mateyka -> RE: kaj danes kuhate? (8.10.2012 15:47:09)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Luns Mateyka kao narediš polnjen zeliščni kruh? ja, sej pišem ta recept na kulinariko že par mesecev, pa še nisem utegnila [sm=smiley1.gif] sem ga slučajno sestavila, ko je bila kriza za pizzo, pa ni blo sodt paradižnika niti sira - in se rodi umetnina [sm=jezicek.gif] mož je pojedel pol kruha v šusu ta prvič ko sem ga spekla - torej, imo ni tok slabo [sm=smiley4.gif] bom zdaj tukaj napisala pol pa prekopiram s tukaj in tam objavim, ko utegnem poslikat preden se poje [sm=smiley36.gif] sesekljam cca 10cm pora in stisnem/strem ene 4-5 stokov česna. dodam sesekljana zelišča (timijan, šatraj, lahko tudi majaron ali bazilika, kakor ti paše, lahko sveža ali suha - tko da pride nekaj čajnih žličk vsaj, vsega skupaj) in potem moko presejem gor ter premešam, da se moka vsega oprime in ni velikih kosov (moke ene 700g). 3 deci mleka pogrejem skupaj z dvema žlicama sladkorja in eno soli ter dodam cirka 100g masla - vse skupaj stopim in v to mlačno tekočino zamešam zdrobljen kvas, da se stopi. vse skupaj zlijem v mokino mešanico in premešam z žlico. potem zagnetem gladko testo in ga razvaljam v dolgo ovalno obliko (da pol pride ene vrste štruca). daš na pekač, robove ovala narežeš v trakove, dolge ene 7-10 cm, v sredo pa daš filo. nato prepleteš trakove kot eno simple kito (ne doktoriraj iz tega, naredi po svoje [sm=smiley4.gif] ). ni namen da se ne vidi file, ker fila ima nekaj tekočine in naj izpari, da testo not ne postane poc. file so pa posebna znanost [sm=smiley36.gif] jaz sem že improvizirala z ostaki v hladilniku - narezala hrenovko, vložene gobe v slanici in kečap ter 2 sveža paradižnika pa mletim mesom (ostanek od druge jedi) - mleto meso na hitro prepražiš, nato samo vmešaš narezano svežo papriko in zmešaš z zmrznjeno zelenjavo (recimo koruza, grah, paprika ali bitva - karfijola ali brokoli bi po moje moral narezat na manjše kose, samo je za probat, nisem še) - zmrznjena zelenjava z ostankom paradižnikove omake (od filanih paprik recimo) pa tale je bla fajn: - narezana feta, mozzarella, gorgonzola in ostanek špinače; pa muškat in poper je fajn dodat v to filo kakor vidiš, ne dajem čebule, česna ali pora, ker ima že kruh konkreten okus. za filo si pa tudi daj duška in eksperimentiraj po svojem okusu [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|