nebo
|
Če katero zanima, piše svetovala za dojenje Mojca Vozel: Na kratko in zelo nasplošno, kaj bi predlagali za doječo mamico, ki želi težo malce hitreje izgubljati: - da ima pet obrokov, ne manj, da se pri vseh obrokih naje zmerno (s tem ne bo pretirano lačna in se npr. pri kosilu ne bo preobjedla) - da ima več manjših prigrizkov v obliki zdravih malic, pri katerih si ni treba za pripravo prevzeti preveč časa (npr. jabolko, avokado, skodelica kalčkov z avokadom in olivami, ali morda rezina sira in vejica stebelne zelene, pa recimo kakšen jogur ali kislo mleko...) - da poveča vnos svežega sezonskega in neškropljenega sadja in zelenjave (to, da doječa mati tega ne sme jesti, je mit), vendarle radiklanih ukrepov v tej smeri tudi ne priporočamo (npr. post, dieta s presno-vege prehrano), saj lahko surovo sadje in zelenjava sprožita čistilne reakcije v telesu in izločanje strupov, ki prehajajo tudi v mleko - da poveča vnos surove hrane v primerjavi s kuhano hrano, če prvega poje premalo (prva je bogata z encimi, ki zdravemu telesu olajšajo delovanje prebavnih organov, pospeši prebavo, čisti črevesje,...) - da pije tekočine uro do pol ure pred obroki in ne med obrokom ali hitro po obroku, saj to poslabša prebavo, redči encime, izpira minerale in vitamine iz telesan (obroki sami vsebujejo tekočino, če je npr. juha, ali popijemo le malo, za poplaknit) - izogibamo se prečiščenim, inudstrijski predelanim živilom, posebej npr. beli moki, belemu sladkorju in tudi belemu rižu - Zakaj? S tem, ko to jeste, dajete telesu lažen občutek sitosti, vendar telo bo hitro spoznalo, da ni dobilo s tem tako rekoč nobenih hranilnih snovi, zato vas bo lakota hitro spet premagala. Ste vedeli, da lahko npr. pojeste 10kg belega kruha na dan, pa ne boste siti, saj bo telo dobilo zgolj neke minimalne količine uporabnih hranilnih snovi? Enako je z drugimi osiromašenimi živili. - izognite se belemu ali kateremukoli industrijsko predelanemu sladkorju (rjavi sladkor z malo melase ali fruktoza - beli sadni sladkor sta le variaciji na isto temo); spet boste imeli v sebi ogromno praznih kalorij, ki bodo povrhu še dražili vaše prebavne organe, povzročali nervozo in utrujenost ter potrebo po več (prave!) hrane, ki bi nevtralizirala in opravila z negativnimi učinki sladkorja - uporabljajte polnovredna živila, ki jih kuhate malo časa in pri nizki temperaturi ali lahko pojeste surova in v stanju, kot ga je dala narava - uporabljajte zdrave maščobe - doječa mati ne bi smela biti brez maščob (pa ne samo doječa mati, ampak ok, ostanimo pri tem), saj mašlobe imajo ključne v maščobah topne vitamine, ki so pomembni tako za zdravje matere kot dojenčka (A,D, E, K), če jih ne zaužijete dovolj, jih je manj tudi v mleku; pomembni so pri razrgradni beljakovin, zato je npr. posneto mleko lahko škodljivo, saj beljakovine niso prebavljive enako dobro, kot če je mleko vsebovalo tudi smetano. Brez maščob se lahko beljakovinsko celo zastrupite ali vsaj zelo obremenite svoje telo. Uporabljate lahko zdrave maščobe, nerafinirane in industrijsko čim manj toplotno obdelane.
|