mebesa
|
spoštovane, kako naj vzgajam svoje hčerke v tem težavnem obdobju . ena ima 28 m, druga 17 m, prva je očitno globoko v fazi trme, osamosvajanja (vse sama, sama, moje,...) druga že pada vanjo in vse kar se da ponavlja za prvo. zdi se mi, da samo še vpijem oz. opozarjam, kontroliram, nadziram,... a pomaga ne nič . ves čas sva z možem z otrokoma v popoldanskem času, sicer sta deklici v vrtcu. potuhe ali dvotirne vzgoje nimata, saj živimo sami v hiši in ni vplivol starih staršev, so le občasni obiski. same se le malo zaigrata skupaj, veliko jima bereva, pojemo, plešemo, rišemo, pospravljamo,.... vseeno poskušava, da se tudi sami začneta lepo igrati, vendar že izkoristita, da knjigico porišeta, namesto pobarvanke ali lista papirja, ki ga imata pripravljenega. tiste, ki živite same in morate poskrbeti tudi za celotno gospodinjstvo, veste, da 100% časa res ne morete biti ob otroku. tudi mož mora kaj zunaj hiše postoriti, tako, da sem veliko tudi sama z nima. ko kuham, pospravljam perilo, posodo,... jih večinoma vključim, da opazujeta, kaj 'pomešata',... seveda poskrbim za varnost, ampak vsaj na wc skočim sama in jima povem, kam grem, da takoj pridem,..., pa dosti krat že kaj ušpičita, natrgata stran knjigice,... pa jih okregam, povem, da je grdo, pa knjigo vzamem, pa je neskončen jok, trma,... vglavnem pravi začaran krog . kdaj so se vaši otroci pričeli igrati skupaj in sploh začeli upoštevati vaša pravila, kdaj jih sploh razumejo -praktično? teoretičnih znanj s tega področja imam ogromno, tudi sama vzgajam določeno populacijo ljudi, vendar praksa je pri naših dveh srčkih res še zelo zelo 'pripravniška' umetnost. kakršen koli nasvet bom poskušala upoštevati in uvesti pri najinih deklicah. no, vsaj z redom za spanje se lahko pohvalim, saj gresta spat ob sedmih in spita brez težav do šestih, tega sva jih uspela naučiti in tudi lepo kulturno (ne še prav čisto in brez packanja) sedimo in jemo za mizo ob skupnih obrokih .
|