|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 10:51:24   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:12:12   
Fleka
Mi smo povabljeni v soboto zvečer k mojim staršem na Martinovo pojedino.user posted image Ne vem pa kako je po "pravilih".user posted image

_____________________________

Ne želi drugim tistega,česar si tudi sam ne želiš,.....*

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:13:16   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Fleka)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:23:13   
Klemy82
Kolikor se spomnim iz šole, se po pravilu je goska na martinovo nedeljo.user posted image   Čeprav, kolikor spremljam zadeve, se je običaj že toliko modificiral, da večina ljudi, ki jih poznam, pripravi gosko v soboto za večerjo. Verjetno je pač bolj prikladno takrat povabit obiske. Kakorkoli narediš, bo ok.user posted image
Še en članek na to temo:



Martinovo je eden najstarejših ljudskih praznikov, namenjen zahvali za vinsko letino. Naznanja konec del na poljih in krst mladega vina, Martinovega vina. Novemu vinu na čast Legenda pravi, da je sv. Martin spremenil vodo v vino. Tako se na god sv. Martina, 11. novembra, praznuje Martinovo, ki je predvsem praznik vina, saj naj bi se takrat tudi mošt spremenil v vino. Do Martinovega se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino. Šele z blagoslovom se spremeni v pravo vino (po običaju ga lahko opravi tudi nekdo, ki se samo preobleče v škofa). V času Martinovanja, okoli 11. novembra, se tako po Sloveniji pripravljajo različna praznovanja. Mnogo navad in običajev izhaja iz pastirskih obredij, saj se je praznovalo ravno jeseni, ko je konec prave paše. Različni običaji V Starih Fužinah v Bohinju so na Martinovo sprejemali nove, mlade fante v fantovsko družbo. Sprejem se je imenoval »krst«. Fant je moral:
  1. kupiti vrč vina za fantovsko družbo ter jim zapeti pesem,
  2. se izpovedati pred vodjo fantovske družbe in
  3. si najti »dečuo« (dekle).
Če se mu je posrečilo, je bil sprejet v družbo. V nasprotnem primeru je moral dati za 5 litrov vina in čakati na sprejem še 1 leto. Dokler ni bil sprejet, ni smel med fante na vas. Martinova gos in vino V času Martinovanja se ponudijo raznovrstne dobrote, kot so:
  1. pršut,
  2. domače salame,
  3. klobase in sir,
  4. pa tudi kuhano zelje,
  5. repo in
  6. kuhane štruklje.
Zakaj ravno gos? Obredna jed je pečena gos oziroma Martinova gos, ki se pripravi na Martinovo nedeljo. Gosja pečenka izhaja iz stare legende. Namreč, ko so Martina iskali, da bi mu povedali, da je bil izvoljen za škofa, se je skril med gosi. Te so začele glasno gagati in ga s tem izdale. Zato morajo gosi za kazen na dan Martinove smrti umreti. V vinskih deželah se k tradicionalni nedeljski pečeni gosi pridruži vino, saj v tem času ravno dozori. Po tradiciji so ponekod po pojedini na mizi puščali hrano in vino, v čemer raziskovalci vidijo sledi predkrščanskega verovanja v vračanju duhov prednikov. Sveti Martin – usmiljen vojščak Rodil se je okoli leta 316 v Panoniji (današnji Zahodni Madžarski). Sv. Martin je izhajal iz vojaške družine in pri 15 letih že bil častnik. Dokler se ni usmeril v duhovništvo, je bil vedno znan kot usmiljen vojščak. Na oltarnih slikah po Sloveniji je bil vedno upodobljen kot vojak, ki z mečem reže svoj plašč, da bi ga dal revežu.

< Sporočilo je popravil Klemy82 -- 5.11.2009 11:26:20 >


_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:25:40   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:27:07   
Klemy82
IZVIRNO SPOROČILO: Lisička Dada

IZVIRNO SPOROČILO: Klemy82
jed je pečena gos oziroma Martinova gos, ki se pripravi na Martinovo nedeljo.

Po reglcih torej v nedeljo. Za kosilo ali za večerjo?


V nedeljo za kosilo.user posted image


_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:30:27   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:31:46   
Klemy82
Itak da ja. Videla v Šparu prejšnji teden. Verjetno imajo drugje tudi.

_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:33:20   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:39:58   
Klemy82
Ja, obvezno.user posted image Samo to boš pa morala kar sama skup sčarat, razen mlincev, seveda. Te samo skuhaš.

_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:45:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:45:48   
Klemy82
Sej ni težko, no.user posted image

http://www.mojirecepti.com/recept/duseno-rdece-zelje.htm


_____________________________

Jst.

(odgovor članu Klemy82)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:46:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:48:59   
Klemy82
No, evo. Pol pa lahka moža pošlješ, da ti ujaga eno frišno gosko, da ne boš one zmrznjene kupovala. user posted image

Aja, še tole ti prilepim, če kaj pomagauser posted image

http://24ur.com/slastna-martinova-gos.html


_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:50:46   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 11:53:25   
Klemy82
Ja, halo, kakšno dresuro pa imaš ti to doma?user posted image user posted image
Da ali ne da, kar je treba, je treba.user posted image

_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   [Brisano sporočilo]
5.11.2009 11:54:25   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Klemy82)
  Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 12:13:17   
Klemy82
Eh, en šprint čez Čopovo na Gallusovo nabrežje... tam imaš perjadi, kolikor češ, zihr je tud kakšna goska vmes...user posted image

_____________________________

Jst.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Martinova goska - kdaj?
5.11.2009 13:18:41   
KT
Dada nikar kuhat mlince. Zavri vodo, posoli in s tem kropom prelij mlince, pokrij s pokrovom in pusti stati 10 minut. Predno jih postrežeš, jih prelij še z ocvirki ali pa z na koščke narezena in na olju ocvrta slanina. Pregrešno!

(odgovor članu Klemy82)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   [Brisano sporočilo]
6.11.2009 8:10:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu KT)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




Najbolj naporno obdobje.
пеперутка16

Kdaj vam je bilo najbolj naporno biti z vašim/vašo malčkom/malčico?