špelin@
|
IZVIRNO SPOROČILO: naja17 IZVIRNO SPOROČILO: špelin@ IZVIRNO SPOROČILO: tejči28 IZVIRNO SPOROČILO: naja17 Pr naju bo pa zgodnja večerja... Za njega testenine s tunino omako, jaz pa bom kljukušo, ker tune ne maram. Kaj pa je to kljukuša? 1x je dala ena forumovka recept in sem si ga shranila - bom kar skopirala, dobesedno : "jst bom pa dons delala "kljukušo" upam, da si niste jezike polomile, ko ste to prebrale mehko vmesas testo (masa: moka, koscki krompirja, cebule, sol in voda), razlijes po pekacu (zato pravim mehko, ker mora bit mal tekoca masa), pekac je predhodno namascen. po vrhu polozis dele piscancka (predhodno mariniran po lastnem okusu: jaz dodam sol, malo vegete, petersilj in poper) in das za ene cca pol ure pect na ne vem kolk stopinj v glavnem, da se meso in testo speceta. malo preden je peceno do konca, vzames ven in prelijes s smetanovim prelivom (kisla smetana + mleko). ko se malo zapece, t.j. smetana rata mal penasta, das ven, in to je to." Meni je tole ful dobro naja17, kako tole delaš ti? Tkole je... V različnih delih Bosne, jo delajo drugače oz. je poimenovana drugače... Pri mojih je s krompirjem - kvrguša, z mesom - mutuša in s skuto in smetano - kljukuša... Vsaka je v bistvu v štartu ista: testo se naredi kot za palačinke (+ pecilni prašek), malce bolj gosto, vseeno pa ne preveč, ker mora biti rahlo, ko se speče. Če želimo kvrgušo, damo v testo krompir, ko je pečeno, jo še v pekaču razraežemo, zalijemos s slado smetano ali smetano za kuhanje in še malo popečemo, da se smetana vpije. Če želimo mutušo, kose piščanca, ki smo jih predhodno solili, poprali in vegetali, porazdelimo po pekaču, jih malo popečemo, prelijemo čez testo in ko je pečeno, naredimo isto kot pri kvrguši. Pri kljukuši pa testo samo spečemo, ga vzamemo ven, razkosamo na koščke, porazdelimo po krožniku, damo čez skuto, prelijemo z mešanico sladke in kisle smetane (vmes lahko malo za okus damo tudi česen) ter prelijemo z malo stopljenega masla. Ti pa obvladaš tole v nulo
|