Gina -> cepljenje DA ali NE? (13.6.2005 22:01:41)
|
Magi, če sistem ne bi temeljil na tem, da mora biti praktično vsak otrok cepljen, če hočemo da stvar uspe, bi bilo čisto logično, da bi se lahko vsak starš odločil sam. Dokler je pa moj otrok in sosedov in še sosedov odvisen od tega, ali boš ti svojega cepila ali ne, pa mislim, da se tvojemu zmišljevanju reče egoizem. Veš, obstaja grupa otrok, ki se jih ne sme cepit, ker vedo, da so v rizični skupini, bi umrli če bi zboleli in če bi bili cepljeni, ker imajo oslabljen imunski sistem. In oni so še bolj odvisni od tega, da damo res vsi svoje otroke cepit. Moj otrok ali sosedov bi mogoče celo imel možnost preživeti en tetanus, bi mu sicer nogo odrezali, ampak preživel bi, tisti iz rizične skupine bi pa zanesljivo umrl. Zaradi tega, ker ti, ki si imela npr. možnost, nisi (hipotetično) cepila svojega. Razumeš povezavo??? Seveda je druga stvar vprašanje, koliko je smiselno cepiti proti nekim boleznim, ki niso življenjskega pomena, se pravi otrok ne umre, npr. ošpice, rdečke, mumps. Ampak pri teh boleznih gre po moje za druge stvari. Če ima otrok rdečke, njemu ni 99% nič. Če pa tak otrok sreča nosečnico, je pa otrok, ki ga le ta nosi 90% možnosti prizadet. A naj gre družba v tak riziko? Če otrok dobi ošpice, v veliki večini ni nič, ampak enim otrokom se bolezen zakomplicira, lahko tudi oslepijo. Če otrok dobi mumps, v veliki večini ni nič, lahko pa ne more imeti otrok ko odraste. No, pri teh boleznih bi se bilo za vprašat, ali res rabimo obvezno cepljenje. Ampak ne vsak posameznik, družba se bi morala. Hemofilus influenco so izsilili starši, mislim cepljenje. Ko je bila moja Lana stara par mesecev, tega še ni bilo. Par otrok v Sloveniji je takrat umrlo zaradi tega. Vsi so bili histerični, če ni slučajno njihov otrok zdaj na vrsti in bentili čez sistem, zakaj ni tega v obveznem cepljenju. Evo, pa imamo zdaj še to zraven. Ampak ljudem zdaj spet ni všeč....
|
|
|
|