Kerensa*
|
2. alinea 208. člena Družinskega zakonika pravi takole (1. del): Po vpisu v matični register posvojenec nima pravice do seznanitve z osebnimi podatki svojih bioloških staršev, prav tako ti nimajo pravice do seznanitve z osebnimi podatki otroka, ki so ga dali v posvojitev. Seznanitev s temi osebnimi podatki je mogoča le ob pisnem soglasju osebe, na katero se nanašajo osebni podatki. V primeru seznanitve z osebnimi podatki otroka da pisno soglasje otrok, če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice, sicer pa njegov zakonit zastopnik To pomeni, da v sami osnovi otrok res nima dostopa do podatkov o svojih bioloških starših (razen do anonimnih podatkov o njihovem zdravstvenem stanju), vendar pa se mi zdi, da se da ta člen zakona prav legalno zaobiti, saj se mi zdi, da ni dovolj natačno zapisan. "Seznanitev s temi podatki (torej s podatki, ki jih otrok želi o starših ali s podatki, ki jih starši želijo o otroku) je možna le ob pisnem soglasju osebe, na katero se nanašajo ti podatki (v 1. primeru torej soglasje staršev, v 2. primeru pa soglasje staršev)." 2. del 2. alinee 208. člena pa pravi takole: "Otrok, starejši od 15 let, lahko sam poda soglasje, če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice, v nasprotnem primeru pa njegov zakoniti zastopnik. Soglasje pridobi CSD na pobudo posvojenca ali bioloških staršev." Torej sme vsaka polnoletna oseba, ki je bila posvojena, stopiti na tisti CSD, ki je urejal posvojitev in tam legalno zahtevati, da CSD stopi v kontakt z njegovimi biološkimi starši in jih povprašati za soglasje. V kolikor biološki starši soglasje podpišejo, tako ali tako ni težav - otrok in starša se srečajo. V kolikor pa starša soglasja ne podpišeta, morata, po moji interpretaciji, dati izjavo o tem in ta izjava mora priti do otroka, da jo vidi. Verjeti socialni delavki na besedo ne pride v poštev. V slednjem primeru se otrok pač lahko posluži drugih načinov iskanja, da ugotovi, ko sta njegova starša, vprašanje pa je, če je to seveda smiselno, če sta starša tudi (najmanj) 18 let po posvojitvi ponovno podpisala, da ne dovoljujeta dajanja podatkov in da ne želita stikov. Skratka - CSD mora ukrepati.
|