Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Gina -> Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:01:11)

Vem da je sporna tema, pa me vseeno zanima, kaj bi vi naredili v primeru Borovih staršev?
Prejle sem poslušala eno izjavo po tv, da so njegovi starši kao zmanipulirani? Kar streslo me je.


Mislite da so zdravniki dovolj strokovni in da se napake povsod dogajajo, da se jim ne da izognit ali da so napake po slo. zdravstvenih ustanovah plod malomarnosti in nestrokovnosti oz. zavedanja, da ne bo posledic, ne glede na karkoli?

link





madela -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:09:07)

Mene je že od vsega začetka vse kar je povezano s tem primerom zelo prizadelo. Zgodbo mamice in njeno trpljenje in žalovanje in boj s sistemom sem spremljala tudi na MON-u,pa vendar še danes nimam moči,da bi kaj napisala,kaj svetovala.

In kaj bi jaz storila na njihovem mestu? Moje življenje bi bilo v tem primeru uničeno in bi krepko delala na tem,da ga uničim tudi tej zdravnici. Kako in na kakšen način ne vem,ampak ne bi izbirala sredstev. Vse kar bi bilo v trenutnem afektu bi bilo uporabno.

Kar se tiče,da pride do napak.Te se bodo vedno dogajale,vendar je razlika če je ta storjena iz malomarnosti in nečloveškega odnosa do pacienta. V tem primeru se je ravno to dogajalo.
To,da se zavedajo da ne bo posledic bi ne rada verjela,ker potem bi to pomenilo,da napake naredijo namerno,kar pa še vedno mislim,da jih ne. Mislim v tem smislu,da bi oni dejansko vedeli kako pomagat in ne bi hoteli.
Največji problem se mi zdi,da v veliko primerih v zdravstvenih ustanovah nismo ljudje,ampak samo številke oziroma samo primeri in ni neke topline in sočutja ali vsaj lepe besede.
Res,da niso vsi enaki,ampak kolikor je takih jih je krepko preveč.




BigDaddy -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:24:58)

Mene pri vsej tej stvari moti samo eno: posploševanje. OK. Recimo da je taista zdravnica napravila napako. Ampak to še ne pomeni, da so sedaj vsi zdravniki slabi, nestrokovni, delomrzneži in podkupljivi lopovi. Veliko jih dela resnično predano svojemu poklicu, za slabo plačane ure (glede na zahtevnost poklica), včasih v nemogočih pogojih... Noč in dan. Zato je moje mnenje, da ne smemo zadeve posplošiti na vse zdravnike.

Kar se je zgodilo v omenjenem primeru ne morem komentirati, ker ne poznam vsega (čisto vsega) ozadja. Podpiram starše, da sprožijo civilno tožbo in pridejo resnici do dna.




Colt -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:39:28)

Kam nas lahko pripelje posploševanje, smo imeli moč videti v temi ki se je dogajala te dni...in je ni več. In tu bi se popolnoma strinjal z Oranževcem zgoraj. Vso tragedijo Nekrep primera lahko razumejo samo starši, zato si sam ne bi upal podati nekega strogega mnenja. Morda le to...da bi bil odnos vpletenih do staršel lahko oz. bi le moral biti drugačen. Človeški in primerno, spoštljivo tretiran.

G




BigDaddy -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:44:32)

Hvala Bogu, da vsaj nekdo še kolikortoliko trezno razmišlja. Seveda je bolečina staršev neskončna in neznosna in nepopisljiva. Za umret velika. Amapak za to ne smemo križati vseh zdravnikov.




Gina -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:50:13)

Ne, posploševat se res ne sme. Sama sem prepričana, da obstajajo tudi zelo dobri zdravniki, ki jim nikdar ne "visi dol", kako s kom ravnajo in koliko so strokovni in ne le da se vedno potrudijo, so tudi sposobni povezovat vse podatke ki so jih kdaj dobili v eno celoto, ki jih pripelje do diagnoze oz. pravilnega ukrepanja, zdravljenja. In tudi prepričana sem, da so razmere v slo. zdravstvu tudi do zdravnikov neprijazne. Vendar sem ravno tako prepričana, da je tudi nekatere dobre zdravnike sram, da se dogaja, kar se dogaja. Ne verjamem, da radi in z veseljem gledajo manj sposobne, ki se jim večkrat "dogaja" in zaradi katerih potem zdravniki izpadejo vsi po vrsti zanič.

