Mia007
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lisička Dada IZVIRNO SPOROČILO: Mia007 Dobila sem neprotino stanovanje po 20 letih. Čestitam. Jaz sem po 9-ih letih oddajanja vlog obupala in JSS poslala v tri krasne. Zdaj imam stanovanje, katerega tržna najemnina je takorekoč enaka neprofitni (in za to, da ga imam, mi ni treba nikomur polagati računov, sploh pa ne tistim, ki mi niso še nikoli ničesar dali - kakor npr. JSS). odgovor je bil, ni bilo stanovanj za 2 članske družine. In na ti ga. Bodi vesela, da si ga dobila. Ja spali in živeli bomo na 20 m balkonu.. noro.... Ampak je res - bodi vesela, da ste stanovanje dobili. To je tebi in otrokoma dosmrtna streha nad glavo, v kolikor jo boste redno plačevali. Kar se pa primernosti stanovanj tiče, pa tudi drži - JSS ima predvideno število stanovanj za 2-lanske družine, za 3-članske, za 4-članske in tako dalje. Potem se pa mimogrede na razpisu zgodi, da kandidira (in uspe) več 4-članskih družin, kakor je bilo predvideno. Te družine imajo praviloma tudi več točk, kakor 3-članske, zato so na prednostni listi uvrščene višje in zato tudi prej dobijo stanovanje (stanovanja se namreč delijo po vrsti, od 1. na seznamu dalje). In tako je na voljo npr. 20 stanovanj za 4-članske družine in 20 za 3-članske, na razpisu pa je uspelo 30-im 4-članskim družinam, kar pomeni, da bo 10 4-članskih družin dobilo stanovanja za 3-članske družine. Posledično pa 10 3-članskih družin dobi stanovanja za 2-članske družine. Še vedno imaš možnost zaprositi za zamenjavo stanovanja, ampak v LJ se na to čaka povprečno 3 leta (pa še to ni ziher) in to posledično pomeni tudi višjo najemnino (obračunava se po kvadraturi). Vsi srečni, zadovolni, neopisno povedano kako smo bili veseli, dokler ni prišla odločba iz Občine, da mi ne pripada subvencija stanovanja, ker imamo skupni dohodek 1.100,00 evrov, najemnina znaša pa 240,00 evrov. To je dejansko neprofitna najemnina, enaka pa je za vse, ne glede na višino dohodka. Takšni kvadraturi pripada takšna najemnina. Če si dobila odločbo z Občine, potem v njej tudi piše, zakaj je bila zavrnjena. Pod subvencijo najbrž misliš regresiranje neprofitne najemnine, kajne? Cenzus, ki sem ga napisala (tisti, ki ga omenjaš), velja za pridobitev neprofitnega stanovanja (pri čemer ste očitno uspeli, saj ste cca. 300€ pod cenzusom), ne za odobritev regresiranja plačila najemnine. Kakšen cenzus imajo za to, ne vem (sklepam pa, da enakega, kakor na CSD-jih, torej ste ga presegli), ampak od 1.100€ se pa da plačati 240€ najemnine. Preverjeno. Položnic pričakuj od 150 - 200€ (odvisno od starosti gradnje in vrste ter količine priključkov), torej recimo, da bo vse skupaj max. 450€. Za preživetje vam še vedno ostane cca. 650€, kar je cca. 217€ na enega (za vse 3 je to slabih 22€ na dan, kar je za hrano, pijačo in osnovne stvari za higieno in gospodinjstvo dovolj). Išem po internetu, gledam če bom kaj našla, ali nam pripada subvencija glede na to da sem sama z otrokoma, ki se še šolata, poleg tega sem tudi bolna. Cenzus je za vse enak in gleda se izključno na dohodek na družinskega člana, ne pa na zdravstveno stanje družinskih članov ali na vrsto dohodka. Kako lahko materi, ki ima 2 otroka, katera se šolata, kar nabijejo ceno. Poleg tega sem še invalid III. kategorije. Jaz ne vem, a na občini res ne vejo, ali se naredijo nevedne za take primere kot je moj. Zakon je, kakor sem rekla, za vse enak. Neprofitna najemnina je enaka za vse - za tiste, ki lovijo dan z dnevom s socialno pomočjo in za tiste, ki so samo 1€ po cenzusom in jim načeloma niti ni hudega. Prosim, a mi lahko