torta (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


alenkica -> torta (21.1.2010 15:54:37)

Rada bi spekla torto mami za roj.dan in rabim pomoč. Na kulinarični strani sem našla nek biskvit, ki ne pade dol, za nadev se uporabi smetana + koščki sadja, ali kaj drugega. Nikjer pa ne piše koliko smetane je potrebno dat.
Pekač je premera 26 cm.

Piše pa tudi, da se lahko v smetano da nutelo in da je tudi super, spet pa ne piše koliko nutele se da noter! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Za preliv pa bi naredila čokoladni preliv.

Ima katera še kakšen dober recept?

Hvala vsem in l.p.




muška -> RE: torta (21.1.2010 16:06:26)

ta recept, ki si ga našla je super. Jaz semjo pekla par dni nazaj in sicer sem za nadev vzela marelični in ananasov kompot. Smetana je super rastlinska ker ostane trda, jo pa rabiš pol litra.

Torto prereži na 3 oblate ( se da) in vsak oblat najprej polij z sokom kompota, premaži s smetano(kar na debelo) in posuj z na drubno narezanim sadjem.daj na to drugi oblat in ponovi vajo. nato pokrij z zadnjim oblatom. Tudi tega polij z sokom kompota in vse skupaj premaži z smetano, ter okrasi.

Z nutello se jaz ne bi igrala. Sem 1x delala, pa čeprav je tukaj in na kulinariki toliko hvale o tej torti,... name ni pustila nobenega vtisa . Ni ga čez lahke sadne torte!




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 16:21:55)

Alenkica, če boš smetano uporabila zgolj za na oblate, potem je pol litra zadosti. Če jo boš tudi krasila s smetano, pa računaj od 7 dl do 1 l smetane, odvisno, koliko se boš z njo igrala.

Če boš uporabila rastlinsko smetano, jo stepi do trdega, potem pa vmešaj vanjo še nekaj mleka (za 1 l smetane se porabi cca 2 dl mleka), saj bo v nasprotnem primeru krema suha in zanič, če pa vmešaš mleko, je fina in sočna. Se pa mleko potem na roko vmešava in ne z mikserjem.

Tudi nutello lahko daš v smetano in pride zelo dobra. Vedno najprej smetano do konca stepeš, dodaš nutello po okusu (vsaj 3 velike vrhane žlice, še bolje več, to naredi čisto po lastni presoji), nato še mleko za sočnost. Zagotovo ne boš nič zgrešila.




alenkica -> RE: torta (21.1.2010 17:16:34)

Po vaših nasvetih bi naredila torej sadni nadev ( smetana + sadje iz kompota- meni so všeč češnje , lahko dam to?)

celotno torto pa bi oblila s čokoladnim prelivom

Bi bila tka torta dobra?

Sem trda vem, ampak to bo moja prva torta. Še nikoli nisem nobene spekla. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




alenkica -> RE: torta (21.1.2010 17:20:33)

Aja, koliko časa pa se mora taka torta hladit in na kakšni temperaturi?

Mora čokoladni preliv kaj stat, ali ga lahko že malo ohlajenega dam na torto?




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 18:39:21)

Alenkica, češnje in čokolada gre dobro skupaj, zato sem prepričana, da bo torta doba, le biskvit dobro namoči kar s kompotom, v katerega zamešaj še malo vode.

Torto naredi en dan prej in jo daj v hladilnik. Tako se okusi dobro prepojijo.

Ne vem, kakšen čokoladni preliv boš delala, ampak, če boš na sopari stopila jedilno čokolado in margarino (ali maslo), potem to takoj poliješ po torti. Če imaš kak drugačen preliv, pa se drži navodil na embalaži.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 18:53:34)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 18:56:07)

IZVIRNO SPOROČILO: zivepo

alenkica a mi mogoče lahko pripopaš link od takega biskvita ki ne pade dol?


http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Biskvit_za_torto,_ki_nikoli_ne_pade_dol-5814.html




matejchy -> RE: torta (21.1.2010 19:12:04)

Ko smo že glih pri tortah tud js še nisem nikol delala torte. Zanima me če  je kera delala čokoladno torto, zanima me kako naredite kremo.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 19:26:16)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 19:45:45)

Matejchy, meni je najboljša čokoladna krema sledeča:
V rastlinsko smetano (cca 7 dl) nalomiš cca 20-30 dag jedilne čokolade, nato pa segrevaš, dokler se vsa čokolada ne stopi. Lahko tudi zavre, ni problema. Potem pa ohladiš na sobno temperaturo in čez noč daš v hladilnik. Naslednji dan pa z mikserjem stepeš v trdo smetano. Ampak ne skrbi, smetana se bo naredila, le nekoliko pozneje, kot če notri ne bi bilo smetane. Ko je stepeno, pa priliješ še mleko, da je sočno (to sem že zgoraj opisovala).
Aja...vedno delam le iz rastlinske smetane Hullala.


Zivepo, meni je vseeno ali je maslo ali margarina med čokolado. Morda je margarina boljša zato, ker ni tako trda kot maslo in se potem tudi lažje reže. Dam pa v razmerju čokolada : margarina = 2 : 1
Poskusiš lahko tudi jedilno čokolado in rastlinsko olje. Taka čokolada ostane mehka in lepo sijoča. Meni je še vedno boljša trda, zato se olja ne poslužujem.
Želatino bi lahko porabila, če se lotiš kakšne jogurtove ali skutine kreme. Želatina strdi kremo. Lahko tudi za preliv čez sadje, čeprav se je v tem primeru bolje poslužiti kar preliva za torte, ker je okusnejši.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 19:49:05)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 19:52:37)

IZVIRNO SPOROČILO: zivepo

hmmm hvala za razložitev. sem hotela iti zdle na hit nardit biskvit jutr pa torto pa morm dat malo spat in bi jo tisto mešanje "ne uspaval"

sam neki še kaka dolg pa je dobr da se biskvit hladi/miruje predn se ga razreže?



