|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  146 147 [148] 149 150   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Marčevke 2010 - 2.del
14.1.2010 18:29:28   
vekybel
IZVIRNO SPOROČILO: sara2007

sara veš da bom prav poklicala ju3 in vprašala.

Ja, kaj odločbo za pomoč ob rojstvu otroka si že dobila?

ne še ker čakam da mi te dni pošljejo iz firme nazaj papirje da lahko nesem na CSD . Tisto občinsko pa itak šele po rojstvu gre a ne? Tako nam je ona rekla in to bo moj dragi mogu vložit, ker jz sem komaj zdej za stalno prijavljena v Slo. Bistrici.

Čimprej vloži, da ne boš še na to čakala do marca.

Ja sej takoj ko dobim od firme nesem tja naprej. Mi je rekla da če ji prinesem še januarja da mi bodo februarja nakazali in upam da res.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3676
14.1.2010 18:30:09   
pinakolada
Živjo,

jaz se ponovno malo javljam.

2 dni nisem skoraj nič čutila brcik (morda vsega skupaj 3 X), zato sem šla včeraj k svojemu G., opravil mi je UZ in ugotovitve so naslednje---->zastoj rasti plodu????

Mere v mater. knjižici mi je napisal sledeče:
Tedni amenoreje: 29 (2/7)
Dolečena gest. starost: 27 (4/7)
GV/ TT/ BPD: 68
PSU/ gibi: + / +
HC: 261
AC: 226
FL: 52

zanima me, kakšne številke ste imele ve v tem tednu nosečnosti? Ppredpisall mi je tudi recept in sicer ASPIRIN PROTECT 100 mg (to naj bi bilo za redčenje krvi (1 tabletko na dan - za 2 meseca) + naj jemljem Mg vitamine.

Ker mi je bilo tole vse skupaj čudno sem šla na forum dr. Pušenjaka vprašet kaj on meni o tem in odgovor kopiram spodaj:

kot prvo pri skoraj 30 tednih nima več smisla uvajati Aspirin, ki ima celo ob uvedbi koncem prvega trimesečja zelo slabo dokazljiv učinek (ga pa ima). Kot drugo so vse mere skladno manjše za 1 do 2 tedna, kar ne kaže na placentarno insuficienco, torej zastoj rasti, ki bi bil posledica popuščanja posteljice temveč bolj verjetno za otroka manjše rasti ali kombinacijo netočne določitve trajanja nosečnosti in manjše rasti ploda. Na to Aspirin zagotovo nima vpliva. V vašem primeru bi vas ponovno naročil na UZ pregled čez 3 tedne in o čem nadaljnjem razmišljal takrat, če bo potrebno.

Ima katera podobo izkušnjo? kaj naj bi pomenil "zastoj rasti ploda"? G. me je seveda dal na bolniško....

Ali bi ve jemale te Aspirine ali ne?

lepo se mejte, papa

30.03.2010 je prijokala na svet moja princeska Neja.

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3677
14.1.2010 18:35:36   
vekybel
Pa si vprašala G zakaj aspirin? Ti ga jemlji do naslednjega pregleda in boš videla kaj ti bo rekel naslednjič, če je kaj bolje. Če pa ne bo jz ne bi več pila.

(odgovor članu pinakolada)
Neposredna povezava do sporočila: 3678
14.1.2010 18:36:03   
3Sonček3
pinakolada js nebi jemala Aspirina. Na tvojem mestu bi šla po drugo mnenje. Zastoj rasti ploda bi js razumela kot to da se je otrok nehou razvijat in da neki ne štima. Ti je pa Pušenjak lepo odgovoru in mislm da se nimaš kej sekerat.
Moji podatki so pa taki:

določena gest. starost po UZ: 29T
GV/TT/BPD: 76    <-- to nimam pojma kaj pomeni
PSU/gibi: +/+
HC - obseg glavice: 272
AC - obseg trebuha: 253
FL - femur: 53    <-- to tut nimam pojma kaj pomeni
Teža: 1358g

<center><embed src="http://www.widdlytinks.com/tickers/birthday/birthdayticker.swf" FlashVars="t1=I'm Having a Birthday!&t2=days until my birthday!&t3=Today is the day!&bckimg=17&y=2013&m=2&d=23&colorNumber=1&fonttype=Romantic" quality="high" w

Neposredna povezava do sporočila: 3679
14.1.2010 18:44:09   
vekybel
v knjižici jz nimam vsega napisanega user posted image

Kot je rekla 3sonček3, ne sekiraj se, če bi bilo res hudo bi že kaj konkretnega povedal ali svetoval kaj ekstra.

