Mož*
|
IZVIRNO SPOROČILO: vila MaLiNa Hojla, smo se šli včeraj po Ljubljani potepati, popoldne smo dobili obiske, zvečer pa sva šla z možem "zapiti" še enega dojenčka . Še trije nas pa čakajo . Pa mogoče še kakšen za katerega nevem . Glede glutena pa mi je med. sestra zadnjič rekla, da se ful spreminjajo priporočila, da so sedaj ugotovili, da naj gluten ne bi povzročal alergije, če si alergičen si... Tako, da ni vedela kaj naj mi priporoča... Mi že tri tedne uvajamo GH pa gre še zmeraj joška bolj v promet, kot pa kaj drugega . Pa korenček že vedno pride neprebavljiv ven Saj je že dolgo (vsaj 15 let), da gluten ne povzroča alergije, temveč da je glutenska enteropatija (celiakija) prirojena (dedna) presnovna motnja, pri čemer sta moteni razgradnja, oz. prenos gliadinov preko črevesne stene. Gre za prirojeno okcaro na razgradno - trasnportnih proteinih/encimih. Gliadin ostane vetan na črevesno zen tudi zsteno in tam ta vezani kompleks povzroči vnetje. Stopnje okvare encimov oa so različne, zato je bolezen tudi izražena do razlilčne stopnje. Seveda pa je tako, da tisti, ki dedne okvare nimajo, lahko glutenuživajo že zelčo zgodaj, pa nikoli ne bodo razvili težav. Tisti. ki pa se rodijo z dedno okvaro, pa tudi če začnejo gluten uživati po prvem letu ali kasneje, imajo vedno težave. Ker je delež okvarjenih v populaciji dokaj visok (več%), vsem iz preventivnih razlogov svetujemo kasnejše uvajanje (ker v naprej ne vemo, kdo ima okvaro in kdo ne). Zgodnje vnetje črevesne sluznice (kar se zgodi pri celiakiji) ima namreč za posledico ne le slabše napredovanje otroka, temveč tudi vstop drugih alergenov in patogenih povzročiteljev čez poškodovano črevesno sluznico in s tem povečano tveganje za nastanek pravih preobčutljivosti ali pa še težjih okvar.