TuBoLina_86
|
IZVIRNO SPOROČILO: Germaine Pozdravljena, dekleta! Zelo rada bi slisala vase mnenje o pereci temi, ki mi kar ne da miru, se posebej, ko berem nekatere poste na tem forumu. Zdi se mi, da vas vecina da otroka krstiti, ker je to pac del tradicije v druzini, ker se to pac pricakuje in je to tudi edino prav, a ne da? Verjetno ste tudi same bile krscene kot dojencki in se vam zdi normalno, da to storite tudi s svojem otrocajem. Vendar pa dajte malo premisliti... a vas je kdo takrat povprasal, ce se morda strinjate s tem, da vas uradno prijavijo kot clana RKC in vam s tem dolocijo (dajo nek "zig") kateri veri boste od takrat naprej pripadali? Seveda ne. Saj verjetno niste znale takrat se niti sedeti same brez podpore, kaj sele, da bi lahko izrazile lastno mnenje. Ne slisi se prevec fer, kajne? Zdaj pa pomislite, da v bistvu tocno to pocnete svojim otrokom! Nic ni narobe s tem, da je celotna druzina na obeh straneh krscanskega porekla ze od nekdaj. Vendar ne bi smel krst postati del tradicije z vsiljevanjem. Starsi nimajo te pravice, da bi dolocali identiteto svojega otroka. Tako kot se ne bi strinjale z genskim manipuliranjem zarodka in narocale iz kataloga "puncka mora biti, z zelenimi ocmi, rdeckastimi lasmi, zivahna in nadarjena za igranje violine". (!!!) Starsi bi morali otroku pustiti, da se sam razvija, da sam gradi na svoji osebnosti in oblikuje lastno identiteto. Pri tem mu seveda stojimo ob strani z razlagami, odgovori, predstavimo mu tudi krscanstvo z objektivnega vidika in mu pustimo, da si ustvari mnenje o njem. Kasneje se otrok se vedno lahko odloci, da bo opravljal krst, in ko ga bo, bo to dejansko NEKAJ POMENILO. Njemu in starsem, saj se bo sam, zavestno in odlocno zavezal tej veroizpovedi. Ali pa ne, seveda. Kakorkoli, to je edino fer do otroka in verjemite mi, da vam ne bo nikoli zal, da ste prekinile "druzinsko tradicijo, ki obstaja, ker pac obstaja, ker se je tako pocelo ze od nekdaj". Tudi otrok vam bo hvalezen, ker je sam dobil moznost, da si ustvari mnenje in sam odloca o tako pomembnih stvareh. Ali podobno razmisljate kot jaz? Se s cem ne strinjate? Kako mislite, da vecina mladih starsev dandanes razmislja o tem? se bom kar tule podpisala.... živim v majhni vasici, kjer vsi hodijo v cerkev, ker se to pač spodobi, ker če nebodo šli, bodo o njih govorili, češ, a si videl, on pa ni šel v nedeljo k maši..... ko prideš v cerkev, je seveda prvo, da te pogledajo, če si dovolj dobro oblečen.... odkar sem skupaj z sedanjim fantom in očetom mojega otroka, sploh ne razmišljam o krstu, cerkveni poroki.... bla bla bla.... zame je to ena ˝folklora˝, tradicija.... je bila zadnjič soseda na kavici, in sva se malo pogovarjale, pa me vpraša, čuj, kdaj bo pa krst? pa rečem, kaki krst? mali nebo krščen... pa je tak pogledala KAJ??!! neboste ga krstili?? pa sem ji rekla, zakaj? samo zato, ker drugi hočejo, ker se tak spodobi? sem rekla, ne, nebom ga silila v vero, ker niti sama ne verjamem v boga.... pol pa sem mislila, da bo takoj zvala izganjalca hudičev.... sem rekla, če bo htel, ko bo zadosti velik, da bo razumel pojem boga, vere, cerkve, mu plačam krst, pa makar muslimanske vere.... će bi živela v texasu, bi me valda na mestu ustrelila če pa bodo slučajno uvedli verouk kot obvezni predmet na OŠ, pa se bom kar v avstrijo preselila.... ali ga bom pa kar doma poučevala.... sploh pa po tem, ko pride na dan vedno več mučenj, posiljevanj, zlorabljanj iz strani katoliške cerkve... pa da imajo župniki otroke.... naš ga ima, je bil na preverjeno pred par leti.... mu je kupil nov avto, iz denarja, ki ga je pobral od ˝vernih vaščanov˝ za nevemkolikšno obnovo orgel, fasade.... bla bla bla.... NE, NEBOM KRSTILA SVOJEGA OTROKA!! NE VERJAMEM V BOGA!! BOGA NI!!!
17.09.2009 ob 8:48 sem postala ponosna mamica malega sončka Tina ob rojstvu, 17.9.2009: 3140 g, 50 cm 1 leto : 10,5 kg, 77 cm
|