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3680
14.1.2010 18:49:56   
3Sonček3
Men je blo dns tko hecno k me je G uprašou a že čutte popadke? Js sm se pa samo nasmejala pa rekla nevem, prvič sm noseča in nimam pojma kako to res zgleda. Pol sm mu pa razložila moje bolečine k me skor usak večer obiščejo in je reku: ja to je to, prpravlja se. 

<center><embed src="http://www.widdlytinks.com/tickers/birthday/birthdayticker.swf" FlashVars="t1=I'm Having a Birthday!&t2=days until my birthday!&t3=Today is the day!&bckimg=17&y=2013&m=2&d=23&colorNumber=1&fonttype=Romantic" quality="high" w

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3681
14.1.2010 18:50:10   
pinakolada
vekybel in 3soncek3

naslednji pregled imam 27.1.2010, to je čez 14 dni. Jaz ne bom jemala teh Aspirinov.....(naj bi bilo to nekaj s krvjo povezano, da se nekej v maternici....ne vem kaj sploh....). Aja, pa reku mi je še da imam mal malo plodovnice :(

Potem sem pa dr. Pušenjaka še vprašala sledeče:
Ali se moram za prenehanje jemanja Asprina dogovoriti s svojim G. ali naj kar z jutrišnjim dnem preneham z jemanjem? Na naslednji pregled sem naročena 27.1.2010. Ali bi vi v mojem primeru želeli še drugo mnenje G. (naj grem samoplačniško še kakšnemu drugemu ginekologu na UZ)?

Naj omenim še to, da sva imela le en nezaščiten spolni odnos in to dne 3.7.2009 (se je v prvo oplodilo :), vse nadaljnje sva bila zaščitena....prvi dan zadnje menstruacije je bil 22.06.2009.

Dr. Pušenjak pa mi je odgovoril tole:

glede na podatke o SO (spolnih odnosih), bi trajanje nosečnosti moralo ustrezati podatku o ZM (zadnji menstruaciji), vendar tudi to dopušča odstopanje meritev za 2 tedna, dokler plod raste z lastno krivuljo, ki je nižja, vendar vzporedna s pričakovano. Načeloma se od zunaj ne vmešavamo v odnos med pacientom in zdravnikom, zato priporočam, da vse aktivnosti v zvezi z zdravljenjem dogovorite s svojim zdravnikom. Potrebe po drugem mnenju ta hip ne vidim.

Kaj punce menite, je potrebna kakšna panike, da bi bilo lahko kaj narobe s plodom? Kaj sploh milijo s tem "zastoj rasti ploda"? A da bi bil plod prizadet, ali da bi bejbiko mogla prej rodit ali kakšne so sploh lahko posledice tega??????

< Sporočilo je popravil pinakolada -- 14.1.2010 18:51:42 >

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3682
14.1.2010 18:51:07   
vekybel
3sonček3 kaj mi lahko napišeš kako zgledajo tej popadki?
Ker jz sem imela do zdej ene 2x take krče zvečer in ne vem če je to to.

< Sporočilo je popravil vekybel -- 14.1.2010 18:56:10 >

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3683
14.1.2010 18:55:10   
vekybel
IZVIRNO SPOROČILO: pinakolada

vekybel in 3soncek3

naslednji pregled imam 27.1.2010, to je čez 14 dni. Jaz ne bom jemala teh Aspirinov.....(naj bi bilo to nekaj s krvjo povezano, da se nekej v maternici....ne vem kaj sploh....). Aja, pa reku mi je še da imam mal malo plodovnice :(

Ali se moram za prenehanje jemanja Asprina dogovoriti s svojim G. ali naj kar z jutrišnjim dnem preneham z jemanjem? Na naslednji pregled sem naročena 27.1.2010. Ali bi vi v mojem primeru želeli še drugo mnenje G. (naj grem samoplačniško še kakšnemu drugemu ginekologu na UZ)?

Naj omenim še to, da sva imela le en nezaščiten spolni odnos in to dne 3.7.2009 (se je v prvo oplodilo :), vse nadaljnje sva bila zaščitena....prvi dan zadnje menstruacije je bil 22.06.2009.

glede na podatke o SO (spolnih odnosih), bi trajanje nosečnosti moralo ustrezati podatku o ZM (zadnji menstruaciji), vendar tudi to dopušča odstopanje meritev za 2 tedna, dokler plod raste z lastno krivuljo, ki je nižja, vendar vzporedna s pričakovano. Načeloma se od zunaj ne vmešavamo v odnos med pacientom in zdravnikom, zato priporočam, da vse aktivnosti v zvezi z zdravljenjem dogovorite s svojim zdravnikom. Potrebe po drugem mnenju ta hip ne vidim.

