Klemy82 -> RE: Martinova goska - kdaj? (5.11.2009 11:23:13)
|
Kolikor se spomnim iz šole, se po pravilu je goska na martinovo nedeljo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Čeprav, kolikor spremljam zadeve, se je običaj že toliko modificiral, da večina ljudi, ki jih poznam, pripravi gosko v soboto za večerjo. Verjetno je pač bolj prikladno takrat povabit obiske. Kakorkoli narediš, bo ok.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Še en članek na to temo: Martinovo je eden najstarejših ljudskih praznikov, namenjen zahvali za vinsko letino. Naznanja konec del na poljih in krst mladega vina, Martinovega vina. Novemu vinu na čast Legenda pravi, da je sv. Martin spremenil vodo v vino. Tako se na god sv. Martina, 11. novembra, praznuje Martinovo, ki je predvsem praznik vina, saj naj bi se takrat tudi mošt spremenil v vino. Do Martinovega se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino. Šele z blagoslovom se spremeni v pravo vino (po običaju ga lahko opravi tudi nekdo, ki se samo preobleče v škofa). V času Martinovanja, okoli 11. novembra, se tako po Sloveniji pripravljajo različna praznovanja. Mnogo navad in običajev izhaja iz pastirskih obredij, saj se je praznovalo ravno jeseni, ko je konec prave paše. Različni običaji V Starih Fužinah v Bohinju so na Martinovo sprejemali nove, mlade fante v fantovsko družbo. Sprejem se je imenoval »krst«. Fant je moral: - kupiti vrč vina za fantovsko družbo ter jim zapeti pesem,
- se izpovedati pred vodjo fantovske družbe in
- si najti »dečuo« (dekle).
Če se mu je posrečilo, je bil sprejet v družbo. V nasprotnem primeru je moral dati za 5 litrov vina in čakati na sprejem še 1 leto. Dokler ni bil sprejet, ni smel med fante na vas. Martinova gos in vino V času Martinovanja se ponudijo raznovrstne dobrote, kot so: - pršut,
- domače salame,
- klobase in sir,
- pa tudi kuhano zelje,
- repo in
- kuhane štruklje.
Zakaj ravno gos? Obredna jed je pečena gos oziroma Martinova gos, ki se pripravi na Martinovo nedeljo. Gosja pečenka izhaja iz stare legende. Namreč, ko so Martina iskali, da bi mu povedali, da je bil izvoljen za škofa, se je skril med gosi. Te so začele glasno gagati in ga s tem izdale. Zato morajo gosi za kazen na dan Martinove smrti umreti. V vinskih deželah se k tradicionalni nedeljski pečeni gosi pridruži vino, saj v tem času ravno dozori. Po tradiciji so ponekod po pojedini na mizi puščali hrano in vino, v čemer raziskovalci vidijo sledi predkrščanskega verovanja v vračanju duhov prednikov. Sveti Martin – usmiljen vojščak Rodil se je okoli leta 316 v Panoniji (današnji Zahodni Madžarski). Sv. Martin je izhajal iz vojaške družine in pri 15 letih že bil častnik. Dokler se ni usmeril v duhovništvo, je bil vedno znan kot usmiljen vojščak. Na oltarnih slikah po Sloveniji je bil vedno upodobljen kot vojak, ki z mečem reže svoj plašč, da bi ga dal revežu.
|
|
|
|