Jaz ne vem, kaj bi naredila, če bi mi otroka iz malomarnosti zašuštrali. Res ne vem. Glede na to, da sem eno tako smrt že preživela (pa ni šlo za mojega otroka), pa nisem nič naredila, pa mi je zadnjih 11 let že žal zaradi tega, bi po moje tokrat ravnala drugače. Vem pa ne, ker se ti najbrž zrola, odpelje, nisi več čisto pri sebi, če se ti kaj takega z otrokom zgodi. Morda ne zmoreš ukrepat od hudega.

V končni fazi, če bi se v mojem poklicu zgodilo, da bi kdo "zašuštral" otroka, bi letel na cesto in ne bi mogel več opravljat tega dela. Nikakor ne bi bil od nikoder krit.  Še če si otrok po nesreči roko zlomi, smo toženi in imamo izredne inšpekcijske nadzore. Ne štekam teh razlik, res ne. Pa v bistvu ne gre za to, da bi moralo biti enako, gre za to, kaj bi bilo prav. In prav je, da nekdo, ki zašuštra stvar tako zelo, da nekdo umre, odgovarja.




Onasiss -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:53:19)

IZVIRNO SPOROČILO: BigDaddy

Hvala Bogu, da vsaj nekdo še kolikortoliko trezno razmišlja. Seveda je bolečina staršev neskončna in neznosna in nepopisljiva. Za umret velika. Amapak za to ne smemo križati vseh zdravnikov.

Saj ni govora o vseh zdravnikih...





gita10 -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:54:02)

Mene v tej zadevi najbolj res moti to, da so se tako obnašali do njih. Tudi pri mojem očetu je bila narejena napaka vendar so se takrat v bolnišnici vsi tako trudilil okrog njega toliko pozornosti je bil deležen, da nam na kraj pameti ni padlo, da bi šli v kakršnokoli raziskovanje primera ali tožbo, ko pa se zgodi kot se je zgodilo njim pa bi verjetno zelo podobno reagirala.  
In niso vsi zdravniki isti. Jaz imam res srečo z njimi in dobre izkušnje edino kar me moti je naš sistem in dejstvo, da je za zdravstvo vedno premalo denarja in da obstajajo skorumpirane inštitucije okoli zdravstva.





madela -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 20:55:49)

Glej,tudi jaz ne posplošujem stvari,pa vendar imam toliko izkušenj z zdravniki,da sem že marsikaj videla in slišala. Moj drugi dom je namreč zdravsteni dom.
Prijaznosti neredko ni,asa si vzamejo točno toliko,kot morajo-nekateri. So pa tudi na mojem seznamu zdravniki,ki so vredni zlata in jih ne bi menjala za nič na svetu.
Sem pa tudi menjala zdravnika,zaradi hude nestrokovnosti.




Dashenka -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:15:22)


IZVIRNO SPOROČILO: BigDaddy

Mene pri vsej tej stvari moti samo eno: posploševanje.


PODPIS!




Onasiss -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:15:52)

Se podpišem pod Gino....

Tako obnašanje vsekakor ni dopustno... konc koncev je res izpadlo tako, da je zdravnica postala žrtev....

Aja pa še to... poznam primer, ko je sodelavka naredila napako...sicer ni nihče umrl, nihče ni bil oškodovan...le naredila je napako, za njo se je opravičila...a žal je ob službo.




HuAnita -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:17:17)

mah, zdaj so že toliko dr.eka zmešali okoli tega primera... da ne veš veš, kako , kdo in kaj.....

Kar mene moti, je to, da se te bele halje niso sposobne opravičiti. ok, tudi jaz naredim napako, ampak odgovrjam z njo, me lahko tepe potem tudi finančno...
Nočem posploševati, ampak kolikor se šepeta, bela halja ne sme priznati, da je naredila napako, ker potem ji za vratom stoji zdr.zavarov... in smo tam- pri denarju...

Boli njih đoli za rajo, a ne, nikakor opravičit, ker potem priznaš, da nisi bil dovolj zbran (še enkrat, to sem nam VSEM dogaja v službi), potem pa lahko pacient ali preživeli svojci stožijo...

Zelo občudujem pogum Borovih staršev, da o tem govorijo javno!




Leela -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:19:06)

grozno vse skupaj.

