš, še hkrati pošlješ darilo
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 13:24:55
|
|
|
|
Anonimen
|
Novo! Dodan je sedmi sklon. Slovenisti so na zadnjem kongresu sprejeli spremembo slovenskih sklanjatev oziroma njihovo dopolnitev. Soglasno je dodan nov, sedmi sklon. Skupaj obnovimo znanje: 1. sklon - imenovalnik (nominativ) 2. sklon - rodilnik (genitiv) 3. sklon - dajalnik (dativ) 4. sklon - tožilnik (akuzativ) 5. sklon - mestnik (lokativ) 6. sklon - orodnik (instrumental) in - nov, sedmi sklon: 7. sklon - fužilnik (čefurativ) Primeri uporabe: Suad, pejt kosilat. Slađana, neh se kolesat. Fikreta, ajd poklič Dževada, da bosta grela v trgovinu. Elvis, nehi brcat košarku, prid doma! Senida, kaj spet delaš nič...? Sam ti rekla, da buš drugač spet sve delala opet.... V Fužinah sranje. Štala. Pokličejo policijo. Pride gospod miličnik in začne popisovat: Policaj: Ime, priimek? Emil: Emil Hadžiefendić Policaj: Kaj si po poklicu? Emil: Pa nisam jas poklicu, sosed je poklicu. Zdej pa mor'm pejt jest!
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 13:26:12
|
|
|
|
čebelica01
|
IZVIRNO SPOROČILO: žanka Novo! Dodan je sedmi sklon. Slovenisti so na zadnjem kongresu sprejeli spremembo slovenskih sklanjatev oziroma njihovo dopolnitev. Soglasno je dodan nov, sedmi sklon. Skupaj obnovimo znanje: 1. sklon - imenovalnik (nominativ) 2. sklon - rodilnik (genitiv) 3. sklon - dajalnik (dativ) 4. sklon - tožilnik (akuzativ) 5. sklon - mestnik (lokativ) 6. sklon - orodnik (instrumental) in - nov, sedmi sklon: 7. sklon - fužilnik (čefurativ) Primeri uporabe: Suad, pejt kosilat. Slađana, neh se kolesat. Fikreta, ajd poklič Dževada, da bosta grela v trgovinu. Elvis, nehi brcat košarku, prid doma! Senida, kaj spet delaš nič...? Sam ti rekla, da buš drugač spet sve delala opet.... V Fužinah sranje. Štala. Pokličejo policijo. Pride gospod miličnik in začne popisovat: Policaj: Ime, priimek? Emil: Emil Hadžiefendić Policaj: Kaj si po poklicu? Emil: Pa nisam jas poklicu, sosed je poklicu. Zdej pa mor'm pejt jest! to sem jaz dobila po mailu
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 13:35:01
|
|
|
|
zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop IZVIRNO SPOROČILO: majch V tem kontekstu mi je zabavna tudi tale: prejmi lepe pozdrave iz morja. kako ne? pišeš kartico med plavanjem Ja tale je tudi ubijalska.
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 14:45:08
|
|
|
|
nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: ZARA Ne, ne moti me. Je pa fino, če človeka razumeš, to pa. Bolj me moti na forumu, če je cel post napisan v enem stavku, brez ločil. Težko berem take prispevke. Se podpišem. Za slavistkinjo sem precej tolerantna Aja, to velja za forume. Uradne in javne zadeve so pa nekaj drugega.
< Sporočilo je popravil nejcko -- 26.3.2010 14:47:39 >
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:14:48
|
|
|
|
pety78
|
jast pa ne bi glih rekla da me gdo moti ker ne piše po pretpisih sajmaloboljpočasiberemalpadvakratpreberempa gre vejice mi pa ful na živce grejo ker ne vem gdaj bi jih napisala sma pa zadnič šle ,z sestro v ljublano pa sma, poslušale to neumno govorico pa res nč nisma štekale wau ampak kofi v slaštičarni je bil pa res, tu mač šugran! vglavnem mene napake ne motijo je pa ,res da se sama zelo trudim da,pišem slovnično res pravilno sem mela v šoli vedno petko.
