Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: KT Miška se opravičujem, da vdiram na tvojo temo, ampak po vsem prebranem in kopico učiteljic na enem mestu, se bom dovolila zastaviti vprašanje kar tu. Po pogovoru s prijateljico, svojimi sodelavci/kami in po množici prebranega se mi resnično poraja vprašanje o načinu podajanja in količini snovi, ki jo morajo otroci dandanes osvojiti v slovenskih šolah. Resnično sem presenečena nad tematiko in količino snovi, ki jo morajo vsak dan otroci odnesti s seboj iz šole. Svojih lastnih izkušenj še nimam, ampak informacije, ki jih dobim od drugih (pa to niso ljudje, ki bi načeloma pretiravali) so dejansko zastrašujoče. Zakaj moja pisarija, resnično me zanima mnenje učiteljic, ki se vsak dan trudijo predstaviti vso to količino informacij: kaj dejansko menite o vsej snovi, ki jo dan za dnem predstavite tem malim nadebudnežem? Moram pojasniti, da sem tudi sama učiteljica, imam resda tujega delodajalca, ampak zakaj moji pomisleki - v primerjavi s slovenskim učnim načrtom, se tujina lahko skrije. Ali je to pozitivno ali ne, pa je seveda že drugo vprašanje? Bojim se namreč, da način dela v naših šolah ne spodbuja delovnih navad in discipline otrok, ampak dela naše otroke "male živčne oz nervozne razvaline". Morebiti je zadnji opis pretiran, a pretiravala sem le iz razloga, da pojasnim svoje mnenje. Drage učiteljice resnično me zanima kaj si osebno mislite o vsej snovi, ki jo vsak dan predstavite otrokom in pričakujete, da bodo naslednji dan predstavljeno snov tudi obvladali? KT, o točno teh rečeh sem jaz pisala že leta nazaj. Cel halo sem naredila po časopisih in po medijih, pa na rr tudi - lahko poiščeš za nazaj, če se ti ljubi, res ogromno napisala na to temo, pa še na zavodu sem sitnarila, da so me večkrat ven hoteli vreči, ker me ni bilo za ustavit - šlo je za to, da so hoteli še več snovi dati v naše učne načrte. Ampak če si v šolstvu veš, da je dal minister befel, da se učni načrti smiselno zmanjšajo v tem letu ali dveh, da bo čas za poglabljanje in utrjevanje - vidiš, nekdo je slišal moje tuljenje. Splačalo se je biti 10 let siten in vsakemu sproti razlagat, kaj je narobe, pa splačalo se je dve ali tri leta nazaj, ko so hoteli dati še več balasta v učne načrte narediti res velik halo. Jaz lahko čisto vsem otrokom v sloveniji pogledam v oči in jim rečem, da sem zanje naredila čisto vse, kar sem jaz tisti hip mogla.
|