zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sončni žarek IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz Jaz sem imela pri Grawe, pa sem prekinila (oziroma trajno zamrznila), ker se ni splačalo, in sem šla raje h KD. Pri Triglavu imam pa tudi sklade in ker imaš ves čas pregled nad sredstvi na računu, lahko rečem, da je po 2 letih kljub kombinaciji z življenjskim zavarovanjem na računu nekje toliko, kolikor sem vplačala in ne manj - je pa tako, da sem zdaj, ko je bila kriza, dobivala po veliko točk, tako da ko začenjajo iti skladi gor, vrednost tudi hitro narašča. Mi je pa drugače najbolj všeč KD glede tega, da če polico veliko prej prekineš, ti za razliko od zavarovalnic, tudi če imaš kombinacijo z življenjskim zavarovanjem, ne poberejo velikih procentov, ampak samo 1 % izstopne provizije. Na podlagi česa pa to veš? A na podlagi izkušnje z Grawe? Koliko let pa bodo skladi rabili, da bodo točke prišle na tako visoko raven kot so bile? A ti je agent kaj rekel? Tu ne razumem čisto vprašanja. Pri Grawe sem po nekaj letih vprašala, kako je stanje in koliko predvidevajo, da bom dobila ven na koncu varčevalne dobe , pa je bil ta izračun za konec skoraj 1x nižji od tistega, kar mi je ob sklenitvi izračunal agent. Ven se tudi ni splačalo vzeti, zato sem dala v mirovanje, ker tistega denarja nisem nujno rabila. To glede točk pri skaldih se mi pa zdi, da itak ne razumeš - če daš enkratni vložek in točke padejo, je to res velik problem, ker morajo najprej priti na tisto raven, kjer so bile, šele potem se ti lahko začne ustvarjati dobiček. Pri mesečnih vplačilih (jaz sem sklenila polico tik pred krizo) pa točke kupuješ ves čas in takrat, ko so skladi nizki, so tudi točke poceni in jih za isti denar dobiš več. Jaz vem samo, da če po samo dveh letih plačevanja premij v Triglav skupni znesek vplačil z vrednostjo točk, ki jih imam trenutno, se približno ujema (kljub temu, da je šel del premij za življenjsko zavarovanje in stroške), kar pomeni, da točke ne rabijo iti zelo veliko gor, sploh pa ne na stanje izpred nekaj let, da že imam dobiček. Pa moram reči, da je Triglav dosti bolj požrešen glede provizij, sploh pa če se odločiš polico prekiniti, kot pa KD. Pri KD-ju imam recimo Fondpolico Max garant, pri kateri sem morala vplačati 10% končnega zneska, se mi pa obresti nabirajo že na končno cifro, pa ko vrednost police doseže 130% se vrednost "zaklene" in ne more več padit pod to vrednost, isto se naredi pri 160 % in to je potem že zagarantirana vrednost. Že nekaj mesecev po sklenitvi sem imela na tej polici skoraj 600 eur dobička. Pa s tistimi 10% vplačila se že v bistvu pokrijejo stroški življ. zav., zato se ne more zgoditi, da ne bi bilo dobolj za stroške in bi mi polico prekinili. Pri Dirigentu gre za enkratno vplačilo in za neko foro, da upravljalec dobiva provizijo šele, če je donos višji od 12 %, zato se res trudijo, da je (vsaj do zdaj bil) precej višji od tega. Ker je vplačana celotna premija, se ti ne more zgoditi, da, kot praviš, se ne bi pokrivali stroški zavarovanja - življenjsko zavarovanje je tu itak samo "privesek", da potem ne plačaš davka. Če vplačaš recimo 5000 eur, je vrednost življ. zav. samo 5500 eur, tako da tu ni velikih stroškov življ. zav. Pri VIP premium (tu ni življ. zav., ampak samo varčevanje v skladih) je tako, da se plačajo stroški 30% od letnih premij v prvih treh letih (to pokriješ že na začetku - zato se spet ne more zgoditi, da bi ti kar prekinili polico), vsa naslednja leta pa se potem upravlja BREZ stroškov, če imaš polico veljavno do konca, pa še teh 30% dobiš nazaj, če prekineš prej, pa pač ne. Možnosti je še pa še in KD je dosti ugodnejši glede raznih provizij, kot pa Triglav, sploh če želiš denar prej vzeti ven, ker KD so itak v prvi vrsti skladi in ne zavarovalnica. Če greš gledat že tabele pri teh dolgoročnih zavarovanjih - recimo za 30 let in koliko dobiš ven, recimo po 10 letih, če se odločiš prekiniti polico, je razlika med KD in Triglavom ogromna - pri KD je že po treh letih in vse naprej izstopna provizija samo 1%, pa še tega ti ni treba izgubiti - recimo pri pokojninskem zavarovnau, ki ga imam, je varianta, da če želiš vzeti ven denar recimo po 20 letih namesto po 30, za kolikor je bila sklenjena polica, tisti trenutek enostavno skrajšaš zavarovalno dobo, da se ti izteče recimo čez 1 mesec, namesto čez 10 let, počakaš ta en mesec in dobiš ven vse brez odbitka tistega 1 % - tega Triglav nima, kolikor vem - če ne me pa popravi. Triglav dosti bolj skriva tiste "skrite stroške", ki jih omenjaš, kot pa KD, zato so mi slednji bolj všeč in zato sem si znižala premijo pri Trigalavu, ki je bila precej visoka, in sem preusmerila del sredstev v KD.
|