Glede na to, da te zdravnice ne kaznujejo (zbornica) sami poskrbijo za svoj ugled in posploševanje. Mislim nič ji niso naredili.
Pa sam odnos do staršev, vsaj kolikor sem do zdaj zasledila po tv, je grozen. Kot, da se gre za pol kile kruha. Se jim kaj tudi sfiži...grozne besede od te predsednice zbornice. Če ne drugega rabijo enega dobrega PR-jevca, ker mi je kar grozno kaj izjavljajo.

Že pred parimi leti, ko je Pikica (? mislim, da je to njen nik) napisala kaj ji je izjavla pediatrinja v MB bolnici za njenega Samota sem se kar trest začela, pa jih ne poznam.




Anais Nin -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:19:46)


Se dogajajo napake. Sigurno. Ampak to je bila predvsem velika malomarnost, da je Bor umrl. Starši so morali dobesedno fehtati in jokati, da so ga sploh pogledali. In šlamparija z izvidi - ne vem koliko ur so rabili, da so jih pofaksirali na Ljubljansko pediatrijo. Otrok in starši so pa ves ta čas trpeli.

Pomota? Napaka? V tem primeru ne.




BigDaddy -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:24:17)


IZVIRNO SPOROČILO: HuAnita

mah, zdaj so že toliko dr.eka zmešali okoli tega primera... da ne veš veš, kako , kdo in kaj.....

Kar mene moti, je to, da se te bele halje niso sposobne opravičiti. ok, tudi jaz naredim napako, ampak odgovrjam z njo, me lahko tepe potem tudi finančno...
Nočem posploševati, ampak kolikor se šepeta, bela halja ne sme priznati, da je naredila napako, ker potem ji za vratom stoji zdr.zavarov... in smo tam- pri denarju...

Boli njih đoli za rajo, a ne, nikakor opravičit, ker potem priznaš, da nisi bil dovolj zbran (še enkrat, to sem nam VSEM dogaja v službi), potem pa lahko pacient ali preživeli svojci stožijo...

Zelo občudujem pogum Borovih staršev, da o tem govorijo javno!


Ko ti bodo pa te "bele halje" po osemurni zahtevni operaciji rešile življenje boš pa najbrž drugače govorila. Posplošuješ. Govora je o enem primeru. Enem. Primeru, ki je boleč. Predvsem za starše.

Kolikor je blatenja zdravnikov v zadnjem času bi bilo res najbolje, da pravzaprav kar ukinemo zdravstvo. Bo še najmanj škode. Zavarovalnice bodo vesele, pokojninski zavod bo vriskal in končno bo raj na zemlji.




Pi-kica 1 -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:38:47)

IZVIRNO SPOROČILO: madela

Moj drugi dom je namreč zdravsteni dom.


Najin (mene in mojega sinka) pa je bil dolgo časa bolnišnica. Mariborska. In videla sem marsikaj. Dokler mislijo, da stvar obvladajo, je vse ok. Ko pa jim začnejo stvari polzeti iz rok, pa odpovejo. Kot ljudje in kot strokovnjaki. V Mariboru so ga štiri mesece pocali, pa niso odkrili, kaj mu je. Končna ugotovitev je bila... da je razvajen in naj se mi malo skuliramo.  V Ljubljani so mu v enem dnevu postavili pravo diagnozo in je dobil pravo terapijo.
Pa da ne bo pomote, tudi pri mojem sinku se je šlo za življenje ali smrt. Le da je on imel več časa, kot Bor. Na srečo.




Gina -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 21:43:47)

IZVIRNO SPOROČILO: BigDaddy

Posplošuješ. Govora je o enem primeru. Enem. Primeru, ki je boleč. Predvsem za starše.


