Vijoličarka
|
Nisi čisto točno razložila, kaj se je pravzaprav zgodilo. Pa najbrž si tega niti ne želiš takole razlagati. Upam, da bo moje mnenje vseeno uporabno. Najprej, glede postopanja tvojega moža. V takih zadevah res veliko vlogo igra naivnost in prostodušnost. Hkrati pa, vsaj kolikor jaz poznam ljudi, ljudje enostavno ne premislijo vseh vidikov, ne raziščejo zakonitosti ozadja, pravzaprav zakonitost je Slovencem nekaj takega, kot psovka, hkrati pa jih strašno veseli, drsati okoli. Dostikrat sem že komu morala razlagati, kaj je zakonito in zakaj, vse laepo obrazložila z zakoni, pravilniki in celo primeri iz pravne prakse, pa sem dobila nazaj odgovor: 'ja, Jože pa pravi, da to ni tako...' ali 'eh, ti preveč to resno jemlješ, Stane pravi, da...' ali pa morda 'ah, Miha pozna inšpektorja, ta pa ve, da ...'. Ljudje naravnost ljubijo takšne zgodbe in takšno postopanje. Drži. So ljudje, ki uspevajo vse življenje drsati po tankem ledu. Ampak to je manjšina. Uspeva jim tudi zato, ker toliko takih, kot je tvoj mož, hrepeneče pogledujejo proti njim. In slednji plačajo visoko ceno za to. Eno lekcijo sta iz vsega skupaj že potegnila: držita skupaj, sta si v podporo. To je veliko. To je pomembno. Potegnita še eno lekcijo: mamljive bljižnice lahko hudičevo drago stanejo. Tole je bila že ena taka šola. Preden daš denar, preštudiraš zadeve sam, da je neki Stane ali Miha rekel to in to, ni nobena relevantna informacija ali zagotovilo. Pollegalna izterjava je že ena taka bližnjica, ki lahko drago stane. Najprej bi premislila, kakšne so zakonite možnosti, da se tega človeka toži zaradi poslovne goljufije. Kar se tiče zapletanja z ljudmi, ki se z izterjavami ukvarjajo na polzakonit ali nezakonit način, sem v dvomih. Ti ljudje se s tem ne ukvarjajo zaradi človekoljubja. In tudi ne zastonj. In prav hitro se z njimi lahko tako zapleteš, da bo situacija še dvakrat hujša, kot je sedaj. Če že ne z njimi, pa s posledicami. Človek, ki je tvojega moža, po domače povedano, nategnil, je brezobziren. In brezobzirnost nima meja oziroma jih ima tam, kjer si ti niti predstavljati ne moreš. Npr. študent, honorarni trener tenisa je sprejel ponudbo izredno simpatičnih staršev nekega dečka, naj njihovega otroka trenira 'na črno', da bodo tako vsi finančno bolje skozi prišli. On bo dobil denar na roko in to več, kot dobi od kluba, oni pa bodo vseeno plačali manj, kot bi plačevali klubu. En mesec je šlo, a ob koncu meseca so se še vedno zelo prijetni starši izgovorili, da bodo plačali naslednji mesec, ker so trenutno v težavah.. na koncu drugega meseca spet ni dobil denarja in je prenehal trenirati tamalega. Nekajkrat jih je klical po telefonu za izplačilo. Najprej so se izmikali, nato so se mu direktno zarežali v telefon, da on nima nikakršnih dokazov, da so mu sploh kaj dolžni, da če ne odneha, ga bodo prijavili policiji, da jih nadleguje in klubu, da se je neprimerno obnašal do njihovega sina... Res tu ne gre za velik denar, poanta ni v tem, poanta je v brezobzirnosti. In brezobzirneži zelo dobro poznajo sistem in ga znajo izkoristiti. Če se vidva poslužita teke vrste iztrejave, pa čeprav samo tega, kar vama po pravici pripada, se znata znajti v totalno bizarni zgodbi, ki jo bo napletel tip, ki vama je to storil. En, dva, tri se bo oklical za žrtev in mogoče še terjal kakšno odškodnino. Sploh ne bosta vedela, kaj vaju je zadelo in kar naenkrat bosta povrhu postala še 'največja kriminalca'. Mogoče se ga prav zato nihče ni lotil na način, o kakršnem vidva razmišljata ali vama ga je celo kdo predlagal. Mogoče bi kdo rad na vajinem primeru videl, kako bo šlo... ? V glavnem, želiš si različna mnenja. Sama bi raziskala možnosti legalne izterjave ali vsaj prijave, nikakor pa se ne bi šla nič nelegalnega. Ni v mojem karakterju, da bi lahko postopala drugače. Morda bi pa kdo, ki je drugačnega karakterja, to zmogel. Ne vem.
< Sporočilo je popravil Vijoličarka -- 20.2.2010 23:42:29 >