Jessy
|
T-anja, tudi jaz nimam nobene od tistih stvari, ki si jih že ti omenila, da jih nimaš. Glede vedra za plenice...če nimaš prav tiste variante, kot je palček zavijalček, ti bo vse smrdelo po sobi. Mi smo prakticirali eno mičkeno plastično posodico, v kateri je prostora ravno za 1 plenico in par vatic ali robčkov. To sem metala v te prozorne vrečke, v katerih kupujemo sadje in zelenjavo, ter sproti nosila v kanto za smeti, sploh, če je bila plenica pokakana. Isto bom delala tudi zdaj. S črpalko je pa bila moja izkušnja sledeča. Ko sem bila v P in sem začela z dojenjem, je bilo vse ok, nakar se en večer, ko se grem tuširat, zagledam v ogledalu, ko je bila ena dojka 3x večja od druge, topla na dotik in rdeča. Tega nisem sama od sebe opazila, dokler se nisem videla. Pa sem stopila do babice in jo vprašala. Mi je rekla, da imam naval mleka in da si moram iztisniti vse, kar mi ne poje, da ne bom dobila mastitisa. Ker so mi ponudili eno njihovo črpalko, s katero mi ni in ni šlo to izčrpavanje, sem potem rekla, naj mi jo prinesejo od doma (mi jo je posodila sestra), do takrat sem si pa na roko stiskala, ker mi je šlo lepše kot z njihovo črpalko. Potem sem to mleko nosila v negovalno sobo, kjer so ga shranili v hladilniku in ga dajali Neji ponoči, ko smo mamice spale in so bili pri njih. Ko je prišla k meni na obisk patronažna, mi je rekla, da bom lahko rekla, da dojim šele, ko bom cel mesec dojila. Tudi ona mi je rekla, da se v prvem mesecu vzpostavlja to mleko in da je treba vse viške izčrpati, dojke pomasirati, da gre res iz vseh kanalov mleko ven. Mleko sem potem zamrzovala za hude čase. Hec pa je bil, da sem povsod brala, da večje kot je povpraševanje, več mleka bo v dojkah in to me je skrbelo, ker sem črpala, da kaj mi bo toliko mleka, če ga ne poje. Pa nisem mogla verjet, da ko sem čez nekaj časa, čez kak mesec in pol nehala s črpanjem, da je bilo mleka ravno prav. Ker se mi je ta prvič tako lepo izšlo s tem dojenjem in črpanjem, bom enako prakso skušala peljati tudi tokrat.