Animus
|
Na začetku sem bila prepričana, da se ne bom cepila, da bom raje ogromno sadja in zelenjave pojedla. Nato sem slišala z vsaj 4 primere, v katerih se je nosečnicam okuženim z novo gripo zelo slabo godilo, pri nekaterih celo kritično. Vsak dan sem skrbela za preventivo in higieno, zaradi ćesar sem bila že prav obsedena. Umivanje rok, izogibanje trgovinam in množici, izogibanje obiskov,... ob prihodu partnerja iz službe sem se ga komaj upala poljubit, ker me je bilo strah, da mi je kaj prinesel iz službe ali šole. Izogibala sem se tesnemu stiku svojega lasnega otroka, da me ne bi česa nalezel. Ugotovila sem, da se že preveč "bolano" obnašam. Obsedena na vsakem koraku. Noči mi niso dale spanca, ves čas sem tuhtala kje bi se še dalo kaj storiti za preprečitev okužbe. Nato sem se posvetovala z osebno zdravnico in G, kaj pomeni okužba z novo gripo ali cepljenje zame in za nerojenega otroka. Obrazložila mi je, da se otrok ne more okužiti od mene, da je pa zanj izredno nevarna visoka vročina, saj se nima nikjer hladiti, je neprodušno zaprt v telesu, segretem na več kot 39 C. Povedala mi je tudi, da so nosečnice bolj občutljive in se pri njih prej lahko zakomplicira in poteka v težji obliki. Podobno mi je odgovorila G. S tem, da tudi cepljenje prinese rizik, vendar dosti manjši. Nekako bolj zaupam osebni zdravnici (ki me dobro pozna) in stroki kot pa medijem, ki se vsak dan obračajo z vetrom. Pa si mislim - sedaj jih ne bi upoštevala, potem bi pa z gripo takoj k njim letela in jih prosila za pomoč, jim jokala. Cepile so se tudi obe: Os. z in G. Malo sem seštela + in -. Morda sem preveč egoistična, a v prvi vrsti sem to storila, da: - zaščitim sebe pred komplikacijami - zaščitim s protitelesi še nerojenega otroka, ki bo tako ostal zaščiten tudi po rojstvu - kot en prenašalec manj zaščitim tudi svojega starejšega otroka Imela sem pomisleke glede cepiva. V nekaj mesecih se ni pokazalo, da bi bilo z njim kaj narobe, narejen je na enaki osnovi kot prejšnja cepiva proti gripi, ki sem jih do sedaj vse dobro prenesla. Verjetno bi pa s tonami sadja, ki bi jih v tem času zaužila, sprejela vase precej več pesticidov, ki se mi nalagajo v maščevju. Maščevje se pa porablja med nastajanjem mleka med dojenjem. Tako vem, da bi del teh pesticidov z mojim mlekom dobil tudi moj otrok. Tako sem se cepila - posledično me je bolela roka 2 dni. Nobenega ne prepričujem k temu, se mi je pa izboljšala kvaliteta življenja, saj nisem več panična na vsakem koraku, se svobodno udeležujem koncertov, obiskov,...in življenje ne teče več mimo mene tako kot prej, ko sem večino časa preživela doma in na sprehodih. Verjamem, da me bodo spet napadale. Jaz nisem nobene napadla, sem samo razložila mojo odločitev. Pa srečno vsem nosečkam do konca!
|