Sam tolk, da je mlačen, pa ga že lahko režeš. Je pa vsekakor bolje, če je hladen. Ma, jaz ponavadi en večer prej vse spečem, naslednji dan pa sestavljam torto, potem pa še za čez noč v hladilnik.
Počakaj kakšno urco, da ti zaspi, potem pa samo mešaj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 19:55:36)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 20:57:37)

Super bo! Le privoščite si! Pa poročaj, kako ti je uspela. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




dskubin -> RE: torta (21.1.2010 21:43:24)

Če ti uspe, speci danes biskvit. Ko neki časa stoji, se ful lepše reže. Jaz bi tudi rekla, da rajši malo več smetane, kak liter, pa maš pol še za na vrhu in okoli malo okrasit.

Srečno!




bumerang -> RE: torta (21.1.2010 21:53:19)

Pol litra smetane bi ti moralo zadostovati. Pa krema pride veliko manj težka, če namesto tretjine smetane dodaš polnomastno skuto, tudi veliko bolj okusna je. Če se ti zdi tekoča in predvsem, če boš dodala sadje, lahko dodaš zraven še malo želatine. Samo pazi, da ne bo preveč, sicer bo cement.

Biskvit nareži na tri plasti, lahko so zelo tanke, ker se kasneje, ko so napite tekočine in smetane, dvignejo nad centimeter. Pa preden jih namažeš s smetano jih nujno, še posebej spodnjo in robove, namoči z mlekom z nekaj ruma. Kar z žličko polij čez. Ampak ne tako, da že razpada, mora ostati kompaktno.

Za preliv pa potrebuješ še slabega pol litra smetane. Čeprav je boljše, če je čez kakšna čokoladna polivka, s smetano pa samo okrašeno.




Anonimen -> RE: torta (21.1.2010 22:03:44)

Jaz pa prisegam na to kremo

1l sadnega jogurta
0,5l sladke smetane
1 zelatina v prahu ( je kao za pol litra tekocine)
sadje

Stepem sladko smetano.V posodici segrejem zelatino,dodam nekj zlic jogurta,potem to mesanico vlijem v skledo v katero sem dala jogurt.Mesam z zlico.Dodam se sladko smetano stepeno.Vse to mesam z zlico.Dam za nekaj casa ohladit v hladilnik,da se malo strdi,pride v postev ,ce nima obroca za torto.Tudi sadje lahko vmesas. Npr borovnicev jogurt +borovnice.Ali pa vanilijev jogurt pa razlicno sadje.Vanilijev mi je posebej dober iz Hofera.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 22:04:33)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 22:11:20)

Biskvit pusti v modelu, da se delno ohladi (cca pol ure), potem pa ga lahko vzameš ven, kjer se bo hladil do konca.

Če imaš smetano v pločevinki, ti jo toplo odsvetujem, saj se začne kar sama od sebe topiti in drugega kot kup mleka ne boš imela. Raje vzemi rastlinsko smetano, saj tako ne boš potrebovala nobenih utrjevalcev, amapk samo sledi mojim navodilom in boš zelo zadovoljna.
En liter jo vzemi samo v primeru, da boš z njo krasila torto tudi naokrog, drugače jo imaš pol litra do največ 7 dl zadosti. Saj se dobijo tudi pollitrske pakunge in potem še po 2,5 dl.
Aha, saj praviš, da jo boš s čokolado prelila. Ja, potem imaš pol litra zadosti.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 22:17:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




bumerang -> RE: torta (21.1.2010 22:18:50)

Smetano v dozi lahko uporabiš samo tik pred serviranjem, potem se raztopi in ni več podobna nobeni stvari.

Smetano najprej stepi do trdega in šele potem zraven po žlicah primešaj skuto. Skuta mora biti seveda že prej premešana in tista gladka, ne v kosih. Potem v vse skupaj zamešaj sadje tako da nastane uniformna masa in šele na koncu dodaj želatino. Masa se bo strdila kasneje.

Želatino prej daj v vodo (dve žlički), da nabrekne, potem pa jo na nizkem ognju raztopiš da postane tekoča. In potem še vročo vržeš v smetanovo maso in hitro premešaš, da ne nastanejo kepice.

Glede ostalega je najbolj fajn, da oblate nadevaš kar v obroču. Daš prvi oblat, ga napojiš s tekočino, namažeš smetano, drugi oblat, napojiš, namažeš in tretji oblat. Potem pa v hladnilnik do naslednjega dneva ko obroč odstraniš in preliješ oz. premažeš. Takrat bo smetana tudi že trda.




bumerang -> RE: torta (21.1.2010 22:20:11)

Nič ni narobe, če se celo noč hladi v modelu.
V bistvu pride biskvit najlepši, če vse skupaj pustiš samo pri priprti pečici, da se počasi shladi.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (21.1.2010 22:23:28)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Jessy -> RE: torta (21.1.2010 22:27:46)

Zivepo, komot se obrneš name.

Biskvit lahko počaka v modelu. Torto zlagaj skupaj v obroču, tako kot ti je svetovala bumerang. Oblate tudi z rokama kar pritisni na smetano, da se bo fajn skupaj sprijelo. Ko je torta sestavljena lahko takoj odstraniš obroč in tudi takoj prelij s čokolado, nato pa v hladilnik na čakanje ta prave urce, ko se jo lotiš z nožem, ki ga sproti pomakaš v res vročo vodo. Za vsak kos torte pomoči nož v vročo vodo, da se bo lepo rezala.




Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>