Kaj punce menite, je potrebna kakšna panike, da bi bilo lahko kaj narobe s plodom? Kaj sploh milijo s tem "zastoj rasti ploda"? A da bi bil plod prizadet, ali da bi bejbiko mogla prej rodit ali kakšne so sploh lahko posledice tega??????

Jz ti tako svetujem: če si zelo zaskrbljena in nisi finančno švoh se naroči k ginekologinji Strahovi v Domžalah na pregled-morfologijo in ti bo vse lepo razložila kako in kaj. Jz nisem bila pri njej, sem pa slišala zelo veliko dobrega o njej in jo gledam občasno na dobro jutro ko daje nasvete nosečnicam.

Neposredna povezava do sporočila: 3684
14.1.2010 18:57:06   
pinakolada

IZVIRNO SPOROČILO: vekybel

vekybel in 3soncek3

Jz ti tako svetujem: če si zelo zaskrbljena in nisi finančno švoh se naroči k ginekologinji Strahovi v Domžalah na pregled-morfologijo in ti bo vse lepo razložila kako in kaj. Jz nisem bila pri njej, sem pa slišala zelo veliko dobrega o njej in jo gledam občasno na dobro jutro ko daje nasvete nosečnicam.

hvala ti, se bom pozanimala.............

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3685
14.1.2010 18:58:05   
3Sonček3
pinakolada prou je povedou in lepo da se ne umešava v druge zdravnike in spreminja njihovo mnenje user posted image . Če bi men G reku zastoj rasti ploda, bi si js mislna da ne ustvarjam dovolj ugodnih pogojev zanj da se razvija in res nebi pomislna na to da bi biu lahko otrok zaradi tega prizadet. Sej je Pušenjak lepo napisou, da so odstopanja dovoljena, lahko da bo le malenkost manjši otrok, ker po tvojih in mojih podatkih je glih nekje 2T razlike (to so ta odstopanja) Js ti svetujem da se ne sekeraš, res. user posted image user posted image user posted image

vekybel tole zgleda tkole nekak...začne bolet ob desnem kolku v obsegu tko za tri prste. Potem se bolečina preseli ali pa celo poveča na spodnji del trebuha, po desni strani okoli pasu do ledvenega dela in v stegno.

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3686
14.1.2010 19:00:23   
3Sonček3
IZVIRNO SPOROČILO: 3Sonček3

pinakolada prou je povedou in lepo da se ne umešava v druge zdravnike in spreminja njihovo mnenje user posted image . Če bi men G reku zastoj rasti ploda, bi si js mislna da ne ustvarjam dovolj ugodnih pogojev zanj da se razvija in res nebi pomislna na to da bi biu lahko otrok zaradi tega prizadet. Sej je Pušenjak lepo napisou, da so odstopanja dovoljena, lahko da bo le malenkost manjši otrok, ker po tvojih in mojih podatkih je glih nekje 2T razlike (to so ta odstopanja) Js ti svetujem da se ne sekeraš, res. user posted image user posted image user posted image

vekybel tole zgleda tkole nekak...začne bolet ob desnem kolku v obsegu tko za tri prste. Potem se bolečina preseli ali pa celo poveča na spodnji del trebuha, po desni strani okoli pasu do ledvenega dela in v stegno.

Aja in boli ko hudič user posted image . Tko da ponavadi potrebujem pomoč pri ustajanju iz postelje. Pomaga mi pa masaža križa v višini bolečine al pa tut celo mal višje odvisno kukr kdaj, al pa sprehod.

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3687
14.1.2010 19:01:14   
vekybel
3sonček3 mene pa čez cel trebuh zgrabi krč, kot bi te pognalo kakat, in me drži neki časa in pol popusti pa še enkrat se ponovi, zdej mislim da je to to.

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3688
14.1.2010 19:03:03   
pinakolada
3Sonček3

thx za spodbudne besede...user posted image . Aja pa reku mi je da je težka malo čez 1 kg....

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3689
14.1.2010 19:05:15   
3Sonček3
IZVIRNO SPOROČILO: vekybel

3sonček3 mene pa čez cel trebuh zgrabi krč, kot bi te pognalo kakat, in me drži neki časa in pol popusti pa še enkrat se ponovi, zdej mislim da je to to.

