puppa
|
IZVIRNO SPOROČILO: živka Tisti tabori so prekruti, v vsakem vremenu, ko jih je lani popolnoma zalil dež so dobili neka stara oblačila, hrana minimalna, nezdrava, s strogim nadzorom, popolno ločevanje punc in fantov, z ločenimi šotori, če se družijo, so kazni, prvi dan jim poberejo mobitele in vse sladkarije... Po drugi strani pa se vodje nažirajo s krofi, telefonirajo in spijo skupaj.... imam pač negativno mnenje. Odgovorila ti bom kot nekdo, ki je dolga leta deloval v skavtstvu 8tudi kot voditelj). Meni osebno je bilo vedno najbolj neumno, ko sem morala staršem za vsako taborjenje, izlet... razlagati ZAKAJ ne smejo imeti mobitelov, zakaj je program tak kot je, zakaj od otrok pričakujemo to kar pričakujemo... Oprosti, če en najstnik 10 dni ne zdrži brez mobilca, potem je z njim nekaj hudo narobe. In ja, da se pobira telefone - obstaja tehten razlog za to. Si predstavljaš kakšna odgovornost je na voditeljih? Si predstavljaš kako bi zgledal tabor, če bi imel vsak svoj mobitel? Ne? No, ti pa jaz povem.... Mladi ne bi spali celo noč, ker bi se klicarili iz šotora v šotor, si pošiljali SMS. pri mlajših so mobiteli prewpovedani zaradi domotožja. Si že doživela, da se ima skupina otrok zelo lepo, se smeji, uživa, potem pa kar naenkrat pokliče ena mama, punčka se seveda javi... in nato 20 jokajočih otrok, ker jih je klic te mam spomnil na dom 9in na to, da mamic in očkov ni zraven. Si tolažila teh 20 otrok? Ne? No, jaz pa sem. Ponavadi si starši kar dajo reči, da so pač ena pravila in jih upoštevajo. Najdejo pa se cvetke, ki pritečejo na tabor v sekundi dvajset samo zato, ker se voditelji nismo javili na telefon - itak, da se nismo, če se pa ukvarjamo z otroki, bože mili. In se najdejo starši, ki sprašujejo voditelje, kako otroci gredo ponoči na WC. Ja, bože, kaj naj vaši 12 letni hčerki še rit obrišem al kaj? (ok to govorim za izvidnike in vodnice (11- 15 let), mlajši itak skoz spijo v hiši, in so voditelji z njimi 24/7. Poudarek pri skavtstvu je na tem, da so otroci čimbolj samostojni. Logično, da imajo voditelji nadzor nad vsem in, da so tam zato, da pazijo na otroke. Vendar pa... otroci so veliko veliko več sposobni kot mislite starši. Zmotilo me je tudi to - ločeni šotori so ti groza? Zdaj pa povej kako bi se ti zdelo, če bi tvoja 15 letna hči spala v šotoru skupaj s 15 letnimi fanti? Super, a ne? pa bi se ti tudi potem zdelo super, ko bi "slučajno" tvoja hči zanosila? (ok, grem v sarajnosti, vem, a je to čisto možno).
|