hrchy
|
Gita 10, ne sekiraj se - veliko moznosti je, da 'zavarujes' svoj del premozenja. IZVIRNO SPOROČILO: mika Najbolje bi bilo da si pisno razdelita premoženje, vknjižita v zemljiško knjigo kar se tiče nepremičnin. Pazi ker tudi ce si samo ti vpisana kot lastnik vajine hise, je moz se zmeraj upravicen do razpolaganja s svojim delezem. IZVIRNO SPOROČILO: gita10 Se pravi, da tudi, če dobim v času zakonske zveze - je to moje premoženje. Tako je, saj tvoj moz nima nic zraven pri ustvarjanju tega premozenja. Ne pozabi pa, da moras dokazati, da si to ti res dobila (mogoce lahko prilozis k oporoki npr. racun za nakup zemljisca, kjer so podpisani tvoji starsi - da se vidi, da je to njihovo premozenje, zapuscinski sklep po tvojem ocetu...). Poleg tega naj tvoj moz podpise, da se odpoveduje dedovanu po tebi (in posledicno tudi tvoji otroci od tega ne bodo mogli nic zahtevati) Mozevi otroci iz prvega zakona imajo torej pravice le do mozevega dela skupnega premozenja. IZVIRNO SPOROČILO: gita10 Sej oni bodo dobili itak vse kar imava midva v Bosni- celo jaz sem kar nekaj vložila v najino hišo dolj-, dobili stanovanje, ki so jima ga kupili starši mojega moža in jim je celega pustil. To je pa se bolje za tvojega sina. Teoreticno imajo namrec vsi mozevi otroci pravico do dolocenega deleza npr. tega stanovanja. Tudi tvoj sin. V primeru namrec, da tvoj moz umre, njegovi otroci iz Bosne pa se zelijo ’usesti’ na njegov del hise, lahko tvoj sin zahteva vracunavanje daril v dedni delez. Po domace – da so ze dobili tisto, kar jim pripada in jim je moz s tem, da jim je dal stanovanje, ze kompenziral za njihov del vase hise. Poleg tega je tudi ½ tistega, kar sta skupaj ustvarila v Bosni, tvojega, kar tudi predstavlja en delez, ki se ga lahko ’kompenzira’ s tistim, kar bi oni zahtevali v Sloveniji. Kakorkoli, sodisca stremijo k temu, da se nepremicnine cim manj ’drobi’ in so bolj naklonjena pobotanju in temu, da ima posamezna nepremicnina na koncu cim manj lastnikov. se enkrat pa - do odvetnika na posvet - pa omeni mu vse, kar si anm povedala tu.