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:17:54
|
|
|
|
pety78
|
aja sem pozabila povedat da od moje prijataljice moš ful šfica
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:23:05
|
|
|
|
TaMaSa
|
pety tocno tako,kot pises.Sem 2x prebrala,zelo pocasi Mogoce je pa prijateljicin mos iz sfice
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:23:48
|
|
|
|
Lajči
|
IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH Takole. Vem, da je to forum, kjer je izražanje sproščeno in kjer je uporaba knjižnega jezika redka. Zanima me, koliko vas "moti" nepravilno izražanje v vsakdanjem življenju? Recimo, kaj si mislite o človeku, ki ne zna pravilno slovnično napisati dopisa ali prošnje ali opravičila za otroka? Koliko vam pomeni, da je človek uglajen (da ne bo pomote - uglajen ni enako zategnjen)? Uf, me nekam prime, ko človek ne zna uporabe. Forumi mi niso pomembni, ker se ve, da se piše tako ali drugače, kodrajsasto ali pa mavrično ali pa kaj vem kaki slengi še obstajajo forumski. Da vidim pa nekaj uradnega in ko poleg vsega ne poznajo še rabe predlogov, npr. s/z, dobim ošpice in še kaj zraven. Groza in take stvari so meni nezaslišane. Kdo naj potem takega sploh jemlje resno? Če bi kaj takega pisal mali otrok, človek razume, da tako piše uradno odrasli človek, pa ... raje ne bom naprej.
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:26:33
|
|
|
|
Lajči
|
IZVIRNO SPOROČILO: žanka Novo! Dodan je sedmi sklon. Slovenisti so na zadnjem kongresu sprejeli spremembo slovenskih sklanjatev oziroma njihovo dopolnitev. Soglasno je dodan nov, sedmi sklon. Skupaj obnovimo znanje: 1. sklon - imenovalnik (nominativ) 2. sklon - rodilnik (genitiv) 3. sklon - dajalnik (dativ) 4. sklon - tožilnik (akuzativ) 5. sklon - mestnik (lokativ) 6. sklon - orodnik (instrumental) in - nov, sedmi sklon: 7. sklon - fužilnik (čefurativ) Primeri uporabe: Suad, pejt kosilat. Slađana, neh se kolesat. Fikreta, ajd poklič Dževada, da bosta grela v trgovinu. Elvis, nehi brcat košarku, prid doma! Senida, kaj spet delaš nič...? Sam ti rekla, da buš drugač spet sve delala opet.... V Fužinah sranje. Štala. Pokličejo policijo. Pride gospod miličnik in začne popisovat: Policaj: Ime, priimek? Emil: Emil Hadžiefendić Policaj: Kaj si po poklicu? Emil: Pa nisam jas poklicu, sosed je poklicu. Zdej pa mor'm pejt jest! Tale 7. sklon je pa že od pamtiveka tudi v Ljubljani. Ker nimam ostrivcev in ostalih oštrivcev pa tko, v Ljubljani pravijo, da se gredo kopat. Ok, meni je jasno, kaj je kopanje, torej v banji, na morju, v bazenu in še kje. Ampak, če naglasijo, da se gredo kopat, kam v zemljo, pod zemljo, ker kopljejo na njivi. Torej 7. sklon ni samo za te sprejete.
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:31:08
|
|
|
|
Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop Dopolnitev... mujo: jel's kupijo auto? haso: nisan mujo: ma jesi li? haso: jesan nisan mujo: pa koje je boje? haso: bjez mujo: koje boje? haso: ma, bež mujo: ma bjez ti u **** *****
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 15:42:35
|
|
|
|
Lajči
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj To je pa prav; IZ Primorske ali S Primorskega. Tole ne vem, če bo držalo - kot pravi Mizantrop - saj se ne gre V Primorsko, da bi lahko potem rekli IZ Primorske. Če gremo NA Primorsko, potem je tudi S Primorske. Pa v korpus Fida sem šla gledat in so notri samo zadetki S Primorske - IZ Primorske mi ne da niti enega. Lahko je pa IZ primorske regije recimo - če je uporabljeno kot pridevnik. Samo IZ Primorske pa ne bo šlo po nobeni logiki. Najbolj simple primer je, kot če bi rekel grem na Ljubljano in grem z Ljubljane (a iz kakega hriba?). "Iz" je tisti pomen, ko govori, da