katera pomaga, kako naj rešim to zadevo. Kam naj se obrnem? Ful sem žalostna, ne da se opisati. Kje je oprema stanovanja. S stanovanjsko opremo ti lahko pomagata tako Rdeči križ, kakor Karitas, samo stopiti moraš do njih in predložiti potrdila o dohodkih ter dokazila o tvoji invalidski pokojnini in o šolanju otrok. Za prevoz boš morala večinoma poskrbeti sama. Pod "stanovanjska oprema" je mišljena tudi bela tehnika. Prav tako lahko kompletno stanovanje opremiš preko www.podarimo.si, vendar ponudbo zelo redno spremljaj, ker se za vsaj solidne, če že ne dobre stvari zagrebejo tisti, ki tega dejansko sploh ne potrebujejo in potem prodajajo dalje. Pomoč pri osnovnem plačilu položnic (voda, elektrika, dodatno zdravstveno zavarovanje, RTV naročnina) ti nudi območna enota Karitasa. Pri Elektru glej, da ne boš plačevala pavšala - Internet očitno imaš, torej vsak mesec popisuj števec in ga preko Interneta sporočaj Elektru. Tako boš plačevala dejansko porabo in ne bo nobenega poračuna, ki bi te spravil na kant. Enako velja za plin, če imaš plinovod. Z regresom najemnine ne bo nič, ker presegate cenzus. Če pa sem te jaz narobe razumela in si v bistvu dobila zavrnjeno vlogo za tisto subvencijo po 300€/leto/člana, potem pa poskusi še z regresom (vloge so na Internetnih straneh občin ali v njihovih vložiščih). Nisem 100%-no prepričana, kaj si mislila na začetku. Ne vem, no... če te še kaj zanima... Dada živjo. Hvala za izčrpen odgovor. Vesela sem, da sem ga dobila, to itak. A si ga nisem krvavo zaslužila po 20 letih, pa 13 letih od kar mi je mož umrl. Veš kako mi je bilo, ko sem ostala z dvema malima otrokoma po smrti moža v podnajemu in so me 2 tedna po smrti metali ven iz stanovanja. Ne bom obujala in doživljala vse kaj me je doletelo. Samo to ti povem, da sem se v 5 letih 4 x selila s takrat 2 letno hčerko in 10 letnim sinom, dokler nisem pristala pri mojih dveh primitivnih starših, ker nisem imela več druge izbire. Dada moja posledice so danes navzoče. Načeta psiha pri meni in pri sinu. Samo upam, da tamali ne bo potreben psiholog. Če želiš, ti pošljem na pvt nekaj kar si boš prebrala, pa ti bo takoj jasno zakaj sem tako besna. Pa še to. 3-članska družina. A je velika razlika mati+oče+otrok , ali mati+ otrok+otrok. To popenim, ko nas dajo vse v isti koš, a ni primerjave biti sam z dvema otrokoma, ali oba starša z enim. V glavnem eno veliko s***e, če obrneš tako ali drugače. Glede najemnine: dokler nisem dobila odločbe in uvidela, da pri subvenciji šteje minimalni socialni dohodek 226,00 evra. Jaz sem bila prepričana da se upošteva minimalna plača v RS. Tu sem dobila bombo v glavo. Pa kljub temu, mi še vedno ni jasno to, da se ni upoštevala enostarševska družina. Po novem zakonu , ne vem če je že sprejet, se bo štela enostarševska družina tista, kjer ened o staršev umre, ali je neznan. Pa smo spet tam. Kaj pa moj sin, ki očeta pri 23 letih sploh ne pozna. Njemu je neznan. Tisto preživnino je treba z izvršbo vleči z njega, on pa po 4.000,00 evrov plače. Zdaj boš rekla zakaj nismo iztožili več? Verjemi mi, da sem padla v hudo depresijo po smrti moža. Zdaj se nekako bolje počutim. Takrat niti na kraj pameti mi ni prišlo, da bi se karkoli dajala z njim. Leta so tekla in ko je bil sine star 19 let sem mu enkrat omenila, če bi ga iztožila za večjo preživnino, ki bi jo dobil. Je rekle mami NE. Nočem. Pusti tako. In vem zakaj je to rekel. Ker v tem primeru bi se z njim moral soočiti na sodišču, on pa tega ni želel. V glavnem dada, veš kaj ti povem, za ene sploh ni pravice na tem svetu. Rodimo se in živimo zato, da trpimo. Lepo bodi. Čaw
|