misamuk
|
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana Sama sem rodila v P, prvi otrok, rabila še majčkeno umetnih popadkov, pa trdim, da sem imela naravni porod in da je bil naravnost lep in čaroben, še posebej, ko je prišla najina deklica končno na svet. Da je bil porod lep in čaroben se strinjam, vsak je tak, pa naj bo z epiduralno ali brez, z umetnimi popadki , s carskim rezom; da je šel pa tvoj po naravni poti pa pač ne, saj sama pišeš da si imela umetne popadke Vidiš, tukaj se že razhajava v mnenjih. Generalno mislim, da zato, ker je sam termin poroda tj. "naravni" zgrešen. Če otrok pride ven po "poti", ki si jo je zamislila mati narava (torej vaginalno) in s popadki (da jih mama čuti), je to zame naraven porod. Tudi če ga morajo vakumsko potegnit ven, tudi, če mama dobi nekaj malega protibolečinskega, tudi, če dobi umetne popadke. Za mene (pač osebno moje mnenje) je "umeten" porod samo CR in epiduralna. Ker v obeh primerih ne čutiš kaj se dogaja. Pa še, že sama sem uporabila termin "umeten" porod. Kar je zopet nesrečno poimenovanje, samo če se uporablja termin "naraven" porod (za to, kar ti misliš), so potem vsi ostali porodi umetni?? Lahko bi recimo imeli termine "asistiran" porod (CR, EP), klasičen porod (recimo moj), prvinski porod (zdajšna tvoja definicija naravnega). Ihhh, sorry, čist sem zakomplicirala sedaj. Kar sem hotela povedati je, da pristaši zdajšnje definicije naravnega poroda včasih po krivem izgubljate podporo ravno zato, ker vse ostale porode, ki niso naravni/prvinski, ravno s tem pojmovanjem degradirate. In veliko mam in porodnic, ki so doživele "klasičen" porod potem skoči v luft (ja, z menoj vred ), ker so prekleto čutile, kaj se dogaja, sedaj pa nekdo pravi, da niso rodile naravno. In še enkrat, da ne bo pomote, zagovarjam porodne centre, zagovarjam možnost izbire, ne zagovarjam pa diferenciacije porodov po kvaliteti glede na način.
|