Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: črticaa IZVIRNO SPOROČILO: bušk živijo vsem skupaj stara sem 21 let in sem posvojena in se trudim najti ta pozabljen košček v svojem življenju...iskala sem po internetu celo najdla nekoga ki se piše isto kot sem se prej jaz in mi je že malo pomagal...kam naj se obrnem da bi šlo vse hitreje...in verjetno v papirjih nebom našla imena itd...ker sem tu na tem forumu že prebrala tisto o letu 1977 prej in po tako da sem imela popolno posvojitev...nevem kam naj se obrnem... samp veze in poznanstva Po mojih izkušnjah tole ne drži. Glede na to, Bušk, da si stara 21 let, sklepam, da si rojena leta 1989, torej v času tvojega rojstva ni bilo več možnosti izbire za popolno ali nepopolno posvojitev (kakor do leta 1977), temveč je obstajala samo še popolna posvojitev, kar v osnovi pomeni, da sta na tvojem rojstnem listu kot starša navedena tvoja posvojitelja, vsi tvoji uradni stiki z biološkima staršema pa so pretrgani (pri nepopolni posvojitvi sta bila biološka starša na otrokovem rojstnem listu še vedno navedena kot starša, otrok pa je dedoval ne samo po posvojiteljih, temveč tudi po starših). Čisto točnega obdobja sicer ne vem, vendar mislim, da je enako, kakor pri ugotavljanju starševstva - otrok ima še 5 let po polnoletnosti možnost in pravico, da izve, kdo sta njegova biološka starša (v kolikor je to znano - pri najdenčkih tega žal ni in je treba iti po drugih poteh). Prvi korak je ta, da se obrneš na svoj CSD oz. eventuelno na MDDSZ. Podatki o tvoji posvojitvi bi morali biti še tam (v tem obdobju). Edina težava, na katero bi pri tem lahko naletela (poleg nerazumevanja zaposlenih in nesmiselne birokracije, seveda pa tudi kakšnega stroška), je to, da sta tvoja starša prepovedala, da se ti kdaj pove, kdo sta. Njuna zahteva ni nezakonita, zato jo je MDDSZ dolžan upoštevati in ti podatkov v tem primeru ne sme dati. Kljub temu pa ti morajo dovoliti vpogled v tvojo "posvojitveno mapo", vendar računaj na to, da jo bodo priredili (zakonito) tako, da podatkov o svojih starših ne boš videla (kar pomeni, da bodo manjkali določeni listi, določene pa bodo nadomestile fotokopije). Že to pa je veliko, kajti iz videnega (kar si smeš tudi sama fotokopirati in/ali prepisati, v navzočnosti in z vednostjo uradne osebe) lahko izluščiš marsikaj in potem sama raziskuješ dalje. Pri slednjem ti pa res lahko pridejo zelo prav VIP (veze in poznanstva), čeprav niso nujne. Jaz jih nisem imela. IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen Kako najti starše, da o njih ne veš popolnoma nič, posvojen takoj,ko si se rodil. Želiš najti mamo in jo izključno samo vprašati zakaj? Ob enem pa ne želiš da tvoji zdejšni starši kar koli zvejo, da jih ne bi s tem prizadel,ker so enkratni, boljših je ne mogoče dobiti . Vsak ,ki je posvojen ga muči tisti Zakaj me je oddala in jaz bi rad samo to zvedel? Vem samo kje sem bil rojen, kdaj, da je bila mlada, o očetu ni ne duha ne sluha mislim, da je neznan. Ne poznam njenega imena nič. Ima kdo s tem izkušnje in ve kako bi se lotili iskanja? Zate velja enako, kakor za Bušk, dodajam pa samo to, da če si polnoleten, potem ne sme nobena uradna inštitucija o tvojem iskanju obvestiti in/ali obveščati tvojih posvojiteljev. Tako, da je odločitev o tem, komu in kaj boš povedal, izključno tvoja. Obema, Bušk in Anonimen, sem pripravljena pomagati pri iskanju, če želita.
|