Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Ja, samo najprej se mora spremeniti odnos delavca do delodajalca...... Recimo, zdaj je moderno, da najamemo nekoga, ki nam čisti ob sobotah stanovanje, da me lahko preživimo aktivno čas z otrokom..... Komu bomo dali čistiti stanovanje......? Naključno bomo izbrali eno izmed 10 kandidatk, ki ponujajo ceno 5 EUR/uro....tisto predrznico, ki pa zahteva 10 EUR/uro pa bomo lepo spregledali..... Poglej lilijana, načeloma je že res, da mora človek sam poskrbeti zase, vendar.... če vse čistilke ponujajo delo za 5eur na uro, ti pa si brez izobrazbe, star 50 let, al pa saj je dovolj če si 40, pa moraš nekaj v usta vtaknit, dela za 6 eur pa ne dobiš,.... kaj boš? V primeru, da si pred tem, da boš šel beračit pod most, se primeš vsakega dela. In ja, če si v kapitalizmu, tistem ta gnilem, predpotopnem, nerazvitem, lahko delodajalec reče, ne dam ti 5 eur, dam ti 3, pa boš glih moral delat za ta denar, če ne želiš crknit. Evo, vidiš, tukaj pa mora država postavit meje. MOra. Zato jo imamo, če ne naj se nekam vtakne. Ona mora postavit mejo med izkoriščanjem in minimalnim plačilom, ap če se tebi tudi ne zdi tako, pa če se ti tudi zdi, da mora vsak, ki se ne znajde ali je nesposoben raje crknit od revščine. Kar se pa tiče tega, vsak naj se sam znajde.... a veš, lahko je iz polne riti srat. Kaj je bilo meni hudega na tem svetu, vse pogoje sem imela za uresničit se. Najbrž tudi ti nisi rastla gor tako kot moj sosed recimo- zaprta po par dni na teden kot otrok v kleti, pa tepena z vsem, kar je pri roki do hudih poškodb, pa zraven imela pijanca za očeta, ki bi te spodil od doma že v OŠ, da je niti zaključiti ne bi mogla..... A pa ti misliš, da je povsod tako, da imajo krasne pogoje za nadaljevat lajf, za nekaj iz sebe naredit? Mnogo ljudi ima slabe pogoje, ali vsaj je imelo. Pa so vseeno želeli delati in so tudi delali. Dobro. Pa ne dobili več kot 500eur. Ej sori, pol pa ti rečeš, saj si je sam kriv. Nekdo pride na svet s hudo drugačnimi tako predispozicijami kot možnostmi, dejansko že kot otroci živijo v revščini, morajo hitro v službo, nimajo pogojev za bivanje, zraven imajo kup takih in drugačnih težav, zaradi kompleksov, ki so jim jih nabili, pa zaradi situacij, ki jih v lajfu srečujejo... Ne ne, lilijana, ne jaz ne ti nimava pravice sodit zakaj se nekdo ne znajde na tem svetu in zakaj tolče minimalca ne da bi se zase potegnil ali ne da bi se zmogel naučiti še kakšno drugo delo, boljše plačano. Enostavno nisva bili v njegovi koži. NIkdar ne bova izvedeli, koliko bitk je tak človek že prebil, koliko res velikih reči je moral v lajfu skoz dat, da je sploh lahko normalno naprej živel, naredit ogromne napredke, katerih midve nisva nikdar morali skoz dati. IN nikakor se ne morem strinjat, da je edina rešitev pustit ga crknit, životarit, na robu preživetja, ker je v očeh nekaterih ljudi butelj, nesposobnež...morda se je pa le rodil z drugčnimi možnostmi, karakterjem, sposobnostmi, okoljem... kot jaz in ti. Zato lahko ponovno rečem samo to: Briga me kapitalizem, socializem ali karkoli že, v nobenem sistemu ne bi smelo biti izkoriščanja - temu se potem ne reče več kapitalizem, ampak fevdalizem. Najboljše, da še bič v roke vzamejo, pa bo slika popolna. Bljak.
|