O, ne, ne, ne, NE,NE!!!!!! To pa ni res. Ne govorimo o enem primeru, zaradi katerega je zdravstvo na splošno na slabem glasu. Kar naprej se dogajajo neumnosti. Ne bom naštevala vsega, kar se je meni slabega zgodilo, pa ti povem, da je bilo 80% kar sem imela težav, rešeno zanič, zanič, zanič, ni bilo rešeno ali je bilo rešeno s posledicami, ampak se bom omejila na osebne primere smrti zaradi zdravniške malomarnosti, ki jih poznam. Torej ubili so mi mamo, dobri prijateljici so zašuštrali očeta po operaciji, kolegu mamo. Pa si ne zmišljujem. poleg tega so hoteli v zgodnji nosečnosti, da grem delat splav, češ da je otrok umrl. Nisem šla, otrok je živ. Sicer bi ga umorili.
Podobnih primerov sem slišala še mnogo. Ne verjamem, da si zmišljujejo, zakaj bi si? Samo večina ne gre v tožbo. Večina hoče pozabit. Pojma nimaš, kako strašansko si prizadet, ko se to zgodi. Ne moreš reagirat, enostavno ne moreš. Nisi sposoben. ne le da je to že tako težko, celo cel sistem je proti tebi. Kako boš dokazal nekaj, kar lahko priredijo, ob dejstvu, da je cela stroka za njimi, o njih pa sodi le stroka??? Pa če bereš zgodbe na rr-ju, kaj vse zaene grozljivke so se ljudem dogajale po bolnicah...ne, ljudje ne lažejo. Le verjemi jim. Seveda tudi vmes rešijo marsikoga. Meni so tudi rešili moža, ki so se mu sesula pljuča. Hvaležna sem, seveda. Seveda so vmes tudi nadvse dobri zdravniki. Oboje obstaja v našem zdravstvu.

Sklep vsega skupaj kar se mene tiče je, da obstajajo zelo dobri zdravniki in da obstaja tudi (pre)več pocarjev. Da če vse skup sešteješ, če se ti kaj relativno običajnega zgodi, čemur znajo takoj diagnozo postavit, bodo zate naredili precej in se bo najbolj verjetno dobro izšlo, če pa nimaš običajne reči, pa si nekje na lotu, kar se dobitkov tiče. Če boš urajmal dobrega zdravnika, bo dobitek 100%, če pa ne boš imel sreče, se pa lahko skoraj da ne posloviš od lajfa - odvisno od bolezni. Če ne bi bilo zaposlenih toliko manj sposobnih ali manj zagnanih zdravnikov, kot jih je, tudi javno mnenje najbrž ne bi bilo tako zelo slabo. Jaz si svje mnjenje delam glede na izkušnje. Najbrž večina enako.

Pa ne posplošujem, sami ste obrnili temo stran od Bora na splošno na zdravstvo, ker se je nekdo očitno ogrožen počutil. Za Bora mi je pa hudo. In ja, meni se tudi ena sama nepotrebna smrt zdi preveč. Čisto preveč.  Zamislite si,d a gre za vašega otroka.




HuAnita -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 22:20:02)

IZVIRNO SPOROČILO: BigDaddy


IZVIRNO SPOROČILO: HuAnita

mah, zdaj so že toliko dr.eka zmešali okoli tega primera... da ne veš veš, kako , kdo in kaj.....

Kar mene moti, je to, da se te bele halje niso sposobne opravičiti. ok, tudi jaz naredim napako, ampak odgovrjam z njo, me lahko tepe potem tudi finančno...
Nočem posploševati, ampak kolikor se šepeta, bela halja ne sme priznati, da je naredila napako, ker potem ji za vratom stoji zdr.zavarov... in smo tam- pri denarju...

Boli njih đoli za rajo, a ne, nikakor opravičit, ker potem priznaš, da nisi bil dovolj zbran (še enkrat, to sem nam VSEM dogaja v službi), potem pa lahko pacient ali preživeli svojci stožijo...

Zelo občudujem pogum Borovih staršev, da o tem govorijo javno!


Ko ti bodo pa te "bele halje" po osemurni zahtevni operaciji rešile življenje boš pa najbrž drugače govorila. Posplošuješ. Govora je o enem primeru. Enem. Primeru, ki je boleč. Predvsem za starše.

Kolikor je blatenja zdravnikov v zadnjem času bi bilo res najbolje, da pravzaprav kar ukinemo zdravstvo. Bo še najmanj škode. Zavarovalnice bodo vesele, pokojninski zavod bo vriskal in končno bo raj na zemlji.



BTW - bele halje so mi pred 1 letom zafurale starega očeta. Dobesedno, brez opelševanj - pustili so, da se je 14 dni zastrupljal z lastnim urinom...
Zakaj????????? KEr 1. sestre niso opazile, da se mu je snel kateter - 14 dni....- ko naj bi ga vsakodnevno vsaj okopale... 2. ker so imeli vsak dan vizito, pa niti dr. niso opazili....
Toliko o posploševanju. pa niso šli sorodniki v tožbo, ker je NJIM bilo nerodno, da bi se vpikovali v nezmotljive garače, a ne??????????
Vem pa tudi, da jih večina rešuje življenja, ampak težko bi ti staršem, kot so Borovi, to povedala, da je to posplošeno. Niti predstavljati si nočem, kako bi mi bilo na njihovem mestu...