No usaka pomoje to začuti in opiše drgač, sm js ob teh bolečinah tut pomislm ne na kakanje k bi mi čreva scvrlo vrjetno. Tak pekoč/pikast občutk imam v notranjih organih. Mene čez cel trebuh še ni zagrablo (že trkam user posted image )

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3690
14.1.2010 19:06:59   
3Sonček3

3Sonček3

thx za spodbudne besede...user posted image . Aja pa reku mi je da je težka malo čez 1 kg....

Ne skrbi tut zredila se bo. Tut js sm se mal sekerala zarat kil, ampak če pomislm da jih bo zdej u slabih 2 mescih pridobiu še 2kg...user posted image Nevem kako bom dvignla js ta moj trebuh, si bom mogla kr vitlo namonterat da ga bojo potegnli gor user posted image .

Neposredna povezava do sporočila: 3691
14.1.2010 19:09:11   
Jessy
Pinakolada, jaz bi na tvojem mestu ne glede na besede tvojega G in potem še dr. Pušenjaka definitivno šla takoj po drugo mnenje.
Sicer pa 2 tedna ni zastrašujoča številka - seveda po mojem laičnem mnenju.

Glede bolečin v kolku in čez trebuh v ledveni predel....to jaz čutim že več kot 1 teden in mi na kraj pameti ne pride, da so to popadki. Kosti pač začnejo boleti, ker se medenica širi. In ja, res se težko poberem iz postelje ali kavča in naredim prvih nekaj korakov. Vendar še vedno to niso popadki.

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu 3Sonček3)
Neposredna povezava do sporočila: 3692
14.1.2010 19:13:02   
3Sonček3
IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Glede bolečin v kolku in čez trebuh v ledveni predel....to jaz čutim že več kot 1 teden in mi na kraj pameti ne pride, da so to popadki. Kosti pač začnejo boleti, ker se medenica širi. In ja, res se težko poberem iz postelje ali kavča in naredim prvih nekaj korakov. Vendar še vedno to niso popadki.

Tut js sm takega mnenja, sm nevem zakaj je pol G tko reku, mogoče se pa nisva razumela. Js od popadkov neki druzga prčakujem ne pa tole. Normalno da se more use razširt, sm lahko bi se že kej ustavlo, usaj na vn kr še mal pa se bo šporhet lahko za mano skriu user posted image

(odgovor članu Jessy)
Neposredna povezava do sporočila: 3693
14.1.2010 19:34:57   
rožca26
Pinakolada - mislim, da sem jaz (pa še ene par) zelo dobr vir info glede teh stvari in zastoja plodu (pri prvi nosečnosti je bilo tako)
1. KAJ POMENI ZASTOJ RASTI? To pomeni, da plod ne raste sorazmerno s tedni oz. da ne ustreza po meritvah glede na gestacijsko starost. To ne pomeni, da je otrok kaj bolan ..., ampak le da ne raste dovolj in da ne dobiva dovolj hranil iz maternice.

2. ALI NAJ JEMLJEM ASPIRIN? JA. Jest ga jemljem, saj je velikokrat vzrok zastoja rasti ravno pretočnost žil v maternici in popkovini. S pomočjo aspirina pa se tako kri redči in je s tem pretočnost boljša. Res, da je aspirin v user posted image  strogo prepovedan, vendar pa to velja predvsem za večje odmerke ala aspirin 500 mg ... - ta aspirin pa niti ne vpliva toliko na plod. Jest ga že skoraj celo nosečnost jem in je trenutno vse ok (tok, tok po lesu).

3. ZASTOJ RASTI IN ZGODNEJŠI POROD? Vse to je pa odvisno od odziva tvojega telesa na zdravilo. Ker je tvoja G ugotovila možen zastoj rasti, te mora bolj pogosto imeti na pregledih in nadzirati rast. V primeru, da G ugotovi, da bi se otročku bolje godilo zunaj ob skrbni negi prijaznih sester, te pošlje v P. Tudi tam te pregledajo in podajo mnenje glede zgodnejšega poroda. Je pa tak, da je otrok komot donošen, kljub temu, da ima zastoj rasti. Jest sem bila ena takih primerov in en kup jih je. Glej na to, da bo otrok manjši in ga bo lažje roditi user posted image

