Najaa
|
IZVIRNO SPOROČILO: valči Do pike točno se strinjam z Gino. In moram vam napisat,da odkar sem bila na predavanju o vzgoji predšolskih otrok res drugače gledam na vse to. Imava tri otroke(7,5,2)in sem velikokrat bila sama nad sabo jezna,da kako malo se dejansko z njimi igram.In imajo ohoho igrač in da jim je dolgčas.Jaz sem svoje delala,oni svoje.Mene pa vest dajala. Predavateljica je pudarila da preveč igrač zavira otrokov razvoj,preveč vtikavanja v igro in njih same prav tako.Otroci se morajo sami znajti,sami kaj narediti,uporabiti domišljijo. Če jim preveč igrač dajemo,preveč sebe,jih to zavira,samozavest pa se niža. Da vam povem.Po predavanju sem naredila čiščo igrač,pustila legice,sestavljanke,nekaj lesenih in plastičnih igrač,tamali pliškote,barvice,..Vglavnem veliko dala nečaku,še preveč vsega je.Sedaj,ko nimajo tolko navlake,sta večjadva začela akcijo. Stole obrneta,data gor deke,imata hiško,stole postavijo in imajo vlak,avtobus. Velik dežnik,preko deka,not pojšterji in grejo spat. Pa še in še.Zavestno sem se sprostila,puščam jim več vsakdanjih reči,da ustvarjajo,seveda pospravijo za seboj.Vidim,da jim to ugaja,se bolje razumeta tudi starejšadva med sabo. Tiste,ki tako počnete,tako veste,kaj hočem napisat. Drugače pa mi kadarkoli lahko grdo pomagat kaj "mojega" delat,tudi zunaj bodo z nami,imamo kmetijo.In vidim,da jih res ugaja,če lahko počnejo,kar mi. Seveda si vzamem čas za cartanje,berem jim pravljice ob večerih,pojem z njimi.Ko to želijo.Ko me rabijo,sem tam.To jim je največ,da sem jim na vidiku.Njim osebno je bolje,če se ne vtikujem.Saj sem le mama in ne starejša sestra. Super! Se strinjam z Gino in s tabo. Mi lahko samo poveš, na kakšnem predavanju si to bila? In kdo je predaval? Sem tudi jaz kdaj pa kdaj v dilemi ali se dovolj ukvarjam s 3-letnico, sploh odkar imamo še eno punčko. Ampak ko vidim, kako lepo se sama zamoti, jo kar pustim. Kak dan smo skupaj po več ur in kaj ustvarjamo, se igramo, beremo, kak dan ji pa tud risanke spustim in sama privleče igrače in se zamoti. Meni ni to nič slabega, ena zlata sredina kot je že ena napisala. Preveč posvečanja ni dobro, ignoranca pa tudi ne.
|