ljupka -> RE: Koliko zaslužite??? (22.2.2010 20:20:13)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa* IZVIRNO SPOROČILO: Poka so bili včasih zelo revni in niso imeli skoraj za v usta. Pa lahko rečem za njih, da kar so si ustvarili, je bilo vse legalno. Ob takšnih primerih (postih) zelo rada napišem zgodbo svoje ge. Tašče in ga. Tasta, saj jima lahko rečem samo "svaka vama čast" za to, kar sta naredila. Pri 20-ih sta se poročila na Hrvaškem, na domačih Plitvičkih jezerih. Tastova družina je bila včasih zelo premožna v tistih krajih, vendar so v 2. svetovni vojni izgubili vse, razen zemlje. In tako sta za poročno darilo dobila samo parcelo (lahko bi jih dobila 10, če bi hotela) z besedami:"Od tukaj naprej morata pa sama dalje". Usedla sta se v svoj stari avto in 3 dni po poroki odšla s trebuhom za kruhom, v Ljubljano. Pred 36-imi leti. Nihče od njiju nima izobrazbe - oba samo OŠ, imata pa pridne roke in relativno zdravo pamet (kar jima jaz sicer ne priznavam vedno, ampak očitno jo vseeno imata, glede na vse skupaj). Pet let sta bila podnajemnika - ponekod za plačilo najemnine, ponekod v zameno za pomoč pri hiši. Nikoli nista iskala služb, temveč vedno samo delo. In vedno sta ga imela. Tast je "pristal" v gradbeništvu, tašča v čiščenju. O kakšnih plačah govorimo, je vsem jasno. Tašča ima danes minimalca za 7 ur, tast enako. V prvih 5-ih letih so se jima rodili trije otroci, od katerih je eden žal umrl. Ko sta imela končno primerni službi, sta prodala avto, da sta imela za polog, tašča je vzela en kredit, tast pa dva na dveh bankah (včasih se je to še dalo). Zakreditirala sta se za 15 let in kupila 1,5-sobno stanovanje v BTC-ju. Med balkansko vojno je šel Tast na Hrvaško, tašča pa je, poleg svoje redne službe, opravljala še eno delo, da je lahko preživela sebe in otroka ter še odplačevala kredit. In v vsem tem času sta vsak vikend hodila na Plitvička jezera ter nalagala opeko na opeko, strešnik na strešnik ter postavila luštno, pritlično hišico. Med vojno pa... sekunda in hiše ni bilo več. Nanjo je padla bomba in deset let dela in finančnega odrekanja je v trenutku izginilo. Ko se je vojna končala, sta ponovno oba vzela kredit (stanovanje je bilo takrat izplačano) in spet začela graditi. Danes spet stoji hišica, a tokrat enonadstropna, tristanovanjska. 30 let kreditov, smrt otroka, vojna, tekoče težave - a oba preživela otroka sta odrasla, preskrbljena, stanovanje je odplačano, hiša zgrajena in vsi zdravi. Pri plači čistilke in navadnega fizičnega delavca. Nikdar nista imela neodplačanega obroka kredita, nikdar jima niso ničesar izklopili, nobenega davka nista dolžna, nikoli nista imela blokiranih računov. Resda tudi nikoli nista imela novega avta (še danes se vozita v 15 let starem Cliotu), a to jima tudi nikdar ni bila prioriteta. Pa je bilo vedno meso na mizi, tast je imel vedno za cigarete, nikdar se ni zgodilo, da bi rekli, da ne morejo iti iz SLO na CRO, ker ne bi imeli za bencin. In temu jaz rečem čudež. In svaka čast. Kerensa ,vsaka jim čast!Sem se kr zjokala ob tej zgodbi! Moji starši so podobno,sam moja mama je bila gospodinja,trije otroci,hišo sta tudi gradila cegu po cegu,sam pri nam hvala bogu niso padale granate! Tako sem se navadila tudi sama,moja sestra,vse delamo sami,jaz,moja sestra z možmi smo same zidale hiše,frajhale,vodovod napelale ,elektriko,ploščice,vse sami! Ker smo bili revni,in ate je takrat hudo zbolel,sem mogla kot najmlajša pri hiši s 15 leti v službo,delala za zelo malo denarja,da sem plačala položnice!Do službe sem imela 6km in nazaj domov,zjutraj ,popoldan,ponoč,po dežju,snegu,vročini,7 let sem hodila vsak dan peš,psi so me lovili,dež me je močil,delala nočne,po 16 ur,ko gledam nazaj se sprašujem,kako sem preživela,sam pri 15 se vse da!Sedaj jih imam ,no jih bom imela čez 14 dni 31 in 16 let delavne dobe! Sem pa dosanjala svoje sanje! Imam super moža,ki me je pelal s mojimi 22leti prvič na morje!Imam dva otroka in pričakujem še dvojčka,naredila sva si hiško in ko poplačava vse položnice,nam bolj malo ostane in gre vse za otroke,da jim nič ne manka!Jas si pa kupim čevle vsaka 3 leta!Otroke peljem na ta račun rajš v toplice,ker uživata v vodi,regres je za morje,da otroka res uživata! Tudi z malim se da lepo živet in lepo imet,potrebna je le volja,skromnost in ljubezen!Faušija je pa bolezen,hočem imeti to kar ima sosed!
|
|
|
|