2violina
|
IZVIRNO SPOROČILO: srecna_zvezda zanima me pa nekaj kaj lahko za OH vse jem??? DAN 3 - OGLJIK. - HIDR. DAN Kaj spada pod škrob: Sladkor, testenine, pice, sladkarije, ... Ogljikovi hidrati dajejo našemu organizmu energijo in so nepogrešljiv vir energije za normalno delovanje možganov in centralnega živčnega sistema. Če uživamo več ogljikovih hidratov kot jih telo lahko pretvori v glukozo ali glikogen (v jetrih in mišicah), se kopičijo v maščobnih celicah. Delimo jih na: Monosaharidi so ogljikovi hidrati, ki jih sestavlja samo ena molekula, rečemo pa jim kar sladkorji. Najdemo jih v kot glukozo v medu in sadju, ter fruktozo v sadju), ter v melku kot galaktoza. Disaharidi so ogljikovi hidrati z dvema molekulama in to so beli sladkor iz sladkorne pese ali sladkornega trsa; dobimo jo v pivu in koruzi. Polisaharidi so ogljikovi hidrati z več molekulami: glikogen v jetrih in mišicah (meso); škrob, ki je sestavljen iz več molekul glukoze, vsebujejo pa ga sledeče rastline: žitarice (pšenica, koruza, riž, rž, ječmen), gomolji (krompir), stročnice (posušen grah, leča soja). Te ogljikove hidrate imamo v škrobnem dnevu zato jih v tem dnevu ne jemo!! Slabosti OH: -
enostavni ogljikovi hidrati stimulirajo pankreas (trebušno slinavko), da proizvaja velike količine insulina. Insulin znižuje količino sladkorja v krvi in s tem povzroča občutek lakote. Poleg tega pa visoka proizvodnja insulina stimulira proizvodnjo maščob. Insulin dela in skladišči maščobe. -
enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo trigliceride (maščobe) v krvi, kar pospešuje nastanek kardiovaskularnih obolenj; -
enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo holesterol v krvi; -
enostavni ogljikovi hidrati zvišujejo sečno kislino v krvi, kar lahko povzroči nastanek protina (oblike artritisa). Ker so OH najbolj krivi za naše kilograme, je tu potrebna stroga vzdržnost in prava izbira ogljikovih hidratov. To ne pomeni, da jih moramo popolnoma odstraniti iz jedilnika, saj so pomembni za naše telo, potrebna je samo prava količina, zato v našo dieto spadajo naslednji OH: Naravna pica z sadjem ali zelenjavna (brez beljakovin), testenine z paradižnikovo ali gobovo omako brez mesa ali drugih beljakovin, slano pecivo v velikosti pice, ... Prehranjevanje: ZAJTRK: za zajtrk pojemo eno vrsto sadja (primer: 2 pomaranči ali 2 mandarini ali skodelico jagod ali 2 breskvi ali 2 hruški ali skodelico borovnic, skodelico ribeza, ... Kot ste verjetno opazili je potrebno jesti na enkrat samo eno vrsto sadja!! Torej če pojeste za zajtrk hruške morate jesti samo hruške in ne mešati recimo hruške in jabolka. Za malico lahko pojeste drugo sadje kot za zajtrk vendar spet istovrstno sadje, torej recimo banano. To je pomembno, ne mešajte sadja!! KOSILO: Za kosilo je potrebno jesti jedi z OH. Primeri jedilnikov: 1. pica z enovrstnim sadjem ali pa paradižnikom (ter drugo zelenjavo) in začimbami, kozarec vode 2. slano pecivo v velikosti pice, voda 3. testenine z zelenjavno, paradižnikovo ali gobovo omako brez mesa VEČERJA: Sladkarije! Da, prav ste prebrali, majša količina sladkarij. Primeri jedilnikov: 1. 3 kosi peciva 2. večji kos torte 3. 3 kepice sladoleda
_____________________________
Drobec ljubezni je lahko kot kaplja vode, ki podari roži moč, da se ponovno dvigne. Verjamem v moč ljubezni. Ljubezen je edini ključ, ki odpira rajska vrata." Phil Bosmans
|