mate0ja
|
IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz IZVIRNO SPOROČILO: kalbo Tale naložbena zavarovanja so en meganateg. K nama je prišel iz KDja ko bi rožice sadil. V bistvu je to zavarovanje, ki ga zapakirajo tako, da na ven zgleda varčevanje. Ko ti to prodaja, govori o naložbah, varčevanju, v bistvu je pa to zavarovanje in to še precej drago. Podoben šit je NLB Vita, ki ti jo podturijo pri vsakem kreditu. To vse je navaden šit. KD ima tudi samo varčevanje v skladih brez kakršnega koli zavarovanja, če želiš - samo tu pač potem plačaš davek. Dandanes je izbira, kje in kako varčevati, zelo težka, ker je toliko ponudbe in res je, da ti povsod predstavljajo samo "potencialne" pluse, minuse pa zelo neradi. Sam moraš vedeti kaj želiš - saj imaš tudi zelo varne naložbe z garantiranimi donosi, samo so ti pač toliko nižji kot pri bolj tveganih naložbah, res pa je spet, da lahko tam tudi izgubiš. Jaz sem pač tvegala in varčujem na te načine, ker se mi zdi noro imeti denar na banki in dobivati tiste pičle cente. Kakor koli že bo, pri taki razpršenosti naložb, kot jo imam, zagotovo ne bom mela povsod izgube in nekaj se bo privarčevalo. Pri delnicah/skladih je nekak tako, da pri dolgoročnem varčevanju skoraj ne bi smel izgubiti - pač ne smeš prodati, ko je kriza, ampak počakati na ugodnejše razmere. Tudi pri zavarovanju palčaš davek, če prej kot v desetih letih izplačaš. Pri skladih pa je progresivna lestvijca, če izplačaš iz korvnega sklada prej kot v petih letih plačaš 20% od DONOSOV, ki ti jih sklad naredi, če imaš vloženo 5-10 let plačaš 15 % davka na donose, če imaš vloženo 10-15 let plačaš 10 % in če imaš denar v skadih med 15 in 20 let plačaš 5% davka. Po dvajsetih letih si davka prost.