NiNiBo
|
Zelo lep post itata Zivim v tujini in z lahkoto recem, da midva zasluziva vec kot najini sorodniki (moje sestricne in bratranci podobnih let). Vendar, ce primerjam avtomobile imava midva najslabsega, ziviva v najemniskem stanovanju ampak sem prepricana, da sva od vseh najbolj srecna (ali pa vsi samo tolk jamrajo). Zakaj? Nimava enega kredita in nimava zelje po ne vem kaksnih materialnih dobrinah. Privosciva si tisto v cemer uzivava, to je z ruzakom po svetu, izobrazevanje (npr. ucenje tujih jezikov), sport in pa kaksna vecerja v dobri restavraciji. Mene oz. naju ne gane, da ima kdo boljsi avto, boljse obleke, vecje stanovanje, midva imava in delava za tisto kar naju dela srecna. Imava majhno stanovanje (sva samo dva in sem mnenja da ne rabiva 100m2) in posledicno ne rabiva veliko opreme, zato porabiva manj denarja. Tudi pri nama IKEA, anpak meni je super lepa, se da super zrihtat ce imas malo casa in idej. Glede hrane ne kupujeva fancy stvari in veliko narediva tudi sama npr. jogurt, kruh, marmelada, bezgov sirup, etc. Potem pa pridem v Slovenijo in je pac nelogicno, da ljudje s par 1000 Eur vozijo take avtomobile kot jih vidis na cestah. Vcasih imam obcutek, da so ljudje tako "zaplankani" (prosim ne mi zamerit, to je le moje mnenje) da enostavno ne vidijo, da pac ne rabis vsega kar vidis v trgovini, ne rabis Audia za pet oseb, ce vozis vecinoma sam in imas lahko Corso. materialne dobrine pac niso vir srece. Tudi midva poznava kar nekaj druzin, denarja ogromno, ampak casa eden za drugega pa nic. Vsak se mora pac sam odlociti kaj je pomembno. Maldivi, ha fancy hoteli, krasna voda, etc. enako in ze veliko, veliko manj denarja lahko dozivis tudi na Madagaskarju. Treba je oci odpret in z lastno glavo mislit, pa ne samo kako sosed lahko. Ampak tudi, kaj mene dela srecno in kaj bom jaz naredil, da pridem do tega. Seveda pa meje je treba najt. IZVIRNO SPOROČILO: itata vanilla se podpišem totalno pod tvoj post!! če paziš pri malih stvareh se da veliko privarčevat. jaz imam visok dohodek in bi lahko si kupila najboljši avto - ampak ne bom plačevala 500 EUR na mesec za avto, ker mi to nič ne pomeni. sem si raje kupila rabljenega modusa in se še vedno lepo z njim prišla do cilja. sem pa raje zdaj 6 mesecev šparala in odprla lastno podjetje (poleg redne službe), ki mi omogoča, da poleg plače še 300 EUR zaslužim in mi je to v veselje, pa tudi časa mi ne vzame veliko - ne bom pa visela vse vikende na računalniku - pač toliko kot zmorem brez da bi bila družina prikrajšana. tudi vse nove obleke bi lahko kupila otroku, ampak zakaj, če jih bo takoj prerastel. sem prav vesela, če mi kdo kako ponošeno zadevo še za mojega posodi! tudi v hladilniku nimam nič na zalogi, sigurno pa še nikoli nisem kupil več namazov kot jih lahko pojemo. vse se sproti poje. nimam zalog sladkarij in podobno. tudi kofetkam ne niti ne hodiva na večerje. enkrat na 2 tedna greva kam - večinoma pa je to savna. ampak en grem v lj v atlantis ker stane skoraj 30 eur na osebo, ampak grem v domžale v eno manjšo savno in stane 9,50 eur na osebo. jaz pač na tak način šparam. si vse privoščim, ampak v enih pametnih mejah. zato si bom pa lahko konec leta plačala dopust na Kubo, ker mi je to življenjska želja. ampak ne luksuznega - lepo z nahrbtnikom in spat pri domačinih. nobenega 5* hotela, ker mi to ni všeč tako ali tako. potem pa naslednje leto bolj na izi z dopustom. pa 2012 spet kam daleč... treba je imet eno pametno mejo, vedet kaj si želimo in ne delat zadev v prazno, to nobenemu ne koristi... še najmanj pa sosedom...
|