4. MERE OTROKA (dala ti bom dve meri - prva bo od mojega prvorojenca,ki je bil zahiran in je ob rojstvu ustrezal GS 28 oz. 29 t(drgač rojen s 33. tedni), druge mere so od moje zdajšnje pupe):

GV/TT/BPD - 68
PSU/GIBI - PRISOTNI
HC - 270
AC - 230
FL - 55

Zdej pa še mere zdajšnje pupike:
GV/TT/BPD - 74,30
PSU - 143
HC - 265,13
AC - 255,31
FL - 58,30

5. ZAKLJUČEK: Svetujem ti, da se pomiriš in ne zganjaš prevelike panike, ker vse to vpliva na otroka. Bodi vesela, da so to tako zgodaj odkrili in da vaju bodo zaradi tega še bolj spremljali. Vem, da je to lažje reči kot storiti, vendar pa, glede na to, da otroček zaostaja le za 1 teden, ni alarmantno.
Bodi pomirjena, ker to blagodejno vpliva na otroka in čim več počivaj na L boku.

Vem, da je to na koncu zelo grobo napisano, vendar pa je vse res. Moj otrok je bil nedonošen, rojen s 33 tedni, težak pa le 1170g. V Lj. P so vse to poštimali in je pri enem letu že ujel po teži in velikosti svoje vrstnike.

PA ŠE ZA KONEC IMEJ V MISLIH: SLABE MISLI NE PRINESEJO NIČ DOBREGA.

Doma imam dva sončka - Vida in Elo.

(odgovor članu vekybel)
Neposredna povezava do sporočila: 3694
14.1.2010 19:45:48   
Anonimen
mama rožca je pa gor user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu rožca26)
  Neposredna povezava do sporočila: 3695
14.1.2010 19:47:19   
Anonimen
Mama rožca - če ti je malo mi opiši tvoje okrevanje po CR ( pa tudi druge lahko)!!!!

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 3696
14.1.2010 19:49:31   
Anonimen

Tut js sm takega mnenja, sm nevem zakaj je pol G tko reku, mogoče se pa nisva razumela. Js od popadkov neki druzga prčakujem ne pa tole. Normalno da se more use razširt, sm lahko bi se že kej ustavlo, usaj na vn kr še mal pa se bo šporhet lahko za mano skriu

Ej ko bodo tapravi popadki, verjemita jih ne bosta zgrešile. Jst imam visok prag bolečine, pa tistih ta user posted image user posted image user posted image user posted image  zadnjo uro še zdaj ne morem pozabituser posted image  Pa je že en let pa dva meseca mimouser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu 3Sonček3)
  Neposredna povezava do sporočila: 3697
14.1.2010 19:51:02   
3Sonček3

Tut js sm takega mnenja, sm nevem zakaj je pol G tko reku, mogoče se pa nisva razumela. Js od popadkov neki druzga prčakujem ne pa tole. Normalno da se more use razširt, sm lahko bi se že kej ustavlo, usaj na vn kr še mal pa se bo šporhet lahko za mano skriu

Ej ko bodo tapravi popadki, verjemita jih ne bosta zgrešile. Jst imam visok prag bolečine, pa tistih ta user posted image user posted image user posted image user posted image  zadnjo uro še zdaj ne morem pozabituser posted image  Pa je že en let pa dva meseca mimouser posted image user posted image user posted image

Pa to je bistvo, da veš da si rodila user posted image . Sigurno niso prijetni so pa potrebni.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3698
14.1.2010 19:52:05   
Anonimen
Jst tudi ne vem točno kako naj bi ti lažni popadki izgledali oz. kako naj bi jih čutila, ker sem prvorodka. Mislim da so se mi začeli pojavljati šele par dni nazaj v podobi rahlih krčev kot bi imela rahel začetek menstrualnih krčev. No, včerej in pa dones me pa kr mal zvija kot bi imela ornk prebavne motnje na vsake tolko časa.

(odgovor članu vekybel)
  Neposredna povezava do sporočila: 3699
14.1.2010 19:53:11   
Anonimen

Ej ko bodo tapravi popadki, verjemita jih ne bosta zgrešile. Jst imam visok prag bolečine, pa tistih ta zadnjo uro še zdaj ne morem pozabit Pa je že en let pa dva meseca mimo

Pa to je bistvo, da veš da si rodila . Sigurno niso prijetni so pa potrebni.

No, me zanima, če boš isto rekla po poroduuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu 3Sonček3)
  Neposredna povezava do sporočila: 3700
Stran:   <<   < Prejšnja stran  146 147 [148] 149 150   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  146 147 [148] 149 150   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?