Kerensa* -> RE: Kako pomembna je slovnica? (26.3.2010 6:09:21)
|
IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH Zanima me, koliko vas "moti" nepravilno izražanje v vsakdanjem življenju? Recimo, kaj si mislite o človeku, ki ne zna pravilno slovnično napisati dopisa ali prošnje ali opravičila za otroka? Koliko vam pomeni, da je človek uglajen (da ne bo pomote - uglajen ni enako zategnjen)? Čisto odvisno od "konteksta", ampak pri vsakdanjih stvareh me večinoma zmoti (predvsem pri birokratskih). Ko dobim pred sebe dopis neke uradne osebe, v katerem so očitne slovnične (ne tipkarske) napake, večinoma zavijem z očmi in si mislim nekaj v stilu:"Ja mater, pa kako lahko TI delaš na Upravni enoti?" Ampak večinoma nič ne rečem, dokler je zadeva še razumljiva. Ko pa včasih (na srečo zelo redko) naletim kje na kakšno kozlarijo, ki je zaradi napak res neberljiva oz. dvoumna, takrat pa brez problema vprašam:"Kaj je bilo s temle mišljeno?" in pokažem npr. na določen stavek. Na srečo je zaradi tipkanja tega malo, pri rokopisih mora biti pa včasih človek res kriptolog. Proti funkcionalni nepismenosti nimam veliko. Razumem, da nekateri ljudje nimajo izkušenj z birokracijo in da nečesa ne znajo. Tudi jaz npr. ne znam pravilno (vsaj mislim, da ne) izpolniti vloge za dohodnino. No, OK, ko pa npr. mati treh otrok ne zna napisati opravičila, takrat se pa zamislim. Za forum se mi pa fučka. Če ne znam prebrati oz. če ni razumljivo, pač zaprem temo (večinoma).
|
|
|
|