Raj na zemlji pa je, verjemi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




glen -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 22:34:21)

Kaj menim o primeru, nebi rada komentirala,ker ne poznam vseh podrobnosti.Tudi glede tega,da ne smemo zdaj vseh v zdravstvu metati v en koš.
Mislim pa,da si starši Bora zaslužijo predvsem neko SPOŠTOVANJE. 




glen -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 22:35:46)

Ups,popravek,hotela sem napisati glede tega, da ne smemo metati vseh v zdravstvu v en koš,se strinjam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




oka -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 22:41:09)

Mislim pa,da si starši Bora zaslužijo predvsem neko SPOŠTOVANJE. 


Točno tako. Spoštovanje, predvsem pa pravico za sina in nek zaključek, da bosta lahko začela z žalovanjem in nadaljevala z življenjem. Ker tudi to jima je bilo odvzeto.




madela -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (13.12.2009 23:00:50)


IZVIRNO SPOROČILO: Pi-kica 1

IZVIRNO SPOROČILO: madela

Moj drugi dom je namreč zdravsteni dom.


Najin (mene in mojega sinka) pa je bil dolgo časa bolnišnica. Mariborska. In videla sem marsikaj. Dokler mislijo, da stvar obvladajo, je vse ok. Ko pa jim začnejo stvari polzeti iz rok, pa odpovejo. Kot ljudje in kot strokovnjaki. V Mariboru so ga štiri mesece pocali, pa niso odkrili, kaj mu je. Končna ugotovitev je bila... da je razvajen in naj se mi malo skuliramo.  V Ljubljani so mu v enem dnevu postavili pravo diagnozo in je dobil pravo terapijo.
Pa da ne bo pomote, tudi pri mojem sinku se je šlo za življenje ali smrt. Le da je on imel več časa, kot Bor. Na srečo.




Sem vesela,da je imel tvoj sinek vsaj toliko časa,da so mu lahko pravilno pomagali. Upam,da je sedaj v redu!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (14.12.2009 3:56:42)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




mika -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (14.12.2009 7:20:00)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

V končni fazi, če bi se v mojem poklicu zgodilo, da bi kdo "zašuštral" otroka, bi letel na cesto in ne bi mogel več opravljat tega dela. Nikakor ne bi bil od nikoder krit.  Še če si otrok po nesreči roko zlomi, smo toženi in imamo izredne inšpekcijske nadzore. Ne štekam teh razlik, res ne. Pa v bistvu ne gre za to, da bi moralo biti enako, gre za to, kaj bi bilo prav. In prav je, da nekdo, ki zašuštra stvar tako zelo, da nekdo umre, odgovarja.


iN V MOJEm poklicu, ne samo da  tožijo, tud v zapor lahko gre odgovorni, ker se njegov delavec ,odrasli človek, ni želel zavarovati oz na sploh ravnati  po predpisih.

Tale zdravnica je predstavljena kot žrtev v zdravniškem lobiju. Zakaj? Zato, ker dosedaj nikoli nihče ni odgovarjal za svojo malomarnost. Prikazali bi jo radi, kot da odgovarja za napake vseh zdravnikov za nazaj.

Vsi se trinjamo, da so tudi zdravniki ljudje in delajo napake. To jim lahko oprostimo. Ne moremo pa jim oprostiti, malomarnosti, neupoštevanja navodil iz UKC LJ, ignoranco do staršev....tu ni šlo samo za napako....pogoreli so po celi črti, od strokovne do moralne odgovornosti.

Sama sem pisala tu gor, kako je bilo lani, ko je po očeta 2x prišel rešilec, da so ga resno vzeli. Kako je zdravnica ravnala z mamo, ko ji je dopovedovala, da oče potrebuje terapijo in ji je pred polno čakalnico vrgla napotnice.....
IN  to so zdravniki za pribit na križ. Naj se tem zdravnikom enkrat pokaže, da je takšno ravnanje nedopustno.




Onasiss -> RE: Kaj menite o primeru Bora Nekrepa? (14.12.2009 8:23:25)

BigDaddy...res niso vsi zdravniki enaki....Eni so zdravniku s srcem, dušo in znanjem, drugi pa samo na papirju.

Naj se spomnimo še primera, ko je neki gospod umrl pred vrati bolnice, ker ni imel neke napotnice...(se opravičujem, ker ne vem točno...)




Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>