odhajaš iz nekega mesta ali kraja. A komu ni kaj jasno? A ni tako, grem v Ljubljano in grem iz Ljubljane in ne z Ljubljane Ker greš nekam "iz", nekam ven, nekam iz tega mesta. Drugače bi se bralo, če bi rekel, s primorsko okolico se vedno počutim eno. Vsaka besedna povezava je malo drugačna, tako ne gre vse primere metati v en koš. So pa druga mesta, ko se spet striktno razlikuje tisti "na" ali "v", ker je samo ime tako, da spet dobi drug pomen, kot Ljubljana. Recimo, smešno bi bilo, če ne povzamem mesta ali kraja, če bi nekdo rekel, da je šel v Triglav (a zavarovalnico) in ne na Triglav (tam zgoraj pod nebom). Primer: Inštitut za slovenski jezik tudi kaj ve, bistven je poudarek na "Iz" in ne na "S", ker izhaja iz le tega. http://www.zrs.upr.si/en/Zaloznistvo/annales/Annales_Sociologia_15-2/furlan.pdf
< Sporočilo je popravil Lajči -- 26.3.2010 15:45:01 >
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 16:59:26
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc* ok...1 zgoda. sicer ne vem, ce pase v ta kontekst, pa vseeno. me nekaj casa nazaj klice prijateljica, da ne more na FB. v bistvu, da ko v brskalnik odtipka facebook, ji pokaze cisto neke sfaljene zadetke. ce kaj vem, kaj bi bilo narobe. ok, in "resujeve problem". ma po mojem kake pol ure. ona tudi grooozno pocasi tipka in je tudi zaradi tega trajalo toliko casa. pol pa ji recem, naj prizge msn, da me zaprosi za oddaljeno pomoc. nekako ji uspe vzpostavit remote. in glej ga zlomka! v brskalnik je vpisovala: fejsbuk!!!! drugace pa me motijo nevejice, neodstavki, nepike. janja, ti si grozna Zdaj si me spomnla na en vic - pravi Mici Jožici: "Ti, a's dons kej FEJS BUKOWA?"
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 18:14:31
|
|
|
|
*miska.mcc*
|
IZVIRNO SPOROČILO: pety78 aja sem pozabila povedat da od moje prijataljice moš ful šfica janjin?
|
|
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 19:11:43
|
|
|
|
čipka
|
IZVIRNO SPOROČILO: SaaS Mene včasih zmoti, ker zanimivo veliko ljudi ne zna uporabljati 2. sklona. Kdo pa tudi dvojine ne. Na forumu tudi mene moti podobno kot Zaro. V medijih me pa moti uporaba tujk, čeprav imamo lepe slovenske besede. Ampak ne vem, očitno se sliši bolj učeno in ispadeš večji frajer, če uporabljaš tujke. Podobno se spomnim s predavanj na faksu. sm mogla, sori
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 19:50:33
|
|
|
|
ZARA
|
IZVIRNO SPOROČILO: pety78 jast pa ne bi glih rekla da me gdo moti ker ne piše po pretpisih sajmaloboljpočasiberemalpadvakratpreberempa gre vejice mi pa ful na živce grejo ker ne vem gdaj bi jih napisala sma pa zadnič šle ,z sestro v ljublano pa sma, poslušale to neumno govorico pa res nč nisma štekale wau ampak kofi v slaštičarni je bil pa res, tu mač šugran! No, recimo kaj takega. Človek bi si kar vilico zapičil v uč.
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 20:03:02
|
|
|
|
ZmajTolovaj
|
No, s tole nesrečno Primorsko: V Sloveniji, IZ Slovenije. NA Slovenskem, S Slovenskega. S Primorsko je pa čisto isto, samo da se pač V Primorski ne uporablja. Podoben primer je Češka: NA Češkem, S Češkega; vendar - IZ Češke. IZ Švedske. IZ Norveške. Itd. itd.
|
|
RE: Kako pomembna je slovnica? 26.3.2010 20:03:18
|
|
|
|
Ribica **
|
Meni osebno zelo .. sploh kaki dopisi, vabila. Na forumu pa ne pisem pravilno, ampak kar pikice dobivam ob napacnih sklanjatvah tujih imen in pomanjkanju vejic. Ja, pa kultura govornega izrazanja hudo sepa pri nas .. tako pri raznih prireditvah kot pri osrednjih/slavnih/kao oddajah na nivoju na TV ... narecja pac v to ne spadajo, tudi ljubljanscina ne.
< Sporočilo je popravil Ribica RR -- 26.3.2010 20:04:23 >
|
|
|
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?