lunka1 -> RE: socialna podpora in starševsko nadomestilo (7.12.2009 9:14:55)
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz OK - hotela sem napisati, da žal v praksi ne poznam ravno tega postopka prijave kot gospodinjska pomočnica, vem samo, da eni delajo tako. Kolikor vem, naj bi zadeva izgledala tako, da nekdo (recimo kaka prijateljica) odda na zavod za zaposlovanje obrazec s potrebo po delavcu in te potem v bistvu ona kot fizična oseba zaposli kot gospodinjsko pomočnico za nek določen čas, recimo za 3 mesece (tako da se potem pogodba izteče med porodniško). Zaposli te nekaj dni preden potem nastopiš porodniško in potem v bistvu samo za tistih nekaj dni plača prispevke, ki jih potem tej osebi pač povrneš. Zdaj če gre to skozi tudi kot s.p, ne vem. Samo glede na to, da je danes s.p. mogoče čisto enostavno odpreti v enem dnevu in na enem mestu, pa praktično za kar koli, bi verjetno tudi ta varianta šla skozi, s tem da moraš pač potem ta s.p. še zapirati. Najboljše je, da se glede tega pozanimaš na eni od točk VEM (Vse na enem mestu - kjer tudi v enem dnevu urediš prav vse za odprtje s.p.-ja), kjer ti bodo vedeli svetovati glede tega, če bi želela iti v s.p. varianto. Najbližjo točko VEM lahko poiščeš tukaj: http://evem.gov.si/evem/ Hvala zmajaz. Tega (podčrtanega) pa nisem vedela, sem mislila, da je to potrebno urediti nekaj dni pred samim porodom ne pa že en mesec prej... Še dobro, da si napisala [sm=smiley1.gif]... Kaj lahko storim to z mamo, pri kateri sem prijavljena in tudi še živim - da me pač moja mama prijavi kot gospodinjsko pomočnico? In - ali greva lahko skupaj na Urad in vse urediva v enem dnevu, ali je treba "razpisat prosto delavno mesto" **** dni prej? Tako da vem, koliko dni prej začeti to urejati, če nastopim s porodniško 15.2., da stroški ne bodo previsoki... Mogoče bi vprašala še tole: če me recimo zaposli znanec, ki ima odprt d.d. Koliko bi v tem primeru zanj znašali prispevki zame? Hmm, prav gotovo se bo našlo še kakšno vprašanje, drugače pa se ti resnično zahvaljujem za tvojo pomoč.
|
|
|
|